RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er fullstendig uverdige forhold

Foto: Lisbeth Andresen (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Henry (94) må ligge på gangen.

(Romerikes Blad) – Jeg skulle gjerne hatt mitt eget rom, sier Henry Georg Gulbrandsen til Romerikes Blad.

94-åringen fikk urinveisinfeksjon og nyresvikt før jul. De siste ukene har han flere ganger vært innlagt på Ahus og Ski sykehus. Han er helt avhengig av hjelp 24 timer i døgnet. På Vilberg Helsetun har han siden fredag ligget innerst i en korridor. Han har fått en stol som nattbord. Det er ikke noe skap i nærheten. Klærne ligger derfor i en plastpose. På stolen står en gammel bjelle. Denne skal han ringe med om det skulle være noe. Seniorsaken er i harnisk.

– Dette er fullstendig uverdige forhold. Eldre skal ikke bli plassert på korridoren på et sykehjem i verdens rikeste land i 2014, sier Høvik til Romerikes Blad.

Eidsvoll kommune opplyser til Romerikes Blad at fem eldre i øyeblikket ligger i korridor på Vilberg Helsetun. Generalsekretær Knut Christian Høvik i Seniorsaken er i harnisk over forholdene de eldre må leve under i grunnlovsbygda.

– Eldre kommer fra sine hjem hvor de har egne møbler og fasiliteter. Så havner de bak et lite skjermbrett på gangen på et sykehjem. De eldre har betalt skatter og avgifter gjennom et helt liv. Og så er det dette vi har å tilby dem. Det er fullstendig galimatias. Her må lokalpolitikerne ta action, poengterer Høvik.

Bryter verdighetsgarantien
Ifølge Verdighetsgarantien, som trådte i kraft 1. januar 2011, skal «Tjenestetilbudet innrettes i respekt for den enkeltes selvbestemmelsesrett, egenverd og livsførsel og sikre at medisinske behov blir ivaretatt». I ett av punktene står det svart på hvitt fra myndighetene at «eldre som bor på helseinstitusjon skal tilbys enerom».

– Dette er helt på bunnen av hva et menneske skal måtte oppleve. Faren min har vært med og bygd landet gjennom en mannsalder. Det er minimalt med privatliv her. Jeg våkner stadig om nettene og er bekymret for ham, sier sønnen Thor Henning Gulbrandsen (69).

Han presiserer at det er systemet de reagerer på.

– De ansatte på sykehjemmet gjør så godt de kan under de rådende forhold. Men en gammel mann har behov for et skikkelig sted å bo. Han må få sove inne på sitt eget rom om nettene.

Sønnen har selv vært i dialog med det private helseforetaket Incita. De har ledig kapasitet på sine sykehjem på Bøn og Valstad (se egen sak).

– Jeg håper virkelig ikke dette er et pengespørsmål for kommunen. Verdigheten til de eldre kan ikke måles i økonomi. For meg er det uforståelig at kommunen ikke leier sykehjemsplass av Incita, i stedet for å plassere flere eldre på gangen, poengterer Gulbrandsen.

Kommunen beklager
Eidsvoll kommune legger seg flate og beklager situasjonen.

– Vi har for få korttidsplasser i kommunen. Henry Georg er helt klart for dårlig til å reise hjem. Vi hadde beklageligvis ingen rom ledige til ham. Per i dag har vi tre overliggere på sykehus, og fem korridorpasienter på sykehjemmet. Flere venter også på langtidsplass, sier virksomhetsleder Janka Holstad på Vilberg Helsetun.

Samhandlingsreformen har stilt høyere krav til kommunene, som nå må ta pasientene raskere hjem for å unngå å betale for overliggerdøgn.

– Kommunen har dårlig økonomi, og Vilberg Helsetun har et budsjettvedtak for inneværende år hvor vi skal spare 2,5 millioner kroner. Det vi gjør nå er å ivareta pasientenes liv og helse ved å tilby dem korridor i stedet for hjem. Jeg ser at skjermbrett ikke er en verdighet, men vi jobber for at perioden på gangen skal bli så kort som mulig. Jeg vil understreke at situasjonen er beklagelig, poengterer Holstad.

Holstad understreker at Henry Georg Gulbrandsen vil få flytte inn på rom når det blir noe ledig.

– Vi ser på løsninger
Ordfører Einar Madsen (Ap) sier kommunen jobber med å løse den pressete situasjonen på Vilberg Helsetun.

– Men det er ikke gjort over natta. Kommunen har gjort en vurdering på at det er billigere og bedre å ta pasientene hjem fra Ahus, slik at de får være i sin egen kommune, sier Madsen.

– Hva synes du om at en 94-åring ligger på korridor på sykehjemmet, mens det er ledige plasser hos Incita?

– Det er nok gjort en vurdering. Jeg kjenner ikke detaljene i den saken. Men jeg forutsetter at det medisinske og helsemessige er tatt hånd. Det er jeg også trygg på at det er, sier han.

– Hva gjør dere for å utbedre situasjonen?

– Vi jobber med å se på løsninger, og har frigjort seks plasser på dobbeltrom, svarer Madsen.

SAMHANDLINGSREFORMEN

Samhandlingsreformen skal vise vei framover og gi helsetjenesten ny retning.

Ifølge Regjeringen.no skal den bidra til å forebygge framfor bare å reparere. Det er også fokus på tidlig innsats, og å få ulike ledd innenfor helsetjenesten til å jobbe bedre sammen.

Tjenestene skal også flyttes nærmere der folk bor, og kommunene har fått flere oppgaver og penger til å utføre dem.

Det var en gradvis innføring med startskudd 1. januar 2012.

En ny folkehelselov styrker kommunenes ansvar for forebygging og helsefremmende arbeid i alle samfunnssektorer.

Én felles lov samler kommunenes plikter. Og det blir ett sted å klage – hos Fylkesmannen.

5 milliarder kroner flyttes fra staten til kommunene. Forebygging skal lønne seg.

Les flere saker fra Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere