- Dette er helt håpløst

Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

08.05.13 20:37

Kim Rud Pedersen i Nordicbet mener skattemyndighetene forskjellsbehandler gamblere.

Innsatsen du betaler inn for et aktuelt internett-spill som resulterer i gevinst kan du få trukket fra skatten. Innsatsen du betaler inn for spill som aldri gir gevinst, får du ikke trukket fra.

Det opplyser underdirektør Merete Troli i Skatteetaten til Nettavisen.

Har du tips eller innspill? Kontakt Nettavisens journalister på vaktsjef@nettavisen.no!

Nettavisen har tidligere skrevet om nettlotto-millionæren som ble feilaktig uthengt som skattesvindler, selv om han hadde innbetalt riktig beløp i skatt.

Det er han uenig i, og har påklaget vedtaket. Siden klagen ble sendt i høst har han ikke hørt noe fra skatteetaten.

Kan trekke fra
Flere aktive nettgamblere har kontaktet Nettavisen og lurt på hvordan det henger sammen at man må skatte av gevinster, men ikke får trekke utgifter til spill fra på skatten.

Ifølge underdirektør underdirektør Troli skal både gevinst og fradrag dokumenteres, og næringsdrivende kan få trukket fra «utgifter til inntekts ervervelse», om de har et eget selskap.

I en epost til Nettavisen skriver hun:

«Ved beskatning av gevinster på internett kan det gis fradrag for utgifter som er direkte knyttet til det enkelte spill (innsats).»

Er man næringsdrivende må man også føre regnskap og overholde bokføringsreglene, slik at inntekter og utgifter knyttet til virksomheten dokumenteres.

«Fradrag gis til næringsdrivende for dokumenterte utgifter knyttet til virksomheten», skriver Troli videre.

- De gjør det bare for å gjøre det vanskeligere
Det får Kim Rud Petersen i spillselskapet Nordicbet til å reagere.

Foto: (Nordicbet)

- Det er helt håpløst hvordan skatteetaten holder på. Den eneste grunnen til at de gjør dette er for å gjøre det vanskelig for vanlige folk å spille. Jeg kjenner også til at de ulike skattekontorene tolker reglene ulikt, slik at behandlingen av skatteyterne er forskjellig, sier han.

Han kjenner til flere profesjonelle pokerspillere med egne selskaper, hvor de fakturerer utgifter de har knyttet til spillingen, og kan få noe av dette refundert av skatteetaten.

Ifølge Petersen kan en spiller som ikke fører utgiftene gjennom et eget selskap tape 50.000 kroner og vinne 10.001 kroner. Da kreves det skatt av gevinsten siden den er over 10.000 kroner, mens man ikke får trukket fra de 50.000 kronene man har tapt.

Varsler flere rettssaker
Petersen tror vi vil få flere rettssaker med dette som tema i løpet av det neste året.

- Jeg vet at mange har reagert kraftig på denne tolkningen, så vi skal ikke se bort fra at det kommer flere slike rettssaker i tiden fremover. For meg er dette utrolig urimelig, at det på den ene siden kreves skatt, mens man ikke får fradrag knyttet til utgiftene er bare feil, sier han.

Ikke bare varsler Petersen søksmål fra spillere på pengespill på internett, han tror også flere odds- og tippe-spillere i Norge vil gå rettens vei om det kreves skatt på gevinster.

- I utgangspunktet skal slike gevinster være skattefrie, men jeg kjenner til at de ulike distriktene også tolker dette ulikt. Noen krever inn penger på gevinster fra Norsk tipping, andre ikke, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.