- Dette er mitt tøffeste oppdrag

Lindis Hurum er nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser i Den sentralafrikanske republikk. Hun reiser tilbake til landet i mars måned.

Lindis Hurum er nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser i Den sentralafrikanske republikk. Hun reiser tilbake til landet i mars måned. Foto: Leger Uten Grense (Leger Uten Grense)

Nå ber nordmannen internasjonale politikere om å ta grep i det «glemte landet».

19.02.14 11:12

(Nettavisen): Leger Uten Grenser har vært tungt til stede i det konfliktfylte landet Den sentralafrikanske republikk. Nå ber organisasjonen FNs sikkerhetsråd om ta øyeblikkelig grep for å stanse nedslaktningen i landet.

Organisasjonen sier det internasjonale samfunnet har sviktet totalt i å beskytte minoritetsgrupper som er utsatt for målrettet vold og drap.

Norske Lindis Hurum kom nylig tilbake til Norge etter et to måneder langt opphold for Leger Uten Grenser, i det som regnes for å være verdens minst utviklede land.

- Glemt i alle år
- Inntrykkene jeg sitter igjen med er at dette er et land og folk som har vært glemt i alle år, og som fortsetter å bli ignorert selv når alle er klar over den ekstreme volden og nøden i landet. Det er frustrerende og vanskelig å forstå hvorfor det er sånn, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum til Nettavisen på telefon fra Genève.

- Jeg har sett grusomme ting og hørt forferdelige historier. Jeg har jobbet for Leger Uten Grenser siden 2006, og dette er det tøffeste oppdraget jeg har hatt.

Leger Uten Grenser har jobbet i Den sentralafrikanske republikk siden 1997.

Siden 5. desember i fjor har Leger Uten Grenser behandlet over 3600 sårede i hovedstaden Bangui og andre deler av landet.

- Det er i grunn alle typer skader som knivskader, macheteskader, torturskader, skuddskader, granatskader og skader påført med hjemmelagde våpen, sier Hurum.

Over 240 internasjonale og 2000 sentralafrikanske hjelpearbeidere jobber for Leger Uten Grenser i landet. Nok en gang vil organisasjonen minne politikerne i FN-bygget i New York om grusomhetene som rammer folket.

- Stemmen til pasientene
Tirsdag avholdt Leger Uten Grenser en pressekonferanse i Genève hvor de kommer med en klar anmodning til FNs sikkerhetsråd.

- Vi sier egentlig ikke noe nytt. Vi har sagt det samme i 20 år, og vi har sagt det samme siden krisen eskalerte i desember måned. Vi må være stemmen til pasientene våre og si at dette ikke er greit, sier hun.

Lemlestede kropper, lynsjemobber som brenner lik, ihjelslåtte lik som slepes rundt i gatene og militsgrupper som slakter ned sivile, er hovedfokuset når internasjonale medier dekker konflikten i Den sentralafrikanske republikk.

- Hjemme i Norge tror de at alle løper rundt med macheter og slakter hverandre ned. Men det er viktig å huske de vanlige menneskene som jeg møtte hver dag. Dette er vanlige folk som bare vil ta vare på barna sine og dra hjem. Det er viktig at mediene også fokuserer på disse menneskene, sier Hurum.

Sjokkert
Hurum sier hun er sjokkert over det manglende engasjementet og mobiliseringen fra politiske ledere i FNs sikkerhetsråd, og den begrensede responsen til Den Afrikanske Union (AU).

- FNs sikkerhetsråd og politiske ledere i verden må ta dette på alvor, og det må skje raskt.

Hurum har i desember og januar ledet Leger Uten Grensers arbeid for de fordrevne på Bangui flyplass. Hun anslår at mellom 60.000 og 70.000 fortsatt søker tilflukt i den provisoriske leiren.


(Artikkelen fortsetter under bildet).

VOLD: Den sentralafrikanske republikk har vært preget av vold og kaos helt siden et kupp i mars i fjor. Rundt en million mennesker er drevet på flukt, FN har varslet at det kan skje et folkemord, og Amnesty sier etnisk rensing har pågått for fullt siden tidlig i januar. Foto: Siegfried Modola (Reuters)


Blodig konflikt
Minst tusen menneskeliv har gått tapt i den blodige konflikten som utspiller seg i Den sentralafrikanske republikk. Én million mennesker er drevet på flukt i landet som følge av kampene mellom kristne og muslimske militsgrupper.

Tidligere president Michel Djotodia, som gikk av nylig etter press fra nabolandene, anklages for å ha beordret sine muslimske militser til å gå til angrep på den kristne majoriteten i landet. Deretter skal han ha mistet kontrollen over militsen sin.

Angrepne har ført til en voldsspiral, hvor kristne grupper danner sine egne forsvarsmilitser som utfører hevnangrep mot muslimske minoritetsgrupper.

Hatet mot den muslimske minoriteten har vært voldsom. Og etter at den muslimske presidenten gikk av, har kristne lynsjemobber og militser gått til angrep på muslimske nabolag i hovedstaden Bangui, og brent moskeer ned til grunnen. Volden har også spredd seg til andre deler av landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.