RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Nupi (Nupi)

- Dette er jo bare tull

Sist oppdatert:
- Hele den tanken om at fredsprisen skulle være løsrevet fra norsk politisk liv, er jo bare tull, sier professor Iver B. Neumann ved NUPI.

Mandag ble det kjent at kinesiske myndigheter avlyste et planlagt møte med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen i Beijing førstkommende onsdag.

Underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, sier UD ikke har mottatt noen begrunnelse fra kinesiske myndigheter på hvorfor møtet ble avlyst, men hun antar det kan settes i sammenheng med tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo. Hun omtaler Kinas reaksjon som unødvendig.

- Vi beklager at fiskeriministerens møte med viseministeren i Beijing er avlyst. Dette er et samarbeid som er viktig for begge land innen fiskerispørsmål. Det berører fagmyndighetene, forskningsmiljøene og forbrukerne, sier Imerslund til Nettavisen.

Les også: Kina avlyser møte

Overrasket over koblingen
Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til flere medier at han er overrasket over at kinesiske myndigheter kobler fredsprisen til Norges bilaterale forhold til Kina.

Forskningssjef ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), professor Iver B. Neumann, er imidlertid ikke overrasket over at tildelingen får direkte politiske konsekvenser.

Han mener Kinas reaksjon ikke bør komme som noen overraskelse på norske politikere, til tross for at Nobelkomiteen i prinsippet opererer uavhengig av Stortinget.

- Hele den tanken om at fredsprisen skulle være løsrevet fra norsk politisk liv, er jo bare tull, sier Neumann til Nettavisen.

Neumann henviser til at Nobelkomiteen er utnevnt av Det norske storting, og at en tidligere stortingspresident leder komiteen.

- Så da er det per definisjon en politisk virksomhet, sier han.

Vanskelig å forstå
- Når prisen deles ut av tidligere norske politikere som er utvalgt av Det norske storting, så er det vanskelig for Kina å forstå at dette ikke er en politisk handling, og det er det i og for seg vanskelig for meg å forstå også, sier han.

Han påpeker også at Kina har vært krystallklare på hvordan de vil reagere på en eventuell tildeling til en kinesisk dissident.

- Gitt den diplomatiske signaliseringen, så har de spilt hundre prosent riktig.

Politiske analytikere har varslet en isfront mellom Norge og Kina som en direkte følge av tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Det kinesiske utenriksdepartementet var tidlig ute med å kritisere tildelingen fredag, og påpekte at dette ville ramme forholdet.

Advarte komiteen
Kinesiske myndigheter har også advart Nobelinstituttets leder, Geir Lundestad, i sommer mot å tildele prisen en kinesisk dissident.

Det oppsto også et kjølig forhold mellom Norge og Kina da Tibets åndelige leder Dalai Lama ble tildelt fredsprisen i 1989.

Tildelingen av fredsprisen til Tibets åndelige leder endte med et fire år langt kjølig forhold mellom Norge og Kina.

- Det er en veldig parallell situasjon med Dalai Lama, men på toppen av det kom Den himmelske fredsplass. Og da var det ikke bare Kina som ikke ville ha noe å gjøre med Norge på grunn av fredsprisen, men også Norge som ikke ville ha noe å gjøre med Kina, sa NUPI-direktør Jan Egeland til Nettavisen etter Nobelkomiteens kunngjøring fredag.

Dalai Lama har mandag kommentert Kinas reaksjon, og sa at «Kinas regjering må forandre seg», melder BBC.

Liu Xiaobo mottok budskapet om fredsprisen først søndag etter å ha fått besøk av kona i fengsel. Kona Liu Xia blir nå holdt i husarrest i sitt hjem i Beijing.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere