RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er organisert hallikvirksomhet

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Muslimske «turist-» og «nytelsesekteskap» er forbudt etter norsk lov, og det hjelper ikke å si en bønn for å gjøre det mer legitimt, mener Mazyar Keshvari (Frp).

Nettavisen skrev tirsdag om muslimske «turist-» og «nytelsesekteskap», en praksis der partene vies for så kort som en times tid. Som regel er det en imam som fullbyrder den muntlige ekteskapskontrakten, og ingenting når norske registre. Formålet med ekteskapene er sex - og penger.

Walid al-Kubaisi & Hanan Bakir mener at dette er en form for prostitusjon, og at religion brukes for å legitimere en praksis som langt fra anerkjennes i de muslimske miljøene.

BAKGRUNN: - Gifter seg i Norge for noen timer

Frp-politiker og leder av Helse- og sosialkomiteen i Oslo, Mazyar Keshvari, er tydelig på hva han mener om saken:

- Det er ingen tvil om at det finner sted. Jeg vil i aller høyeste grad gjøre noe med det, sier han til Nettavisen.

- Disse ekteskapene kan vare så kort som en time. Varigheten kan være så kort og langt man bare vil, det er ingen tidsbegrensning. Det praktiseres forskjellig fra land til land, sier Keshvari videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frp-politiker og leder for helse- og sosialkomiteen i Oslo, Mazyar Keshvari, mener regjeringen snarest bør komme på banen i saken om romfolket.

- Kjenner du til omfanget i Norge?

- Jeg har ikke så inngående kjennskap til det i Norge, men ville synes det var rart om det ikke fant sted her. Det er en vanlig praksis i en rekke muslimske land, og er utbredt blant annet i Iran. Det er en forkastelig sak etter mitt syn. Det legitimerer en type prostitusjon. Ofte er det eldre menn som inngår ekteskap med unge kvinner. I utlandet er kvinnene ofte på rømmen fra landsbygda til store byer, og har behov for mat og tilholdssted. De korte ekteskapene er ikke basert på kjærlighet. Jenta får det hun trenger i bytte mot sex. Dette er ikke annet enn organisert hallikvirksomhet innenfor muslimske rammer, mener han, og fortsetter:

- Slike ting gjøres ikke i åpne seremonier og det er lite åpenhet rundt dette. Det er som prostitusjon og hallikvirksomhet for øvrig, bare i et muslimsk rammeverk. Noen betaler noen for å ha sex med noen. Dette er forbudt etter norsk lov, og det hjelper ikke å si en bønn for å gjøre det mer legitimt.

- Kritikkverdig av imamene
Frp-politikeren er kritisk til at imamer tilrettelegger for inngåelsen av slike ekteskap.

- Det er svært kritikkverdig når en imam eller mulla legger til rette for at dette kan få pågå. Dette har vært oppe til diskusjon en del ganger, blant annet i Sverige. Samtidig er det ikke enkle ting å ha fingeren på. Men man har spesielt reagert på menn som har dratt fra Norge til Iran og inngått ekteskap med svært unge jenter ned i fjortenårs alder. Det skapte voldsomme reaksjoner i ulike miljøer, forteller han til Nettavisen.

Det er en forkastelig sak etter mitt syn. Det legitimerer en type prostitusjon.

- Hva kan gjøres for å motvirke praksisen?

- Vi må slutte å lete etter løsninger i etnisk og kulturell bakgrunn, og heller behandle dette likt for alle mennesker. Det samme gjelder kjønnslemlestelse. Om et norsk foreldrepar hadde fjernet deler av kjønnsorganet til barnet sitt, hadde de blitt ansett som forferdelige. Det letes for mye etter kulturelle årsaker til slik praksis, og det er for lite fokus på sak. Man må ta tak i dette og benytte norske paragrafer og lovverk, svarer han kontant.

- Er det prostitusjon selv når det er en frivillig avtale mellom partene?

Ja, mener Keshvari:

- Prostitusjon begrunnes generelt som frivillig, enten det er det eller ikke. Ta for eksempel massasjeinstituttene som tilbyr hakket mer enn bare massasje. Det er frivillig for begge parter, men det gjør det ikke mer lovlig eller mindre prostitusjon av den grunn.

- Hva tenker du om at noen kvinner som praktiserer dette i Norge også mottar trygd?

Det er svært kritikkverdig når en imam eller mulla legger til rette for at dette kan få pågå.

- Dette må man se an fra sak til sak. Er det systematisk prostitusjon, så mener jeg at man må vurdere disse tingene bedre. Hvor stort er omfanget, hvem har lagt til rette for det, hva har foregått, hvem har organisert dette, er det nettverk, er det folk under seksuell lavalder? Det er spørsmål man må stille for å nøste opp i dette, og klarer man det, er det nok mange forskjellige saker vil jeg tro. Det er groveste sakene må man ha fokus på først og fremst, for eksempel der avtalen har vært ufrivillig eller har involvert barn.

- Skremmende om UDI ikke har hørt om dette
Undertegnede har blant annet kontaktet Utlendingsdirektoratet (UDI) for å høre hva de visste om saken. Vedkommende som uttalte seg hadde aldri hørt om verken nytelses- eller turistekteskap.

- Hvordan kan man finne ut av dette?

- Det er skremmende om de ikke har hørt om dette, og det skremmende er hvor uvitende de da er. Dette er velkjent både fra muslimske land og fra Sverige. Dette har også lenge vært en kjent praksis i den muslimske verden.

Nettavisen har gjentatte ganger forespurt Islamsk Råd Norge, andre muslimske organisasjoner, enkeltpersoner og imamer om kommentar, men har foreløpig ikke lyktes med dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere