- Dette er enken etter bin Laden

Foto: ABC News (faksimile)

Familiemedlemmene til Osama bin Laden er arrestert.

04.05.11 15:25

Den avdøde terrorlederen Osama bin Laden (54) var gift fem ganger. Tre av konene har flyktet til Syria, mens en fjerde kone har han skilt seg fra.

Kun én av de fire gjenstående konene bodde sammen med ham på skjulestedet i den pakistanske byen Abbottabad.

- Han giftet seg i svært ung alder. Den første var en kusine fra Syria. Etter det så giftet han seg med et par godt utdannede kvinner fra Saudi-Arabia, forteller forfatteren av boken «The Bin Ladens», Steve Coll, til ABC News.

- Hun var favoritten
Den yngste kona, som antas å være favoritten, ble ved bin Ladens side til siste slutt.

29 år gamle Amal Ahmed Abdul Fatah var til stede i boligkomplekset i Abbottabad da amerikanske spesialsoldater stormet bygget søndag kveld.

Hun ble skutt i beinet da hun angivelig forsøkte å angripe elitesoldatene. Osama bin Laden ble skutt i hodet over venstre øye, og gravlagt i Det indiske hav mandag klokken 08.00 norsk tid.

Pakistanske kilder opplyser til den arabiske avisen Al Arabiya News at familiemedlemmene, som var sammen med bin Laden i skjulestedet, er arrestert av pakistanske myndigheter.

- Gitt bort som gave
Pakistanske kilder sier at passet til kona ble funnet i skjulestedet etter aksjonen. Hun hadde blitt gitt bort som gave til bin Laden av en jemenittisk familie da hun fortsatt bare var en tenåring.

Amal og bin Laden hadde sine tre små barn, en datter og to sønner, boende i andre og tredje etasje i luksusboligen som ble brukt som terrorlederens skjulested de siste fem-seks årene.

Bin Laden følte seg tilsynelatende trygg nok til å ha familien boende sammen med seg i byen Abbottabad - en garnisonsby bare en snau times kjøretur fra hovedstaden Islamabad.

- Jeg mener det var feil å anta at han skjulte seg i en hule, sier en tidligere høytstående CIA-analytiker, Phil Mudd, til ABC News.

- Familien var på soverommet
Amal skal ha vært på soverommet i tredje etasje sammen med bin Laden da elitesoldatene slo til søndag kveld.

- Hun stormet en av de amerikanske soldatene og ble skutt i leggen, men ikke drept. En kvinne i først etasje ble drept i skuddvekslingen, fortalte pressetalsmann i Det hvite hus, Jay Carney, under en pressekonferanse tirsdag kveld.

Bin Ladens tolv år gamle datter skal også ha vært i rommet, og var vitne til drapet på faren. Det var datteren som skal ha identifisert liket av Osama bin laden overfor elitesoldatene, skriver Daily Mail.

- Villig til å ta en kule for ham
Tidligere CIA-analytiker Phil Mudd forteller at bin Laden nøt stor respekt fra sine koner.

- Han er, i Al-Qaidas forstand, en hederlig mann, og konene anser ham som en statsmann, og ikke en terrorist. Det ville overraske meg om denne mannen ofret en kone i denne aksjonen, men jeg er sikker på at hun var villig til å ta en kule for ham, sier den tidligere CIA-analytikeren.

Amerikanske myndigheter meldte først at bin Laden brukte kona som et menneskeskjold, men dette er senere blitt avkreftet.

Sønnen Khalid skal ha blitt drept i aksjonen. Bin Laden etterlater seg minst 18 barn, men ingen av sønnene anses for å være en etterfølger.

Offentliggjør trolig bilder av liket
Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA opplyser at bildene av liket til Osama bin Laden trolig vil bli frigitt for å sette en stopper for spekulasjonene rundt terrorlederens død. Men amerikanske myndigheter frykter at bildene vil fremprovosere sterke reaksjoner. Bildene har blitt beskrevet som grusomme og blodige.

- Jeg mener det er viktig. De vet jo at vi har dem, sier CIA-direktør Leon Panetta til CNN.

I kjølvannet av aksjonen mot bin Laden har både amerikanske og pakistanske myndigheter vært svært forbeholden med å komme med offisielle kommentarer om hendelsesforløpet.

Derimot har flere anonyme offisielle kilder, både amerikanske og pakistanske, avslørt flere detaljer fra aksjonen som senere har blitt bekreftet fra offisielt hold.

Først ble det hevdet at bin Laden ble skutt under en skuddveksling med amerikanske styrker. Tirsdag innrømmet amerikanske myndigheter at han var ubevæpnet, men hadde stilt seg til motverge.

Andre kilder har påstått at bin Laden brukte kona som menneskeskjold, men også dette har blitt avvist fra offisielt hold.

Her er et tv-innslag fra ABC News:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.