RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er enormt bra

Foto: Montasje/Jørgen Berge/Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Slik gikk det med Nettavisens gjesteredaktører i valget.

Førstemann ut var ordførerkandidat for Høyre på Sola, Ole Ueland, den 24. august. Partiet gjorde et brakvalg og endte opp med 28 prosent på landsbasis. På Sola gikk det enda bedre, med 36,3 prosent av stemmene.

Dette var en oppgang på 7,4 prosent fra forrige valg.

- I dag er vi veldig fornøyde. Vi har drevet tidenes beste valgkamp og gjør et enormt bra resultat, ikke bare i Rogaland, men over hele landet, sier Ole Ueland (H) til Nettavisen.

Les også: Dugnad for trygge lokalsamfunn.

- Vil nyte resultatet
Han ønsker ikke å innkassere ordførerstolen helt ennå og sier det er for tidlig å si hvem man eventuelt vil samarbeide med.

- Med et sånt valgresultat er det naturlig å ønske ordførerplassen, men dette ønsker jeg ikke si så mye om akkurat nå. Vi holder alle muligheter åpne, men i dag skal vi nyte dette gode resultatet litt, understreker Ueland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Utøya-effekten
Nummer to ut var Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) den 30. august. Frps utstillingskommune Os mistet syv prosentpoeng av velgerne sine. Ordføreren gjennom 12 år legger ikke skjul på at han er skuffet over de begredelige Frp-målingene over store deler av landet.

Les også: - Jeg har absolutt mer å gi!

- Frp har gjort et åpenbart dårlig valg og det kan selvfølgelig skyldes flere årsaker. Likevel mener jeg det vanskelig å komme forbi at flere partier har opplevd Utøya-effekten. Jeg tror mange velgere har søkt trygghet hos de største partiene, sier Terje Søviknes til Nettavisen tidligere tirsdag.

Les også: - Det var Utøya effekten.

- Det går opp og ned
Nesodden-ordfører Christian Hintze Holm (Sv) fikk 42 prosent av stemmene i det rådgivende ordførervalget. Partiet selv hadde en tilbakegang på 7,6 prosent fra forrige valg og endte opp med 16,9 prosent av stemmene.

Les også: - Ekstra vanskelig å vinne valget.

- Jeg er ikke glad for Svs store tilbakegang, men jeg har vært med såpass lenge at jeg vet det går opp og ned. Jeg er ikke skrekkslagen over dette valgresultatet, men det betyr veldig mye mindre Sv-politikk i kommunene, sier han til Nettavisen.

Kristin får skryt
Hintze Holm skryter av partileder Kristin Halvorsen, som bestemte seg for å trekke seg som partileder allerede til våren.

- Kristin har ikke gjort noen dårlig jobb og hun har vært en av de store partilederne. Hun har vært banebrytende for en annen type politikere. Svs svake resultat har ikke noe med henne å gjøre.

Nesodden ble hardt rammet av terrorangrepene den 22. juli. AUF-medlemmene Bano Abobakar Rashid og Diderik Aamodt Olsen ble brutalt revet vekk på Utøya.

- Mange av Nesoddens unge velgere har nok blitt preget av tragedien på Utøya og stemt Ap. En annen grunn er at Arbeiderpartiet har blitt mer spiselig for SV-velgerne gjennom samarbeidet i Regjeringen og flere har dermed stemt Ap. Arbeiderpartiet mobiliserte også veldig godt på Nesodden og de skiftet også ut deler av laget sitt, påpeker Hintze Holm.

- Vil ikke bli syvende far i huset
Ordføreren i Lom var gjesteredaktør i Nettavisen den 2. september. Sp gjorde ikke et spesielt bra valg og nedgangen i Lom var på hele 32,2 prosent. De er fremdeles kommunens største parti.

- Vi håper fortsatt å beholde ordføreren, men jeg skal drive med andre ting enn politikk fremover. Det å være ordfører i Lom er fantastisk spennende og vi er inne i en god utvikling, men jeg skal ikke bli noe syvende far i huset, sier Simen Bjørgen (Sp).

