*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er ikke et hysj-hysj-kurs

Foto: Scanpix/montasje

Likevel nekter forsvarsministeren den avgåtte PST-sjefen å delta på det mye omtale Nato-kurset i Roma.

23.01.12 12:31

Nettavisen brakte nyheten torsdag om at den avgåtte PST-sjefen Janne Kristiansen fikk en sluttpakke med tilbud om deltakelse på et Nato-kurs i Roma (Nato Defence College).

Betingelsen var at hun tok seg jobb innenfor justissektoren i Oslo-området.

Nektes Nato-kurs
Senere samme dag gikk forsvarsminister Espen Barth Eide ut og satte ned foten, og nektet Kristiansen deltakelse på kurset.

- Janne Kristiansen blir etterforsket for mulig sikkerhetsbrudd. Det er derfor ikke aktuelt at hun kan tas opp som elev ved Nato Defence College, sa Barth Eide i en pressemelding torsdag kveld.

Kritiske røster har også satt spørsmålstegn ved om det var riktig å tilby Nato-kurs til en person som nettopp har lekket gradert informasjon til offentligheten.

- Ikke et hysj hysj-kurs
Oberst Eldar Berli ved Forsvarets Stabsskole har selv vært deltaker på Nato-kurset i tidsperioden 2009 til 2010. Han avviser at det er mye gradert informasjon på kurset.

- Nei, det meste er helt åpent. Det er veldig lite av graderte ting. Dette er ikke et sånt hysj-hysj-kurs, sier oberst Eldar Berli til Nettavisen.

- Dette er et strategisk kurs med fokus som omhandler internasjonale relasjoner, politisk teori, internasjonale organisasjoner, regionale studier og konflikter og selvfølgelig om Nato og den transatlantiske linken, sier han.

- Det er en bit som går på krisehåndtering i Nato. Og studiet inneholder også et betydelig innslag av studieturer hvor man besøker land i og utenfor Nato for å få et bilde av de utfordringene som skjer der, sier obersten.

Åpent for alle Nato-land
Nato Defence College i Roma har en varighet på seks måneder, og har mellom 80 og 100 deltakere på hvert kurs. Hvert halvår blir det sendt deltakere fra Norge.

- Vi har deltakere på hvert kurs. Det går to kurs i året som er åpent for alle Nato-land, men det er også et betydelig innslag av sivile fra den offentlige forvaltning og ledelse, og noen spesielt inviterte. Men hovedtyngden er militæroffiserer, sier Berli.

Han anslår at det er en håndfull nordmenn som deltar på hvert kurs, men understreker at dette varierer fra år til år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sivile på Nato-kurs
Janne Kristiansen er den andre profilerte personen i Norge som i løpet av kort tid har mistet studieplass på Nato-kurset i Roma. Den forrige var administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, som trakk seg fra kurset etter massiv kritikk.

- Hvorfor slipper sivile til som deltakere på kurset, Berli?

- Det er to ting. Det ene er at de sivile får et bilde på hva alliansen er opptatt av når det gjelder europeiske og amerikanske spørsmål, samt regionale konflikter. Det gir også bra trening på samarbeid i en multinasjonal kontekst. På kurset går det mange deltakere med ulike syn, så man får brynet seg med diskusjoner om strategi og politikk med veldig mange. Det er mer en generell utdanning som kan være nyttig i mange sammenheng, sier Berli.

- Den andre biten av dette er at militæret får et godt innslag av den sivile siden. Det er viktig at militæret har tett dialog med de sivile, sier han.

- Bidra i undervisningen
- Det er ønskelig fra skolen å få personer som har vært i posisjoner som kan bidra godt i undervisningen fordi det er mye diskusjoner og samarbeid. Så de er helt avhengig av at studentene bringer inn erfaring og kompetanse for å få kvalitet.

- Det er på måte en vinn-vinn-situasjon.

Han legger til at Forsvarets Høgskole her i Norge også har en blanding av militære og sivile deltakere.

- Nyttig for Forsvaret
Nato-kurset har en svært høy profil og har mange dyktige foredragsholdere. Berli sier han fikk mye igjen for kurset, og at det er nyttig for Forsvaret å sende deltaker på slike internasjonale kurs.

- De fleste som tar et slikt strategisk kurs, tar vårt eget nasjonale kurs på Forsvarets Høgskole. Det er et lite mindretall som tar kurset i Roma i stedet.

- Det er viktig at vi ikke bare sitter her hjemme og snakker strategi, så det er viktig at noen av oss får deltatt på dette Nato-kurset for å få et sterkere internasjonalt fokus, sier han.

Oberster og oberstløytnanter
I Forsvaret må man søke om å få delta på kurset, men Berli vet ikke hvordan opptaket fungerer for sivile kursdeltakere. På den militære siden er det i hovedsak oberster og oberstløytnanter fra Det norske forsvaret som får delta på Nato-kurset.

- Det er også andre grader som går der med både høyere og lavere grad, men da er det gjerne fra andre nasjoner utenfor Nato.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag