*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er Kinas nye supervåpen

Dette er trolig det første beviset på at kineserne utvikler et kampfly med stealth-teknologi.

05.01.11 15:31

Flere uoffisielle nettsider har publisert bilder av det som trolig er Kinas nye supervåpen.

Prototypen J-20 er et avansert Stealth-fly som fortsatt er i utviklingsfasen. Bildene viser at flyet gjennomfører en hastighetstest på en rullebane, noe som ofte er det siste steget før en fullverdig testflyging, skriver Wall Street Journal.

Opprinnelsen til bildet er ennå ukjent, og noen eksperter hevder bildet er falskt. Men enda flere eksperter hevder bildet er autentisk, noe som viser at Kina har gjort langt større framskritt med stealth-fly enn tidligere antatt, skriver avisen.

- En konkurrent til F22
I så fall er Kina langt på vei med å utvikle en konkurrent til det eneste operative stealth-jagerflyet F22, som er amerikansk.

Verken Kinas forsvarsdepartement eller det kinesiske flyvåpenet har kommentert bildene som har dukket opp på Internett.

Offisielle amerikanske tjenestemenn ser med bekymring på Kinas nye militæropprustning. Blant annet er landet i ferd med å sjøsette sitt første hangarskip, samt utplassere ballistisk missiler.

Et slikt våpensystem kombinert med nye stealth-jagerfly vil styrke Kinas militærposisjon i Asia og Stillehavsregionen betraktelig, og kan hindre USA fra en intervensjon dersom det bryter ut en konflikt mellom Kina og Taiwan, skriver avisen.

I 2009 kunngjorde nestleder ved Det kinesiske luftvåpenet, general He Weirong, at Kina var i ferd med å utvikle sitt første stealth-jagerfly, og at de ville være operative i løpet av åtte til ti år.

Første bevisene
Bildene er de første bevisene på at Kina har et eget stealth-program.

- De bildene jeg har sett ser ut til å være ekte, sier luftfartsredaktør i forsvarstidsskriftet Jane's Defence Weekly, Gareth Jennings, til Wall Street Journal.

Han mener en testflyging er like rundt hjørnet.

- Dette kan skje i løpet av noen uker, sier han.

USA har kjennskap til bildene
Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon bekrefter at de har kjennskap til bildene.

- Vi er klar over at kineserne har nylig gjennomført tester og at det finnes bilder av det. Vi vet at de jobber med å utvikle et femtegenerasjons jagerfly, men utviklingen ser ut til å være ujevn, sier talsmann i Pentagon, oberst David Lapan, til Wall Street Journal.

Ifølge avisen har amerikanerne anslått at flyet vil være operativt i 2018. Tidligere har USAs forsvarsminister Robert Gates uttalt at flyet først vil være på vingene i 2020, noe som antyder at amerikanerne erkjenner at Kina har gjort enorme framskritt.

- Kan skape problemer
Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), John Kristen Skogan, mener det er Kinas naboland som har størst grunn til å bekymre seg over kinesernes militære opprustning.

- Jeg ser jo at til sjøs så har den kinesiske marinen blitt vesentlig styrket, og dette vekker jo da bekymring i flere land i området. Noe av problemet som Kina og andre land står overfor, er at farvannet sør for Kina er omstridt. Det er mange land i området som gjør krav på disse havområdene. Kineserne hevder de fleste områdene tilhører Kina, og dette skaper problemer, sier Skogan til Nettavisen.

Skogan sier områdene som ligger mellom Vietnam og Indonesia, er så ettertraktet fordi det trolig ligger store oljeressurser på havbunnen.

- Så dette er et av områdene hvor Kinas militærstyrking slår ut.

Militær overlegen
Til tross for at Kina ruster opp både marinen og luftvåpenet, så mener Skogan at de fortsatt ligger langt etter USA når det gjelder militær overlegenhet.

- USA er total overlegen alle andre land i verden, men det vi har sett de siste årene er at den amerikanske overlegenheten ikke lenger er like sterk i forhold til Kina, som den var for 20 år siden.

USA er svært engasjert i Taiwan-konflikten, men også andre land i området retter nå blikket mot amerikanerne nå som Kina viser muskler.

- Land i områdene henvender seg mer til USA med mer vennlige øyne enn tidligere, sier Skogan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.