RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: XINHUA (Reuters/Scanpix)

- Dette er et mirakel

Sist oppdatert:
Etter over en uke er 114 gruvearbeidere reddet ut fra en oversvømt kullgruve.

Kina rammes ofte av gruveulykker, så gleden over at det etter forholdene har gått bra denne gangen er stor.

Mandag melder den statlige fjernsynskanalen at 114 overlevende er til nå hentet ut fra den halvferdige Wangjialing-gruva.

- Dette er et mirakel, og verdt alle anstrengelsene. Det har ikke vært noe søvn på flere dager, forteller redningsarbeider Wei Fusheng til nyhetsbyrået Xinhua.

Brukte dykkere

Til sammen ble 153 arbeidere ble sittende fast i Wangjialing-gruva da den ble oversvømmet i forbindelse med utvidelsesarbeid for en uke siden.

Siden da har 3000 redningsarbeidere kjempet en fortvilet kamp mot klokka for å få tømt gruva for vann og hente ut arbeiderne som satt fast bak vannmassene.

Før helgen trodde de fleste at håpet var ute, men fredag hørte redningsmannskapene lyden av noen som dunket på et rør. Lørdag tok et team på 13 redningsarbeidere, inkludert seks dykkere, seg inn i gruva. De betegnet forholdene som «svært vanskelige», men gjorde et nytt forsøk søndag.

Les også:Dykkere inn i gruven

Da lyktes de med å hente ut de ni første av arbeidere. Siden har tallet på overlevende steget for hver time.

Overlevende har blitt brakt ut av gruven på bårer, til stor jubel fra redningsarbeidere og andre som har oppholdt seg ved gruveinngangen den siste uken. Herfra har arbeiderne blitt fraktet til forskjellige sykehus i provinsen. Langs veiene har ambulansene blitt møtt av applaus av familiemedlemmer og andre som har stått langs veiene.

Les også:Reddet ut etter en uke i mørket

- Nå fortsetter redningsmannskapene letingen etter de 39 gruvearbeiderne som er savnet. Redningsarbeidet er fortsatt utfordrende, sier Wang juni, guvernør i Shanxi-provinsen, til det kinesiske nyhetsbyrået.

Dødelig kulldrift

Wangjialing-gruva ligger i provinsen Shanxi nordøst i landet og drives av det statlige selskapet Huajin Coking Coal.

Kina har verdens dødeligste kullgruvedrift, og mer enn 2600 mennesker ble i bare i 2009 drept av oversvømmelser, eksplosjoner, kollapser og andre gruveulykker.

Den enorme etterspørselen etter energi og lave sikkerhetsstandarder i mange av landets kullgruver gjør Kina til en versting. Dette til tross for at myndighetene i landet har slått ned på mindre operasjoner, hvor de fleste ulykkene inntreffer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere