*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er ingen Hollywood-film, dette er opplevelser fra virkeligheten

Terror i Bærum:

 

Åstedet viser flere kulehull, store blodflekker og mye knust glass inne i moskeen. Ingen ble alvorlig skadet i moskeen, men Philip Manshaus er siktet for terrorhandling etter moskéskytingen. Den gule vesten markerer hvor basketak fant sted mellom Manshaus og til sammen tre medlemmer av moskeen.  Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Lørdag åpnet moskeen som ble rammet av terror. Lederne fortalte om et svært dramatisk basketak med terrorsiktede Philip Manshaus. Kulehull, knuste ruter og store blodflekker på teppet ble også vist.

17.08.19 17:01

BÆRUM (Nettavisen): Forrige lørdag ble moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum rammet av terror, da 21-åringen Philip Manshaus tok seg inn og avfyrte flere skudd. Én person ble lettere skadd i angrepet.

Kort tid før moskéangrepet drepte Manshaus også sin 17-årige stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. 21-åringen er siktet for drap og terrorhandling, og har erkjent å ha gjort dette. Han nekter likevel straffskyld. Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker med strenge restriksjoner, og i full isolasjon i de to først ukene.

Her kan du lese alt om terroren i Bærum.

Svært dramatiske minutter

Etter terrorangrepet hyret moskeen stjerneadvokat John Christian Elden til å bistå dem. Lørdag ble moskeen for første gang åpnet for pressen.

- Dette er ingen Hollywood-film, dette er opplevelser fra virkeligheten, innledet styremedlem i moskeen Irfan Mushtaq.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Moskeen var preget av kulehull og blod på teppet i bønnerommet. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Han tok et samlet pressekorps gjennom de dramatiske minuttene som utspant seg inne i moskeen. Han fortalte om hvordan Manshaus hadde prøvd å komme seg inn hovedinngangen uten å lykkes.

Deretter tok han seg inn en rømningsveien, hvor det i dag er masse knust glass og flere kulehull. Bak en vegg, inne i bønnerommet, stod Muhammad Rafiq på 65 år, og Muhammad Iqbal. De klarte sammen med en tredje person å overmanne Manshaus. Torsdag ble de hyllet som helter av politiet for at flere liv ikke gikk tapt.

Det var ingen andre i moskeen på dette tidspunktet. Bare ti minutter tidligere var bønnen blitt avsluttet, og de andre som hadde vært der hadde gått.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Manshaus skal ifølge politiet har brukt rifle og hagle da han skjøt inne i moskeen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Inne i moskeen var det markert med gule vester på teppet hvor dramatikken utspant seg. Flere steder i bønnerommet var det store blodflekker, både på teppene og på talerstolen.

- Bestefar (Rafiq, red. anm.) havnet i basketak med terroristen. De lå her (foran talerstolen) og kjempet. Bestefar klarte å få kontroll på ham, og fikk hjelp av Iqbal. Tiden før politiet kom var lang, sier Mushtaq.

Her kan du se Nettavisens Facebook live-sending.

Blodflekkene på teppene er i all hovedsak fra ett eller to av medlemmene i moskeen. Manshaus hadde på seg «spikersko», og Rafiq skal ha blitt tråkket på på beina av den nå terrorsiktede mannen.

Den draps- og terrorsiktede mannen var tydelig merket etter basketaket i moskeen da han møtte i retten mandag. Han hadde store blåveiser, kloremerker og hevelser i ansiktet. Basketaket varte i cirka 20 minutter, og straks etter pågripelsen ble Manshaus fraktet til sykehus.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Ett av moskémedlemmene satt ser som hatten er plassert på bildet. Den gule vesten viser ett av stedene hvor det cirka 20 minutter lange basketaket foregikk. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Politiet mottok den første meldingen om angrepet på moskeen klokken 16.07 denne lørdag ettermiddagen. Visepolitimester Bjørn Vandvik fortalte pressen tidligere denne uken at det første nødanropet som kom inn var fra en telefon uten simkort. Det tok derfor lang tid før operatøren kunne konkludere med hvor anropet kom fra.

Klokken 16.12 sendte operasjonslederen første patrulje til stedet. De to første patruljene var på stedet klokken 16.27. Raskt etterpå kom det seks patruljebiler til.

Målet for politiet er å ha en responstid på under ti minutter på 80 prosent av oppdragene.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Moskeen Al-Noor Islamic Centre ble rammet av terrorangrep forrige lørdag. Resolutt inngripen fra to av moskeens medlemmer sørget for at ingen liv gikk tapt. Styreleder Irfan Mushtaq viste frem åstedet. Foto: Farid Ighoubah (Nettavisen)

Politiet har sikret en video av det som skjedde. 21-åringen var blant annet utstyrt med rifle og hagle, og hjelm med et go pro-kamera som hadde tatt opp moskéskytingen.

Les også: Imam: - Han er en fiende av islam og menneskeheten

Nettavisen har tidligere i uken omtalt at politiet holder på med omfattende undersøkelser for å kartlegge hans høyreektreme holdninger. Det blir blant annet etterforsket om Manshaus har hyllet terroristen Anders Behring Breivik i sosiale medier, og om det er ham som er avbildet med våpen og hakekors i bakgrunnen i et diskusjonsforum.

– Kartleggingen har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger. Han har uttrykt holdninger til støtte for Quisling, og har innvandringskritiske holdninger, sa fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt Rune Skjold til Nettavisen forrige søndag.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Den terrorsiktede mannen tok seg inn rømningsveien ettersom han ikke kom seg inn hoveddøren fordi det er kodelås på den. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Angrepet i moskeen mener vi er rettet mot muslimer i Norge, og dette går på religion. Dersom det er han som har postet et bilde av Breivik, eller at han har andre slike koblinger, er det med på å styrke bilde av ham som høyreradikalisert. Dette tegner igjen et bilde av ham som gjerningsmann i vår sak, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Nettavisen torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.