*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er typisk ment for myke mål

Foto: Martin Høglund (SCANPIX)

Norsk våpenekspert sier flere titalls mennesker kunne ha blitt skadd om selvmordsbomberen hadde lyktes.

13.12.10 06:24

Lørdag kveld ble Sverige rammet av det første selvmordsangrepet på svensk jord. Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo omtaler og etterforsker hendelsen som en terrorhandling.

En mann utstyrt med seks såkalte rørbomber og en sekk full av spiker, ifølge svenske medier, sprengte seg selv i luften i Stockholm sentrum ved 17-tiden lørdag kveld.

- Slike rørbomber med spiker er en type provisoriske bomber der spiker eller skruer fungerer som splinter. Det er typisk ment for myke mål. Hvis en folkemengde hadde blitt rammet, så ville det ha påført ganske store kuttskader og blødninger. Og eksplosjonen ville ha forårsaket sjokkskader, sier våpenekspert og oberstløytnant ved Forsvarets stabsskole, Palle Ydstebø, til Nettavisen.

Fungerer som splinter
- Dette er jo metall-, stål- eller kobberrør som er fylt med eksplosiver. Og så har man en tennanordning som detonerer. Metallet i røret vil også fungere som splinter. Slike improviserte ladninger er vanlig å bruke av terrorister i vestlige land fordi man får kjøpt rør på jernvarehandleren, og det er ikke uvanlig at sprengstoffet som brukes er stjålet fra et anleggsområde, sier Ydstebø.

Ifølge svenske aviser var det bare én av rørbombene som ble utløst. Likevel var eksplosjonen kraftig nok til å ta livet av den angivelige terroristen.

- Hvis det hadde vært vellykket, så kunne det ha påført skader innenfor en omkrets på fem til ti meter, litt avhengig av hvor tettpakket folk står, sier våpeneksperten.

Politiet skal ha spekulert på at bomben gikk av for tidlig, og at gjerningsmannen var på vei til den travle handlegaten Drottninggatan.

- Når det gjelder skadeomfanget, så kommer det an på hvor mange som er i effektiv rekkevidde, men flere titalls mennesker kunne ha blitt skadd hvis bomben hadde blitt utløst i en folkemengde, sier Ydstebø.

Ifølge svenske aviser skal det ha vært en 28 år gammel mann som gjennomførte det angivelige selvmordsangrepet. Men dette er ikke blitt bekreftet fra politiets hold.

- Kan ha kommet borti en utløser
Svensk politi ønsker å gjennomføre tekniske undersøkelser på åstedet før de uttaler seg om detaljene rundt bomben. Men Ydstebø sier det kan være flere grunner til at angrepet var mislykket.

- Det kan ha vært noe teknisk som sviktet, og jeg forsto at bomben gikk av for tidlig eller på feil plass. Han kan også ha kommet borti en utløser. Dessuten er disse provisoriske ladningene ganske ustabile, så det kan ha vært en tennanordning som sviktet, sier han.

Ydstebø sier også at det er ukomplisert å lage disse selvmordsvestene.

- Det som er litt av problemet er at oppskrifter på bomber ligger på internett. Og man klarer ikke å gardere seg mot dette. Folk som ønsker å utføre denne type terrorhandlinger klarer som regel å få tak i den type materialer man trenger. Så politiet er svært årevåkne på tyveri av sprengstoff, sier han.

Ti minutter før det angivelige selvmordsangrepet inntraff i Bryggargatan, eksploderte en bil like i nærheten, på hjørnet av Drottninggatan og Olof Palmes gata. Bilen som trolig var lastet med propantanker, begynte å brenne, og to personer ble skadd.

Säpo og det svenske nyhetsbyrået TT mottok et trusselbrev rettet mot det svenske folket kort tid før det mislykkede terroraksjonen.

- Vil ikke trekke noen slutninger
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt mener det er for tidlig å trekke noen slutninger.

- Det er viktig å understreke at det ikke er bekreftet at de tre hendelsene hører sammen, selv om det naturligvis reiser spørsmål, sier Reinfeldt på en pressekonferanse.

- Det er viktig å slå fast at det er uønsket og uakseptabel det som har skjedd, legger han til.

Norges utenriksminister reagerer kraftig på det angivelige terrorforsøket.

- Jeg tar sterk avstand fra det som ser ut til å ha vært et forsøk på en terroraksjon i Stockholm i går. Kampen mot internasjonal kriminalitet og terror kan kun vinnes gjennom et bredt internasjonalt samarbeid. Norge står sammen med Sverige i denne kampen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse til Nettavisen.

Motivet for ugjerningen er ennå ukjent. Men både Säpo og det svenske nyhetsbyrået TT mottok en e-post med trusler mot det svenske folk kort tid før bombene eksploderte.

I e-posten fremmes det trusler om angrep i Sverige fordi landet har sendt soldater til Afghanistan. Om lag 500 svenske soldater tjenestegjør i det krigsherjede landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag