RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er nesten en uløselig situasjon

Foto: JIM WATSON (Afp)
Sist oppdatert:
Barack Obamas sikkerhetspolitikk strider trolig med USAs stormaktsinteresser.

Drapet på Osama bin Laden har satt forholdet mellom USA og Pakistan på en betydelig prøve. Førstnevnte mistenker at aktører i det pakistanske statsapparatet har visst om terrorlederens skjulested i den pakistanske garnisonsbyen Abbottabad. Mens Pakistan på sin side er fornærmet over at amerikanske styrker krenket landets suverenitet ved å gjennomføre en militæraksjon på pakistansk jord - uten å varsle dem i forkant av operasjonen.

Pakistan og USA har hatt sine store uenigheter siden førstnevnte ble en alliansepartner i krigen mot terror etter 11. september-angrepene 2001.

- Men det har man forsøkt å håndtere på best mulig måte utenfor offentligheten, sier direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, til Nettavisen.

- Forholdet var vanskelig fra før, og USA er veldig godt klar over at Pakistan er en komplisert samarbeidspartner i krigen mot terror, sier Harpviken.

- Større potensial for et brudd
Mens amerikanske kongressmedlemmer krever en revurdering av den økonomiske bistanden til Pakistan, har politikere i Det pakistanske utenriksdepartementet truet med å forsvare seg med alle midler dersom amerikanerne forsøker seg på en ny militæraksjon langt inne på pakistansk territorium.

- Presset begynner å bygge seg opp i USA når det gjelder hvem som visste ting. Det ser vi jo med Kongressen hvor det trues med å holde tilbake bistandspenger, sier Harpviken.

- Pakistan og USA kan veldig fort få en ordkrig her som kan gå ut av kontroll, sier Harpviken.

Ettersom mye av dialogen mellom USA og Pakistan fortsatt foregår bak lukkede dører, er det vanskelig å vite med sikkerhet hvor forholdet står.

- Det er nok flere dobbeltspill som foregår, og det er vanskelig å få full oversikt. Men det som står fast i resonnementet, er at med en gang denne delikate situasjonen får stor oppmerksomhet i det offentlige rom, så er det et mye større potensial for et brudd, sier Harpviken.

- Når tror du et eventuelt brudd vil kunne skje dersom det blir utfallet?

- Det er vanskelig å spå om. Hvor langt dette går, avhenger av hvordan ordkrigen utvikler seg.

- Skulle man få flere amerikanske internangrep på pakistansk territorium de nærmeste dagene eller ukene, vil det øke ytterligere. Men hvis det ikke skjer noe dramatisk de nærmeste månedene, og dette blir riktig håndtert diplomatisk, så vil det blåse av, sier Harpviken.

- Er det en fare for at amerikanerne vil gjennomføre flere angrep i Pakistan?

- Ja, det er en stor fare for at det vil skje fordi det allerede har vært flere amerikanske aksjoner i Pakistan, først og fremst med ubemannede fly. Men jeg tror nok det har vært kommandoraid tidligere, sier han.

- Og så er det avhengig av hva slags annen informasjon amerikanerne sitter på i forbindelse med at de tok bin Laden. Men det kan også være annen informasjon de satt på fra før, sier han.

Harpviken utelukker ikke at aksjonen mot Osama bin Laden bare var starten på en klappjakt på Al-Qaida-topper.

- Dette kan være startskuddet for flere aksjoner, sier han.

Tidligere i år var det en amerikansk CIA-agent, Raymond Davis, som ble tiltalt for å ha skutt og drept to pakistanere i byen Lahore. Hendelsen er nok et eksempel på at USA har tatt seg friheter som kan bli oppfattet som en krenkelse av Pakistans suverenitet. CIA-agenten ble arrestert av pakistanske myndigheter, men ble løslatt i midten av mars. Behandlingen av CIA-agenten skal ha ergret amerikanerne.

- USA har enorme utfordringer
USA-ekspert Svein Melby sier amerikanerne står overfor enorme utfordringer når det gjelder håndteringen av det kjølige forholdet til Pakistan.

- Dette er et svært sakskompleks med mange forskjellige nivåer. USAs forhold til Pakistan kan sees fra forskjellige vinklinger. Det som gjør det spesielt er terrorproblemets sentrale plass på amerikansk sikkerhetspolitiske dagsorden, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

Melby sier USA har gjort seg avhengig av Pakistan som følge av det enorme fokuset på terrorbekjempelse.

- Assistanse fra Pakistan er avgjørende for å gjøre noe med situasjonen i Afghanistan og med Taliban, Al-Qaida og andre terrororganisasjoner. Det er terrorproblemets betydning som har gjort at amerikanerne har havnet i et avhengighetsforhold til Pakistan, sier han.

Melby tror dermed USA ville kunne ha godt av å endre sin utenriks- og sikkerhetspolitiske prioriteringer.

- USA er nødt til å gjøre noen justeringer med sin utenriks- og sikkerhetspolitikk, og håndtere terrorproblemet med en annen type virkemidler. Pakistans interesser er ikke det samme som USAs interesser. Derfor vil dette forholdet ikke bli noe annet enn svært ambivalent og til dels konfliktfylt, sier han.

Dessuten har USA andre viktig hensyn å ta som blir oppfattet som problematisk av pakistanske myndigheter.

- En annen variabel er at USA ut fra sine stormaktsinteresser, ikke minst i Asia, har som første punkt å håndtere Kina, sier Melby.

USA og India har den senere tiden fått et styrket samarbeid både politisk, økonomisk og militært. USAs fokus på India ble blant annet bekreftet da Obama valgte India som første land han besøkte under Asia-turen sin i fjor.

- Men verken indiske eller amerikanske myndigheter vil offisielt si at de er i en allianse, men det er ingen tvil om at det har skjedd et stadig tettere samarbeid mellom disse to landene, og grunnen til det er å begrense Kinas ekspansjon.

Nesten uløselig situasjon
- Pakistan har til dels svært ulike interesser når det gjelder den regionale utviklingen i området, og er ikke tjent med den utvikling i Afghanistan som USA er tjent med. Her har vi en situasjon som nesten er uløselig om USA ikke får underordnet terrorproblemet, sier han.

- Pakistan er interessert i å holde konflikten i gang fordi det flyter en god del penger inn i Pakistan for angivelig å bekjempe terror, sier han.

- Pakistan har primært vært opptatt av India, og ikke Taliban, som landets største sikkerhetspolitiske bekymring, sier han.

Melby mener amerikanerne må innse at terror ikke bare kan bekjempes ved å utplassere tusenvis av soldater i Sentral-Asia, og mener USA bør iverksette andre tiltak i bekjempelsen av terror.

- Obama må justere politikken, og nå har han mulighet til det. Det som skjedde natt til mandag er kanskje det viktigste som har skjedd i krigen mot terror, og det skjedde ved hjelp av en liten kommandostyrke, og ikke ved hjelp av hundre tusen soldater i Sentral-Asia, sier Melby.

Melby tror USA etter all sannsynlighet vil fortsette med angrep med ubemannede fly i grenseområdet til Afghanistan og Pakistan.

- Men når det gjelder denne type kommandoraid som vi så natt til mandag, så vil jeg oppfatte at det er en såpass tøff belastning, så jeg vil bli overrasket om amerikaner vil sette i gang noe sånt igjen langt inne på pakistansk territorium.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere