RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er tidenes rettsskandale etter krigen

Sture Bergwall Thomas Quick-
Sture Bergwall Thomas Quick- Foto: Yvonne Asell (AP)
Sist oppdatert:
Allerede på 90-tallet forsto Kåre Hunstad jr at Thomas Quick aldri hadde begått drap. 20 år senere fikk han rett.

- Hvordan kunne det gå så galt, blogger hovedpersonen Sture Bergwall onsdag.

Onsdag ble tiltalen mot Sture Bergwall, alias Thomas Quick, for drapet på Charles Zelmanovits frafalt. frafalles. Dermed er den tidligere «massemorderen» frikjent for alle de åtte drapene han tidligere var dømt for - inkludert drapene på Therese Johannessen, Gry Storvik og Trine Jensen i Norge.

Les: Siste drapstiltale mot Sture Bergwall frafalles

- Dette må være tidenes rettsskandale etter krigen. At det er mulig å bli dømt for åtte drap, og senere trekke tilbake tilståelsene og bli frifunnet. Ennå finnes det politifolk som hevder at Quick er skyldig. Jeg mener at denne saken viser at politiet og domstolen har en utfordring, sier Kåre Hunstad jr til Nettavisen.

- Ikke et eneste bevis
- Det har ligget i kortene hele tiden at han aldri var gjerningsmannen. Den svenske forfatteren og krimeksperten Leif GW Persson kalte jo denne saken for «dårenes parademarsj». Selv begynte jeg å to av de svenske rettssakene for Dagbladet på 90-tallet før den hadde fått noen tilknytning til Norge. Jeg så at det ikke ble lagt på bordet et eneste bevis for drapene, og min holdning i denne saken har hele tiden vært at han ikke kunne ha begått disse drapene, sier Kåre Hunstad jr til Nettavisen.

Etter at Hunstad begynte å skrive om Quick på 90-tallet, fortalte Quick at han sto bak drapene på de norske jentene Therese Johannessen, Gry Storvik og Trine Jensen i Norge. Dette var tre drap som var, og er ennå, uppklart.

365998

- Norsk politi bisto jo bare det svenske teamet som jobbet med saken. Hvis bevisene hadde blitt presentert for en norsk domstol, så hadde Quick aldri blitt dømt for drapene på de norske jentene, sier Hunstad.

- Bør få etterspill
Hunstad var også sterkt engasjert i Quick-saken da han jobbet i Nettavisen på midten av 2000-tallet, og skrev da om hvordan politiet skulle ha manipulert rekonstruksjoner under etterforskningen for å få Quick dømt for drap (les: Rapporten som avslører Quick)

- Nå får jo saken sin siste runde. Jeg vil tro at han nå vil reise erstatningssøksmål for urettmessig straffeforfølgelse og begjære seg løslatt. Jeg håper at man nå også vil se på hvordan denne saken har blitt håndtert av svensk politi og påtale. Det er skremmende hvis man bare legger saken til side. Det er ikke mange yrkesgrupper som kunne ha gjort slike feil uten at det ville få konsekvens, sier Hunstad.

En slik granskning etterlyser også Sture Bergwall selv i en blogg han har skrevet i dag. Du kan lese den her.

På Twitter viser Bergwall til en kronikk av sin nevø Stefan Hazianastasiou som beskriver hvordan familien så at den psykiatriske behandlingen av onkel Thomas førte til at han ekjente det ene drapet etter det andre (les kronikken her).

- Tror du vi noen gang får vite hvem som drepte disse menneskene?

- Nei, disse sakene er jo foreldet. Jeg tror de forblir uløste med mindre noen står fram for å lette sin samvittighet.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere