RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er ren økonomisk utnyttelse

PROLAR: Ronny Bjørnestad er leder for brukerorganisasjonen proLAR.
PROLAR: Ronny Bjørnestad er leder for brukerorganisasjonen proLAR. (Privat/Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Dette er for drøyt. Hvorfor er det så krevende å levere ut min medisin?

- Dette er med på å stigmatisere oss ytterligere som pasientgruppe. Ingen annen pasientgruppe opplever denne problemstillingen, sier leder Ronny Bjørnestad i proLAR.

proLar er en av brukerorganisasjonene til de tidligere rusavhengige som nå mottar legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Det betyr at istedenfor narkotiske midler, får de utlevert metadon eller buprenorfin for sin opiatavhengighet.

I helgen skrev Nettavisen at norske apotek tar inn millioner i ekstra gebyrer for å levere ut LAR-medikamenter. I visse tilfeller har gebyrene vært fem ganger så høye som selve legemiddelkostnaden. Apotekene selv bestemmer hva slags gebyrer de skal ta, og holder disse hemmelige. Flere sykehus mener at disse er alt for høye.

Les også: Tar ekstrabetalt for å hjelpe rusmisbruker Kenneth

Vil ikke oppgi gebyrene
Bjørnestad visste at apotekene tok gebyrer for å levere ut disse medikamentene, og proLAR har tidligere adressert problemet, men han var ikke klar over størrelsene på disse gebyrene.

Han sier at proLAR aldri har fått innsyn i gebyrenes størrelse, og at størrelsene som Nettavisen har skrevet om, er overraskende.

OVERRASKET: Leder Ronny Bjørnestad i proLAR er overrasket om størrelsene på gebyrene som apotekene tar for å levere ut LAR-medisin til rusmisbrukere.

- At gebyrene overstiger selve medikamentet er noe de færreste vet. Hadde de visst det vil jeg tro mange hadde stilt spørsmålet: Hvorfor det? Hva er det som er så krevende med å levere ut min medisin?

- For drøyt
Bjørnestad skjønner at apotekene tar betalt for å følge prosedyrer og følge en ansvarlig utlevering av LAR-medikamenter.

- Men dette er for drøyt. Når apotekene nå tar skyhøye kostnader for istandgjøringsgebyr, håndteringsgebyr, spesialpakkegebyr og overvåkningsgebyrer blir dette ren økonomisk utnyttelse. Disse pengene kunne ha blitt brukt på en helt annen måte, dersom man hadde fått avklart en fast takst, sier han.

- Som brukerorganisasjon har vi allerede sendt Helse- og omsorgsdepartementet et skriv om disse gebyrene og håper de vil ta dette opp så raskt som mulig. Det er viktig nå at penger spart, er penger brukt til andre nyttige områder innen LAR, sier han.

Må betale egenbetaling
Bjørnestad påpeker at LAR-brukerne primært er opptatt av å bli møtt med verdighet der de henter medikamentene, og ikke hvor mye sykehusene betaler for at apotekene leverer ut medikamenter til dem.

- Således er apotekene et trygt og godt sted, sier Bjørnestad.

For LAR-brukerne selv har det større praktisk betydning at mange sykehus har begynt å ta egenandel fra LAR-brukere

- Det begynner nå å bli vanlig at LAR-pasienter betaler Kr 315 kroner per konsultasjon frem til pasienten har nådd egenandelstaket på kroner 2105. For denne gruppen er det mye penger og fører ofte til at de ikke møter på konsultasjon, sier Bjørnestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere