RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er helt utrolig pinlig for USA

Foto: Carlos Osorio (Ap)
Sist oppdatert:
USA holdes trolig i skyggen, selv om de har vært med på å bygge den egyptiske hæren i 30 år.

En talsmann for hæren har fredag formiddag utstedt en erklæring hvor det loves at den 30 år lange unntakstilstanden i Egypt vil bli opphevet så snart situasjonen er stabilisert, melder BBC.

Unntakstilstanden ble opprettet like etter at president Hosni Mubarak kom til makten i 1981.

Opphevelsen av unntakstilstanden har vært ett av hovedkravene til demonstrantene.

SISTE: - Mubarak har reist fra Kairo

I tillegg lover hæren at det vil bli avholdt frie og uavhengige valg i september, og ber folket om å avslutte demonstrasjonene og vende hjem.

- Dette er ikke nødvendigvis i strid med det Mubarak sa i går. Da sa han at han skal vurdere unntakslovene, og at valgene i september skal absolutt bli frie. Det er hæren som alle ser mot for øyeblikket, og jeg tror Mubarak er klar over at hans skjebne ligger i hærens hender, sier direktør ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI), Jan Egeland, til Nettavisen.

- Hæren er interessert i at det nåværende regimet kan fortsette i demokratisk form, men de er så langt ikke villig til å presse Mubarak ut i vanære, og det er det jeg tror de må innse er det eneste utfallet, sier Egeland.

- En helt utrolig pinlig situasjon
Demonstrasjonen har pågått i over to uker, og torsdag skjedde et vendepunkt da militære kilder varslet at Mubarak skulle kunngjøre sin avgang i en tale samme kveld.

Men Mubarak nektet å trekke seg fra makten, men lovte å overføre fullmakter til sin nyutnevnte visepresident Omar Suleiman, som var tidligere etterretningssjef i Egypt. USA var tydelig overrasket da det viste seg at Mubarak likevel ikke skulle trekke seg fra makten.

- Amerikanerne vet at de har havnet i en helt utrolig pinlig situasjon overfor egen opinion, egyptisk opinion og overfor resten av verden. Her leverer de tolv milliarder kroner i året i militær og økonomisk støtte, så vet de ikke en gang hva Mubarak skal si i sin neste tale, sier Egeland.

- Så det skulle ikke forundre meg at de (USA) vil legge mer press på hæren, som de har vært med på å bygge i 30 år, og si at Mubaraks dager er over. Alt kan skje nå, sier han.

- Hva er Suleimans rolle i denne situasjonen?

- At Suleiman har kontakt med Mubarak, er det ingen tvil om. Han er fortsatt Mubaraks redskap, slik jeg ser det. Men jeg tror ikke han ønsker å overta. Jeg tror han ønsker en sneglefartsendring som han nå legger opp til.

- Meget farlige dager
I fredagens erklæringen, som er døpt «Kommuniké nummer 2», står det at hæren anerkjenner protestene som legitime, og at ingen demonstranter vil bli straffeforfulgt.

Videre kommer det fram at hæren støtter president Mubaraks plan om en fredelig overlevering av makten med nye politiske og sosiale reformer. Egeland mener dette er et tegn på at hæren forsøker å vinne mer tid.

- Men intet av dette vil få demonstrasjonene til å stanse, sier han.

NUPI-direktøren tror tvert imot at protestene vil fortsette med uforminsket kraft.

- Presset vil bare bygge seg opp, og dagen i dag er den første av flere meget farlige dager hvis Mubarak får lov til klamre seg til makten, sier Egeland.

Utelukker ikke sammenstøt
Den egyptiske befolkningen er tydelig opprørt over at Mubarak fortsatt sitter som president, og det er varslet omfattende demonstrasjoner på Tahrir-plassen i Kairo etter fredagsbønnen. Flere tusen mennesker er allerede samlet på plassen for å fortsette protestene.

Egeland utelukker ikke at det kan ende med konfrontasjoner mellom hæren og demonstrantene.

- Jeg tror hæren vil gjøre sitt aller ytterste for å unngå dette. Men plutselig er det en avdeling som koker i en umulig situasjon og skyter, og så kommer det hele ut av kontroll, sier han.

- Kan situasjonen i Egypt ende med et godt utfall?

- Ja. Det beste scenarioet er at Mubarak sier at min helsesituasjon gjør det nødvendig at jeg må gå av. Punkt to er at hæren sier at vi styrer i en overgangsperiode fram til frie og uavhengige valg.

Men han understreker at hæren må handle raskt, og at det er helt uaktuelt for demonstrantene å vente fram til september før Mubarak trekker seg.

- Det er for lenge for demonstrantene å vente i 200 dager på at Mubarak går av. Men hvis han går av, og hæren sier at frie valg holdes senest i september, så er det kanskje akseptabelt.

Mye uenighet i opposisjonen
Til tross for at demonstrasjonene i Egypt virker tilsynelatende samkjørte, så understreker Egeland at det også er mye uenighet i opposisjonen. Han påpeker at de kun er enige om tre ting: At Mubarak går av, at det holdes frie og uavhengige valg, samt at hæren stiller som en garantist i en overgangsregjering fram mot nye valg.

- Opinionen er ikke enig om samfunnsmodellen eller kandidater. De er overhodet ikke enige om sluttproduktet. Og det å tro at Facebook-ungdommen i Kairo har noe til felles med de fattige i Egypt, er helt feil, sier Egeland.

Han henviser til massemønstringen i Kairo som er arrangert ved hjelp av sosiale medier som Twitter og Facebook.

Det er knyttet stor spenning til om Egypt vil kunne kollapse som følge av opptøyene som brer seg utover landet.

Egeland sier det er helt kritisk for Egypt at Suez-kanalen holdes åpen og at gasseksporten, bankvesen samt andre vitale samfunnsfunksjoner opprettholdes.

- Det farligste sett fra militæret og regjeringens øyne, er at streikene brer seg. Et samfunn kan godt leve med at et par hundre tusen mennesker står på en plass, men man kan ikke leve med at streiker rammer viktige samfunnsfunksjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere