Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er faktisk en sensasjon

Foto: Martin Braathen Røise
Brøyteleder: - Vi vet ikke helt hva vi skal bruke dagene våre til.

BODØ:– Dette er faktisk en sensasjon! Januar har vært rekordtørr i hele Nord-Norge.

Det sier Stein Kristiansen, som er førstekonsulent ved klimatjenesten til Meteorologisk institutt i Oslo til Avisa Nordland.

Målestasjonen som står på Bodø lufthavn, har ikke registrert en eneste millimeter med nedbør så langt i år.

– Og vi ser ingen indikasjoner på at det kommer til å komme noe nedbør heller, forteller Ola Mellom, meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Siden målestasjonen på lufthavna ble opprettet i januar 1954, har det aldri vært registrert så lite nedbør i vintermåneden.

Knuser rekorden
– Gjennomsnittsmålingene for Bodø lufthavn de siste årene, i denne perioden, har vært på 86 millimeter, opplyser førstekonsulent Stein Erik Øynes, som har jobbet med statistikk og loggføring for Vervarslinga i Nord-Norge i en mannsalder.

– Vi slår ikke bare rekorden, vi knuser den! konstaterer han.

Sjekk været i ditt område her!

Det tørre været byr på en del problemer for Bodø kommune.

– Vi har en del utfordringer i form av at vi ikke helt vet hva vi skal bruke dagene våre til, sier seksjonsleder for vei i kommunen, Arne Jakobsen.

Klimaet
Kommunen er nemlig, som de fleste andre kommuner i januar, innstilt på at det kommer snø.

– Når denne spådommen ikke inntreffer er det vanskelig å omstille en hel organisasjon, som er innstilt på å brøyte veiene i distriktet, forklarer han og forteller at han nettopp har sendt av gårde et team til Løpsmark på nordsiden av byen

For å finne ut av hvorfor januar måned er så tørr, akkurat i år, må vi trekke inn noen klimatiske endringer som er med på å påvirke været.

– Været er en fryktelig vanskelig greie, men jeg skal prøve å forklare, sier klimaforsker Bjørn Hallvard Samset, som jobber ved CICERO Senter for klimaforskning.

NAO
– Det er to faktorer som holder på å endre seg: Den nordatlantiske oscallasjonen (NAO) som er en havstrøm, og jetstrømmer som beveger seg 20 kilometer over jordens overflate, oppsummerer han.

– NAO har to faser: varm og kald. Nå er vi siste del av den kalde fasen. Når NAO varmes opp gir det oss tørrere vær.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Som om ikke det skulle være nok, så smelter også polisen i et forrykende tempo. Det gir mer åpent hav, som igjen gir polhavet større potensial for varmelagring.

– Som igjen gir oss tørrere vær i nord, sier klimaforskeren.

Jetstrømmer
I tillegg til varmere havstrømmer og polhav, kommer den andre og siste faktoren inn i bildet.

– Forskning viser at disse jetstrømmene påvirkes av issmeltingen, som dermed gjør at strømmene flytter seg lenger sør. Jo lenger sør jetstrømmen flytter seg, jo tørrere vær i nord, oppsummerer han.

Disse to faktorene har også betydning for NAF veihjelp i Bodø-

– Jobbehverdagen preges av døde batterier, men det er lite bergingsjobber som vi er vant med i januar, sier daglig leder Jan Robert Want som forundrer seg over årets januarvær.

På det siste busstoppet i Løpsmark, på nordsiden av Bodø-by, finner vi brytelaget som Jakobsen sendte ut tidligere.

– I dag sloss vi med isen og ikke snøen. Vi skraper veien for å fjerne is, slik at bussen skal komme lettere fram, sier brøyteleder Svein Jensen, som helst skulle brukt dagen på å brøyte:

– Det har det dessverre blitt lite av i år, avslutter han mens den store skrapa durer i bakgrunnen og brekker opp is som har samlet seg i veikanten ved busstoppet.

Mer av det samme
Mer av det samme – over hele landet. Det er den høyst udramatiske værprognosen for helga.

– Ja, generelt sett vil været stort sett bli det samme som nå de nærmeste dagene, sier vakthavende meteorolog Nina Larsgård ved Meteorologisk institutt til NTB.

Den sørøstlige vinden fortsetter. Det kan bli kuling i fjellet og langs kysten, kanskje opp til storm styrke i høyfjellet nord for Dovre og i Langfjella.

Men det er lite dramatikk i varslene. Vi får ingen nye værrekorder denne helga.

Lite snø i vest og nord
Også nedbørforholdene blir som de har vært de siste dagene: Sørlendinger som har fått mer enn nok snø, skal få enda mer. Men vestlendinger og trøndere må fremdeles se langt etter skiløyper med nysnø.

– I helgen kommer det snø av og til østafjells og i agderfylkene, men det blir nok småtteri. Langs kysten av agderfylkene kommer det mer snø mandag og tirsdag, men ikke i nærheten av snøfallet de opplevde forrige uke, sier Larsgård.

Snørapport
Ifølge NVEs snørapport har det kommet opp mot én meter nysnø på Sørlandet den siste uka, og det er nå mye mer snø enn normalt i kystnære områder i Agder og Telemark.

På Vestlandet og i Midt-Norge er det derimot atskillig mindre snø enn normalt. Vi må tilbake til 1999 for å finne like dårlige snøforhold i Møre og Romsdal og Trøndelag, skriver NVE.

– Den stabile sørøstlige vinden er årsaken, sier Larsgård.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Det er de sørøstlige delene av landet som får alt været. Andre steder lar snøen vente på seg.

– Midt-Norge får delvis skyet oppholdsvær i helga. Også lenger nord blir det skyet oppholdsvær.

Bortsett fra korte perioder med kuling langs kysten av Nordland og Finnmark, vil det stort sett blåse sørlig-sørøstlig bris i hele landsdelen.

Også temperaturene blir omtrent som nå i hele landet.

Omega-høytrykk
Årsaken til det svært stabile været er et såkalt omega-høytrykk over Norden. Navnet skyldes at høydekurvene danner et mønster som ligner den greske bokstaven omega.

– Slike høytrykk danner en blokkering. De er svært stabile og seiglivede, og er ganske vanlige om vinteren. Derfor kan vi regne med at været fortsetter omtrent som nå også utover i neste uke, sier Larsgård.

Les flere saker fra Avisa Nordland her

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!