RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er nesten umulig

Sist oppdatert:
Mattis Herman Nyquist er en av de nye skuespillerne du trolig vil få se mye til på film og teater.

(SIDE2:) En ny generasjon skuespillere er på vei inn i Norges film- og teatermiljø. Fra høsten vil du få se flere nye fjes som trolig vil markere seg i norske filmer og teater i framtida.

En av dem er Mattis Herman Nyquist (26). Han gikk ut fra skuespillerutdanningen ved Kunsthøgskolen i Oslo i vår, og i august begynner han på Det Norske Teatret.

Nektet å spille teater
Nyquist er ikke blant dem som har drømt om å bli skuespiller hele livet.

- Jeg har nok ikke noe skjellsettende øyeblikk fra barndommen hvor jeg plutselig sto på en stol rundt familiebordet og deklamerte diverse utdrag fra «Kardemomme by» og erklærte en livsvei, sier han.

Faktisk syntes han det var grusomt å opptre som barn.

- Jeg satt tidlig inn absolutt alle ressurser for å slippe unna noen form for sceneliv i barndommen. Jeg nektet alt, sier han.

- Før var det en hobbydrøm
Likevel ble det altså den veien han skulle gå.

- Inni meg et eller annet sted, var det tydeligvis noe undertrykt som gjorde at jeg begynte på Romerike Folkehøgskole. Det var starten. Og det eneste før Teaterhøgskolen, sier han.

Det var først da han kom inn på Teaterhøgskolen han bestemte seg for at det var dette han ville satse på.

- Før det var det en hobbydrøm jeg holdt på armlengdes avstand parallelt med andre studier, sier han.

Vil drive med både film og teater
Han forteller at han alltid har drevet med mye forskjellig, men at han valgte skuespilleryrket fordi det er krevende:

- Det ble dette fordi det definitivt er det vanskeligste jeg kan drive med, nesten umulig. Teater handler om liv, død og eksistens. Og det er et privilegium å kunne få reflektere over dette som jobb, sier han.

Hvis alt går som han vil, kan publikum få se ham både på scenen og på kinolerretet.

- Jeg tror at alle skuespillere vil drive med begge deler. Det er to forskjellige medier å fortelle historier gjennom, og jeg vil veldig gjerne drive med begge parallelt, om det gikk an å velge den skjebnen, sier han.

- Se for deg et nanosekund
På IMDb.com er Nyquist registrert som en av skuespillerne i den kommende filmen «Fatso». Men å si at han har en rolle i filmen, er en overdrivelse.

- Jeg er med i et nanosekund. Hvis du kan se for deg et nanosekund, så er det nesten akkurat slik, sier han.

Norge er et lite land som følgelig har færre film- og teaterproduksjoner enn større land. Nyquist tror ikke dette gjør det vanskeligere å være skuespiller i Norge.

- Jeg tror det er gode forhold for skuespillere i Norge. Parallelt med at vi er små på teater, film og TV, er vi også få skuespillere. Prosenten av produksjoner vs. antall skuespillere ligger sikkert noenlunde på det samme nivået i forhold til andre land, tror han.

Kafka og drama
I sommer har Nyquist sittet i juryen ved Teaterhøgskolen. Sommerferien går også med på å spille inn en kortfilm og i en liten rolle i en dramaserie for TV 2.

Til høsten skal han være med i dramatiseringen av Franz Kafkas «Slottet» i regi av Tyra Tønnessen på Det Norske Teatret.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere