- Dette er første gang IS gjør dette

Amerikansk terrorovervåker, SITE-direktør Rita Katz, er veldig overrasket over at IS vier så mye plass til nordmannen i propagandamagasinet.

10.09.15 20:26

Onsdag kveld ble det kjent at Den islamske stat (IS) trolig holder norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som gissel sammen med et kinesisk gissel. Nyheten om gisseltakingen ble kunngjort i IS’ eget propagandamagasin, Dabiq.

Rita Katz er direktør for SITE Intelligence Group som overvåker og analyserer terroristers nettaktivitet. Hun brukes blant annet som rådgiver av Det hvite hus, det amerikanske justisdepartementet og sikkerhetsdepartementet.

Hun forteller at måten IS har valgt å offentliggjøre gisselsituasjonen på, er høyst uvanlig.

- Jeg ble veldig overasket da jeg så denne annonsen. Det er første gang at IS offentliggjør gisler i Dabiq. Som regel offentliggjør de gisselet i en video eller på en nettside. Dette er første gang at en hel seksjon i Dabiq blir dedikert til å annonsere gisler, sier direktør for SITE Intelligence Group, Rita Katz, til Nettavisen.

- Bruker humor
IS publiserte bilder av nordmannen og kineseren ikledd gule fangedrakter med følgende undertekst: «Til salgs». Terrorgruppen har også lagt til en tekst der de krever løsepenger for nordmannen.

- Det så nesten ut som at de gjorde det litt humoristisk, ettersom det ligner en reklameannonse i en avis - som om de var et stort selskap som tilbyr en vare for salg i en begrenset periode, sier SITE-direktøren.

SITE-direktør Rita Katz Foto: SITE

- Ikke et seriøst krav
Katz tviler imidlertid på at IS er oppriktige når de ber om løsepenger.

- Jeg tror ikke de er seriøse vedrørende dette kravet. Når det gjelder den jordanske piloten, frigjorde de en video hvor de fremsatte krav om en fangeutveksling. Men det viste seg at piloten allerede var død da de offentliggjorde videoen. Når det gjelder det japanske gisselet, krevde de først penger. Etter 24 timer endret de kravet. Det endte med at de drepte ham også, sier hun.

Katz henviser til den jordanske piloten Mu'ath al-Kaseasbeh og den japanske journalisten Kenji Goto. Begge ble tatt til fange og likvidert av IS i januar måned.

Grimsgaard-Ofstad ble kidnappet allerede i januar, og har trolig blitt holdt fanget av ulike militante grupperinger før han til slutt havnet som gissel hos IS. Statsminister Erna Solberg (H) sa onsdag kveld at det var uaktuelt for Norge å utbetale løsepenger til lS.

Den japanske journalisten Kenji Goto. Foto: - (Afp)

- Ville holde det hemmelig
SITE-direktør Katz tror IS besluttet å offentliggjøre det norske gisselet som følge av at forhandlingene med norske myndigheter gikk i stå.

- Som regel pleier det å være en lang periode hvor IS ønsker at gisselsituasjonen holdes hemmelig for omverden. I samme periode forhandler de med myndighetene om løsepenger, eller med familien som forsøker å samle inn løsepenger, sier hun.

- Det jeg tror har skjedd i denne saken, er at forhandlingen med norske myndigheter har mislyktes, og derfor har de (IS) kringkastet at hvem som helst kan betale løsepengene.

I propagandamagasinet Dabiq står følgende beskjed: «Til den det måtte gjelde av korsfarere, hedninger og deres allierte, samt det som blir referert til som menneskerettsorganisasjoner: Denne norske fangen ble forlatt av sin egen regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet. Hvem enn som vil betale løsepengene for hans løslatelse og overføring, kan kontakte følgende telegramnummer.»

Under teksten er det oppført et telegramnummer.

- Jeg har sjekket telegramnummeret, og det viser seg at det var aktivt 8. september, for bare to dager siden. Men vi vet ikke om dette nummeret faktisk tilhører IS. De er den mest ettersøkte organisasjonen i verden, understreker Katz.

- Lite håp å spore
Katz sier at straks IS har annonsert et gissel med navn og bilde, er det erfaringsmessig dårlige utsikter for at personen skal bli satt fri.

- Jeg håper på det beste. Men dessverre har det endt med dårlige nyheter for alle gislene IS har vist fram, sier hun og henviser blant annet til to amerikanere, en jordaner og en japaner.

Hun forteller at IS-gisler som faktisk har blitt løslatt, deriblant en franskmann, aldri ble offentliggjort med navn og bilde mens de ennå satt fanget som gisler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.