- Dette er meget sterkt

Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)

79 år gamle Halldor Hoftun ga tilbake tjenestemedaljen i protest mot Regjeringen.

05.07.10 17:32

EIDSVOLL PLASS (Nettavisen): - Veteraner har fått sine rettigheter neglisjert altfor lenge, sa veteran og initiativtaker Jan William Steen foran Stortinget.

Over 150 krigsveteraner var samlet på Eidsvoll Plass i protest mandag ettermiddag.

- Vi er kasteballer i et offentlig system, sa Steen.

Veteranene, med Steen i spissen, stiller tre krav til Regjeringen: Lik erstatning for lik skade uavhengig av skadetidspunkt. En endring i erstatningsordningene.

Tre krav
- Det er nylig vedtatt at Staten skal ha et objektivt ansvar for skader som er påført etter 1. januar 2010. Da skal det være et erstatningsbeløp opp til 65 ganger grunnbeløpet i folketrygden. For skader påført tidligere har ingen krav på medisinsk oppfølging, og bare halvparten av det erstatningsbeløpet som de som blir skadd i 2010 får, sa han.

For soldater som er blitt skadd før 1978, er det ingen erstatningsordninger.

Krav nummer to er at alle veteraner skal få ett års medisinsk oppfølging fra Forsvaret, uavhengig av når skaden ble påført.

Krav nummer tre er at saksbehandlingstiden må ned. Steen sa på Eidsvoll Plass at skadde veteraner i mange tilfeller må kjempe i årevis gjennom ulike instanser for å få den erstatningen de mener de har krav på.

Får støtte
Veteranene får støtte fra Frp og partileder Siv Jensen. Hun var til stede på markeringen.

- Jeg skjønner godt at de protesterer. Frp kjempet for en bedre ordning på nettopp dette. Ovenfor veteranene beklager jeg at Frp tapte denne kampen, sier Jensen til Nettavisen.

- De må behandles med en betydelig respekt, tilføyer hun.

Jensen forteller at hun har registrert at Arbeiderpartiet vil se på løsninger.

- Det gleder oss veldig, understreker hun.

Følelsesladet
Som et ledd i protesten kunne hver enkelt soldat - hvis ønskelig - legge fra seg medaljen de har fått som bevis på hederlig innsats.

- Det er frivillig for alle veteraner å gi fra seg medaljen. Vi gir den fra oss på en bedre måte enn den ble gitt til oss. Det sies at vi har fått medaljen tildelt, men samtlige fikk den tilsendt i posten. Vi måtte selv fylle ut et skjema for å bevise hvem vi var og hva vi hadde gjort. Det er likevel med meget tungt hjerte at jeg gir min medalje tilbake, sa Steen.

Mange veteraner fulgte hans eksempel. Flere av veteranene stoppet opp foran Stortinget, så opp og sukket tungt, før de la medaljen på bordet foran dem. Flere med tårevåte øyne. Flere med tungt hjerte. Halldor Hoftun (79) var en av dem.

- Dette var veldig sterkt for meg, sier han til Nettavisen.

- Jeg gjør dette på grunn av behandlingen vi har fått. Mange sliter fremdeles med fysiske og psykiske lidelser, påpeker Hoftun.

- Meget tungt
Flere av veteranene Nettavisen snakket med var tomme for ord. Det eneste samtlige ønsket å si var følgende:

- Dette er meget tungt for meg.

Steen fikk i forkant av markeringen cirka 30 avbud.

- Mange veteraner valgte å ikke komme hit i dag. Ikke fordi de er uenige, men fordi det ble for tungt og vanskelig, sa han.

Men når alt kommer til alt understreket Steen av samtlige var stolte over å ha tjent sin konge og fedreland.

- Alt vi krever er lik erstatning for lik skade, avsluttet han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.