RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er en ukultur som nå sprer seg i staten

(Montasje Scanpix)
Sist oppdatert:
KrF-lederen mener det er galt å gi Øystein Mæland en spesialrådgiverstilling.

- Dette er en ukultur som nå sprer seg i staten, at ledere som går av ulike årsaker, blir spesialrådgivere med veldig høy lønn, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Nettavisen.

- Dette er det ingen forståelse for, og det er med på å skape en usunn kultur innenfor det offentlige, sier Hareide.

Kommentar: Ledertull fra Hareide

Mandag skriver Dagens Næringsliv at den avgåtte politidirektøren, Øystein Mæland, kan ende opp som spesialrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet.

Ifølge hans arbeidskontrakt er han sikret en retrettstilling med samme basislønn når åremålet går ut. Men selv om åremålet ikke har gått ut, kan han få tilbud om det samme.

Det har nemlig vokst fram en tradisjon for at topplederne i staten får gå over i spesialrådgiverstillinger selv om de går av på eget initiativ.

- Ingen rettighet å beholde godene
Hareide mener det blir feil om Mæland får tilbud om å bli spesialrådgiver, og får beholde sin høye lønn.

- Vi vet jo at ledere i både offentlig og privat sektor har en relativt god lønn. Eksempelvis satt politidirektøren med en høyere lønn enn statsministeren. En av grunnene til det er at de skal være foreberedt på å kunne takle endringer i jobben relativt hurtig, sier Hareide.

Han synes det av den grunn blir veldig galt når en skal fylle det offentlige med avgåtte toppledere i stillinger som spesialrådgivere av en eller annen art.

KrF-lederen påpeker samtidig at det ikke er noen rettighet å være leder.

- Det er ingen rettighet å være leder over lang tid, og å beholde de godene som man har som leder, sier han.

- Heller i annen lederrolle
Han presiserer at dette ikke er noen kritikk av Mæland, men av systemet.

- Det er ingen kritikk mot Mæland, for det er ikke bestemt hva som skal skje med han, sier han, og skryter av den avgåtte politidirektøren:

- Jeg mener Mæland er en dyktig og klok leder som var med på å ta ansvar. Han tok ansvar i en meget vanskelig situasjon for regjeringen, sier Hareide.

Han mener Mæland heller bør få andre lederoppgaver.

- Nå må selvfølgelig regjeringen vurdere, men jeg mener han er en person som utmerket godt kan ha lederoppgaver både offentlig og privat, men i andre roller. Jeg tror det vil være bedre for både han og det norske samfunnet, at han tar på seg en lederrolle enn at han går inn som spesialrådgiver, sier Hareide.

- Kan det være innen politiet?

- Det tror jeg ikke ville være riktig for Mæland, sier han.

- For mye kameraderi?
Enkelte mener at denne saken viser at det er for mye kameraderi i det offentlige.

- Er det for mye kameraderi?

- Nei, det vil jeg ikke si. Det er ikke kameraderi nødvendigvis som gjør at en spesialrådgiveravtale dukker opp. Det kan være at man ikke tør å ta beslutninger, og si at en leder som har sittet lenge må gå av, og så gir man en mulighet til retrett, sier Hareide.

Både tidligere PST-sjef Janne Kristiansen og departementsråd Morten Ruud i Grete Faremos departement, fikk spesialrådgiverstillinger da de selv valgte å trekke seg fra sine jobber.

Dersom denne praksisen videreføres, vil den tidligere politidirektøren beholde lønnsvilkårene sine, det vil si en årslønn på 1,4 millioner kroner - 60.000 mer enn statsminister Jens Stoltenberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere