*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er forbudt de neste dagene

Foto: FREDERIC J. BROWN (Afp)

Sikkerhetstiltakene under fredsprisseremonien skal være de største tiltakene siden Beijing-OL i 2008.

10.12.10 09:22

Fredag ettermiddag hylles fredsprisvinner Liu Xiaobo (54) i seremonien i Oslo rådhus. Fredsprisvinneren får som kjent ikke være til stede fordi han sitter fengslet i Kina for å ha opponert mot myndighetene.

Kina har reagert kraftig på tildelingen, og har avlyst mange politiske avtaler med Norge, senest under klimaforhandlingene i Mexico denne uken.

NRK melder også at Kina har stanset tilgangen til NRK, CNN og BBC i frykt for at kineserne skal få med seg den ærverdige Nobel-seremonien.

I tillegg har myndighetene innført et slags forbud mot å feire fredsprisen i det offentlige rom i Beijing torsdag, fredag og lørdag.

Kinesisk politi har advart restauranteiere mot å ta imot store bordbestillinger, samt være på vakt mot alle som forsøker å feire tildelingen av Nobels fredspris til den fengslede dissidenten Liu Xiaobo.

Les også Gunnar Stavrums leder: Prisvinner med knebel

- Forbrytelse mot staten
Eierne av en rekke restauranter og puber ble denne uken innkalt til møter på politistasjonen, skriver The Times.

De ble beordret til ikke å ta imot bordbestillinger på mer enn seks personer i tidsperioden torsdag til og med lørdag.

- Vi ble fortalt at enhver form for feiring på disse datoene kunne kobles til en forbrytelse mot staten. De sa at årsaken var fordi Liu Xiaobo er blitt dømt for denne forbrytelsen, sier en restauranteier i Beijing til The Times.

I tillegg ble restauranteieren beordret til å holde utkikk etter folk som forsøkte å «skape problemer» ved å feire fredsprisen. Restauranteieren ble også beordret til å kontakte politiet dersom de oppdaget noen som forsøkte å henge opp plakater eller bannere av Liu Xiaobo.

Les også: Her er Charta08 - på norsk

Beijing-politiet har innkalt minst 60 bar- og kaféeiere til møter.

- De fortalte oss at det ikke var verdt å få litt ekstra fortjeneste på en begivenhet som kan skade den nasjonale situasjonen, sier en annen restauranteier.

- Vi så at de (politiet) var ganske nervøse for at noe kunne gå galt i distriktet som de er ansvarlig for, og at de kunne havne i problemer med sine overordnede, sier restauranteieren.

Tiltaket er ifølge avisen det mest omfattende sikkerhetstiltaket i hovedstaden siden OL i august 2008 og 60-årsmarkeringen av Kommunistpartiet i oktober i fjor.

- Tilbakegang for ytringsfriheten
Da Den internasjonale olympiske komité tildelte Beijing De olympiske leker i 2008, var det mange analytikere som håpet at dette skulle føre til en bedring av menneskerettighetssituasjonen og for ytringsfriheten i Kina.

- Men det har altså vært en tilbakegang for ytringsfriheten både etter Beijing-OL, og etter at prisen ble gitt (kunngjøringen av fredsprisen 8. oktober red.anm.). Vi venter på at denne langsiktige, positive effekten skal komme, og jeg tror den kommer på sikt, sier direktør for Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI), Jan Egeland, til Nettavisen.

- Det er flere som er anklaget for forbrytelser mot staten de siste to årene enn de fem årene før - hvilket er et tankekors ettersom OL skulle gi så svær framgang, understreker den tidligere FN-toppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.