RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Nettavisen)

- Dette er helt tragisk

Sist oppdatert:
Oslos mest populære turområde drukner i søppel.

SOGNSVANN (Nettavisen): - Vi vet ikke akkurat hva som har skjedd, men området har forfalt, vedgår Folk er Folk. Nå lover de full opprydding.

Helt siden i sommer har flere hundre romfolk oppholdt seg i tilsynelatende provisoriske camper i områdene rundt Sognsvann i Oslo. Per dags dato finnes det mellom 30 - 40 bebodde camper i området. Mange av dem er vinterisolerte.

- Vi blir nedringt av Oslos innbyggere. De er fortvilet over forsøplingen og avføringen som ligger helt fra indre Oslo og opp til skogsområdene. Vi får daglig flere titalls telefoner angående ulovlig camping og problemene det medfører. Det er tragisk for alle parter, sier Rusken-general Jan Hauger til Nettavisen.

Han forteller at flere løsninger er forsøkt for å forhindre at søppel og avføring flyter i områdene rundt Sognsvann.

- Problemet er at fasilitetene som blir satt opp ikke benyttes. Rusken bruker nå 90 prosent av arbeidstiden på å rydde bort ulovlige camper, sier han.

Mest lest i Nettavisen:

- Vil fjerne dem
Statsbygg, som forvalter friområdene rundt Sognsvann, anmeldte først teltleirene til politiet og valgte siden å gå til rettssak. Målet er å få en kjennelse slik at de kan fjerne de bostedsløse camperne permanent.

- Vi registrerer at stadig flere bosetter seg og at omfanget har økt de siste månedene. Vi håper derfor å få en kjennelse i løpet av uken, men dette vet vi foreløpig ikke om vil skje. Situasjonen nå er at området er forsøplet og ikke kan brukes slik det er ment. Nå benyttes det til toaletter og søppelkasting, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg.

Romfolket har tidligere blitt kastet bort fra flere områder i Oslo, blant annet Årvoll, Vaterlandsparken og Sofienberg Kirke. Nå gjenstår det å se om de nok en gang må pakke sekken og finne seg nye steder å sove i løpet av vintermånedene.

Planlegger å sove ute
Da Nettavisen mandag ettermiddag var med Rusken, Bymiljøetaten og Statsbygg på befaring i området var det et mildt sagt oppsiktsvekkende syn som møtte oss.

Få meter fra turstiene rundt Sognsvann slår stanken av urin og avføring mot undertegnede. Hjemmelagde telt, matrester, madrasser, søppelsekker og avføring ligger side om side innover i skogen. Enkelte steder ligger det flere hundre søppelposer dumpet i store hauger.

De fleste av leirene er tomme på dagtid, men Nettavisen møter en kvinne, Maria, som forteller at hun har bodd i en av campene i tre måneder. Hun planlegger å dra hjem i jula, men ønsker å komme tilbake på nyåret. På spørsmål om hvor hun skal bo peker den middelaldrende kvinnen på teltområdet.

- Jeg har ingen penger og ikke noe annet valg. Det finnes verken arbeid eller penger i hjemlandet, forteller hun på gebrokkent engelsk.

- Vil rydde opp
Bjønnulv Evenrud i Folk er Folk sier til Nettavisen at han er klar over søppelproblemet som har eskalert på Sognsvann de siste månedene.

- Jeg var der oppe på søndag og de har fått et søppelproblem uten like. Det er vi fullt ut klar over. Vi vet ikke akkurat hva som har skjedd, men området har forfalt, sier han og legger til at det nå jobbes aktivt med å rydde opp.

- Dette vil nå bli tatt tak i og romfolkets talsmann Caraman Olseter jobber med å organisere ryddearbeidet, forsikrer han.

Evenrud påpeker samtidig at ingen burde trenge å bo i skogen.

- Ingen av dem som bor i skogen på Sognsvann har bil og alle er i utgangspunktet svært fattige. Jeg mener man burde se på andre løsninger enn at disse menneskene må bo ute. De er her ikke for moro skyld og vil være i landet så lenge som mulig. Mange har planer om å bo utendørs også i vinterhalvåret, sier Evenrud.

- Endrer ingenting
Hege Njaa Rygh i Statsbygg er glad for at romfolket sier de skal rydde opp, men forteller at det på ikke endrer noen ting.

- Vi syns det er godt å høre at man vil rydde opp i området. Det trengs absolutt. Men selv om de vil rydde etter seg så betyr det ikke noe i forhold i vår vurdering. Vi ser at området er preget av at de verken har sanitæranlegg eller søppelhenting, i tillegg til at det ikke er lov til å overnatte mer enn to døgn. Vi får stadig tilbakemeldinger og klager fra naboer og ønsker derfor en rettslig kjennelse i forhold til hvordan situasjonen skal håndteres. Vår oppgave er ikke å håndtere at folk bosetter seg permanent på eiendommene vi forvalter . Vi håper kjennelsen fra namsmannen kommer denne uken. Da kan fraflyttingen iverksettes, sier kommunikasjonsdirektøren.

Evenrud i Folk er Folk mener det kun er en grunn til at Statsbygg har tatt saken til retten.

- Det Statsbygg vil er å få en rettslig kjennelse så de kan jage bort folk fra eiendommene sine når som helst og hvor som helst, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere