*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er en tragisk situasjon

Foto: ORESTIS PANAGIOTOU (EPA)

Unntakstilstand i store deler av Aten og 10.000 evakueres.

23.08.09 14:04

Kraftige skogbranner har herjet området like nord for den greske hovedstaden Aten siden fredag. Greske myndigheter har ikke oversikt over omfanget, men flere titusen mål skog er allerede svidd av.

- Dette er en tragisk situasjon. Flammene er ute av kontroll på flere fronter, sier Atens lokale guvernør Yiannis Sgouros, melder The Times.

Det er erklært unntakstilstand i store deler av hovedstaden og myndighetene frykter en reprise av brannen i 2007 som krevde 70 menneskeliv. Hittil blir 10.000 innbyggere evakuert.

Syke barn evakuert
Brannen har allerede nådd forstedene Aghios Stefanos, Anthoussa, Pallini, Pikermi og Dionysos, og store røykskyer velter søndag ettermiddag inn over Aten. Et eldresenter og et sykehus for barn er evakuert.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Sterk vind i området har gjort brannmannskapets kamp vanskelig, samt økt faren for at hovedstaden kan blir rammet av flammene.

Vitnesbyrd fra redningsmannskap og beboere forteller om enorme materielle skader.

Rømmer til fots
Det er registrert over 100 pågående, separate branner. Også på øyene Zakynthos, Evia, Skyros og i fastlandsområdet Viotia er det branner søndag. Også øya Rhodos var rammet, men her er ilden nå slukket.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Tolv fly, flere helikoptre, 80 brannbiler, om lag 600 brannmenn og nærmere 400 soldater er satt inn i slukningsarbeidet.

Et ukjent hundretalls mennesker flyktet fra sine hjem natt til søndag. Ifølge nyhetsbyrået Associated Press er det mange folk på rømmen langs veiene, til fots, på sykkel og i andre transportmidler. Mange beboere nekter å forlate eiendommene sine tross den overhengende faren, og bistår heller i slukningsarbeidet, melder nyhetsbyrået Reuters.

– En økologisk krise
- Over 30.000 mål er brent. Det er en økologisk krise, sier den lokale guvernøren Yiannis Sgouros, ifølge Reuters, som siterer gresk fjernsyn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Hellas har bedt sine allierte naboland trå til, og Italia, Frankrike og Kypros har til sammen stilt fem fly til rådighet. Disse er på vei søndag ettermiddag.

Statsminister Costas Karamanlis har vært på en rekognoseringstur over de hardest rammede områdene, og kunne levere følgende budskap til folket søndag morgen:

- Det viktigste nå er at vi forholder oss rolig, og retter oss etter instruksene fra dem som styrer slukningsarbeidet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.