Les også: - De blir gråere og gråere i håret.

Han gleder seg over at valgdeltakelsen i Lom nå er på landsgjennomsnittet.

- Valgdeltakelsen har økt med syv prosent og er nå på 63 prosent, sier Bjørgen.

Det er Bjarne Eiolf Holø som står på førsteplass på Sps valgliste i Lom for kommunevalget.

- Skuffet
Rune Gerhardsen (Ap) klarer ikke helt glede seg over det gode valgresultatet i hovedstaden. Han hadde regnet med bedre fremmøte i «deres» bydeler og at dette kunne føre til at han ble ordfører.

Les også: Rune G styrer Nettavisen!

Arbeiderpartiet fikk 33,2 prosent oppslutning i hovedstaden og økte med 3,4 prosent fra forrige valg.

- Dette er ganske bemerkelsesverdig. Jeg stiller meg helt uforstående til det lave fremmøte. Det er ikke tvil om at jeg ble skuffet over å ikke bli ordfører, sier Gerhardsen til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han påpeker at det dårlige valget til blant andre SV i hovedstaden gjorde sitt til at de ikke fikk vippet Høyre og Fabian Stang av tronen.

- Vi hadde ikke nubbesjans med det resultatet våre gode venner fikk. Jeg er ikke skuffet over disse partiene, men jeg er skuffet over deres resultat. Det er en brutal bransje, fortsetter Gerhardsen.

Han er valgt inn i bystyret fram til 2015. Da er det slutt.

- Jeg har aldri hatt noe særlig sans for å trekke så lange linje, og jeg har ingen langtidsplan med tanke på comeback i 2015. Jeg ser ikke for meg å starte på nytt, forteller Gerhardsen.

Helrødt Risør
Risør-ordfører Knut Henning Thygesen (Rødt) kan på sin side glede seg over et helrødt flertall i Risør. Han var den siste av gjesteredaktørene i Nettavisen under årets valgkamp.

- Jeg er veldig godt fornøyd og for det første må jeg gratulere Arbeiderpartiet med stor framgang. For det andre synes jeg det er flott at Rødt beholdt posisjonen sin i Risør med en slik framgang for Ap, sier han til Nettavisen.

Les også: - Jeg står på de svakes side.

Arbeiderpartiet fikk 37,3 prosent av stemmene i Risør og det var en framgang på 10,9 prosent. Rødt gikk noe tilbake, men endte til slutt opp med 12,3 prosent.

- Sannsynligvis blir jeg varaordfører. Når jeg først skal forlate stolen er det bra at Per Lunden (Ap) overtar den og jeg tror på et godt samarbeid. Jeg har erfaringer og nettverk jeg kan dele med Lunden som vil være en fordel for Risør-samfunnet og folk flest, forteller Thygesen.

Tilbake for Krf
Første kvinnelige gjesteredaktør ut var Bjørg Tysdal Moe (Krf). Hun sitter i flere styrer, råd og utvalg i tillegg til følgende politiske utvalg i Stavanger kommune: Bystyret, Formannskapet, Kommunalutvalget, Forhandlingsutvalget.

Krf fikk 5,8 prosent av stemmene i Stavanger, noe som gir en tilbakegang på 2 prosent siden sist kommunevalg og 1 prosent siden stortingsvalget.

... men frem for Venstre
Mona Hellesnes var Nettavisens siste gjesteredaktør. Hun har vært ordfører i Ulvik siden 2007, og stilte til gjenvalg. Hun var i tillegg Venstres toppkandidat i Hordaland.

- Valget gikk fint, vi fikk 33,7 prosent av stemmene og gikk fram 0,4 prosent. Så får forhandlinger vise om jeg får fortsette, sier Hellesnes til Nettavisen.

Les også: - Dette koster 4 milliarder kroner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere