RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er Norsk krim AS

Gullborgen juveltyveri innbrudd
Gullborgen juveltyveri innbrudd Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Krimekspert tror juveltyveriet i Gullborgen er gjennomført av et kriminelt miljø som de siste årene har vært sperret inne.

Natt til søndag slo tyver til mot hvelvet til Gullborgen i Storgata og tok verdier for nærmere 40 millioner kroner.

Les: Tyver stjal gull og diamanter for 40 millioner

Krimekspert Johnny Brenna er den tidligere politimannen som blir portrettert i den prisbelønte boken «Politi og Røver». Han tror dette er «Norsk krim AS» sitt første store kupp siden 2004.

- Det er selvfølgelig interessant å se hvilke miljøer som begynner å komme ut av fengsel nå. Det er ikke hvem som helst av kriminelle som gjør dette. Nå har vi hatt en pause siden 2004 og nå begynner det å skje mer og mer, sier Brenna.

Ransbølgen
I 2003 og årene etter kjempet politiet en tøff kamp mot det norske ransmiljøet. På kort tid hadde vi en rekke sjokkerende ran og tyverier i Norge.

  • 27. oktober 2003 ble Postens brevsentral i Oslo ranet av åtte væpnede ranere som kom i skuddveksling med politiet.
  • 10. november 2003 ble en verditransport ranet for tre millioner kroner ved Nordeas filial på Grünerløkka.
  • 27. november 2003 ble en verditransport ved Fokus Bank i Bogstadveien i Oslo ranet for cirka 2 millioner kroner
  • 5. april 2004 ble Nokas i Stavanger ranet for over 50 millioner kroner. En politimann døde i skuddvekslingen mellom politi og røverne.
  • 28. juni 2004 fikk to personer med seg over en million kroner fra Sparebanken Sør i Kristiansand
  • 28. juni 2004 ble DnB Nors filial på Jessheim forsøkt ranet. To ranere tatt på fersken etter at politiet hadde avlyttet dem i forbindelse med Nokas-saken.
  • 20. august 2004 forsøkte ranere å ta en pengetransport på Mysen i Østfold. Dette ranet ble avverget.
  • 22. august 2004 ble Munch-museet ranet for maleriene «Skrik» og «Madonna»
  • 26. august 2004 ble Jørstadmoen leir utenfor Lillehammer ranet for store mengder våpen
  • 30. august 2004 ble en verditransport forsøkt ranet på Aker Brygge i Oslo. Fem ranere ble tatt på fersken av væpnet politi.

De aller fleste av disse ranene ble oppklart og en rekke kriminelle fikk lange fengselsstraffer. Johnny Brenna sier at mange av disse nå har begynt å komme ut på prøve.

- Mange av de gamle gutta er på vei ut av fengsel, og begynner å røre på seg igjen. Ut fra mine erfaringer så er dette et brekk med røtter i det kriminelle samfunnet i Norge. Dette er Norsk krim AS, sier Brenna

Annen stil
I motsetning til ranet av juveleren Heyerdahl i Oslo 13. januar, der bevæpnede ranere slo til på høylys dag, vitner tyveriet i Storgata om lengre planlegging og bedre lokalkunnskap.

- Ranet av Heyerdahl var mer østeuropeisk stil: Raskt inn, raskt ut, der noen har gjort rekognosering på forhånd og der et ranslag kommer til Norge og gjennomfører ranet for så å reise videre, sier Brenna.

Leder Roger Lund, leder av etterforskningsenheten ved Seksjon for organisert kriminalitet, bekrefter overfor Nettavisen at de i Gullborgen-brekket har mer fokus på et norsk miljø.

Lokalkunnskap
- Ja dette er jo noe helt annet. Dette er gjennomført i ren skurkestil. Det ser ut til å ha vært godt planlagt, og kunnskapen har vært mer lokal, sier Lund.

Han sier at politiet så langt ikke har noen spesielle personer eller miljøer i kikkerten, men at man fortsatt jobber med å hente inn videobilder fra området, og avhøre vitner.

- Så har vi også ørene åpne i de miljøene vi kjenner, sier Lund.

Ikke hvem som helst

- For å gjennomføre et slikt tyveri må man ha evnen til å planlegge, sier Brenna

Man trenger kunnskap fra innsiden om hvor store verdier som ligger der, når de ligger der og hvor de ligger. Da tyvene slo til mot Gullborgen denne helgen var det ekstra store verdier i hvelvet fordi varer var flyttet dit fra en nedlagt filial.

Les: Tyvene traff gullåren

Tyvene gikk blant annet gjennom en betongvegg for å nå hvelvet til Gullborgen. Dermed må de ha hatt god kunnskap om hvor hvelvet lå.

Evne
Brenna påpeker at det ikke er hvem som helst som klarer å planlegge og gjennomføre et godt tyveri. Blant annet trenger man kunnskap om hva slags verktøy som må til for å ta seg gjennom metalldører og en betongvegg. Man skal også ha kunnskap om hvordan man kobler ut alarmen, eller hvordan man lurer vektere som rykker ut på en utløst alarm.

- Det som er rart i denne saken er at alarmen ikke skal ha blitt utløst. Det vanlige er at alarmen blir utløst men at vekteren ikke finner tegn til innbrudd. Dermed tror vaktselskapet at det er teknisk feil. Slike feil skjer hele tiden, og blir ikke meldt videre til politiet engang, sier Brenna.

Han sier at man også kan ta det for gitt at noen har stått utenfor bygården i Storgata og spanet etter vektere, politi eller andre farer for tyvene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere