*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er ufattelig tragisk

Makhan Zadi, som er moren til den drepte Shafqat Hussain, holder opp et fotografi av sønnen som ble henrettet tidlig tirsdag.

Makhan Zadi, som er moren til den drepte Shafqat Hussain, holder opp et fotografi av sønnen som ble henrettet tidlig tirsdag. Foto: Sajjad Qayyum (Afp)

Ungdomsforbryter hengt i Pakistan. 200 personer henrettet siden skolemassakren.

04.08.15 10:30

Shafqat Hussein, som ble dømt for et drap han skal ha begått som 15-åring, er blitt henrettet i Pakistan.

Det bekrefter familien hans og en fengselskilde overfor nyhetsbyrået AFP.

Amnesty International reagerer kraftig på henrettelsen.

- Dette er ufattelig tragisk. Han har sittet store deler av sin ungdomstid på dødscellen og levd under stadige utsettelser av henrettelsen. Det i seg selv er tortur. Dødsdommen har blitt fullbyrdet til tross for voldsom internasjonal press over lang tid, sier rådgiver i Amnesty International Norge, Helle Bjørnstad, til Nettavisen.

Dømt som mindreårige
Henrettelsen strider mot internasjonal lov, ettersom FNs barnekonvensjon forbyr henrettelser av mindreårige og personer som ble dømt til døden som mindreårige.

- Han har tilsynelatende blitt utsatt for tortur under avhørene, noe som er ulovlig under internasjonal lov. Så her blir det dobbelt opp. For det første burde han aldri ha blitt tiltalt og dømt som mindreårig, og tilståelsen som ble gjort under tortur, burde ikke vært grunnlag for dommen, sier Bjørnstad.

Etter at Taliban gjennomførte en skolemassakre på en barneskole i Peshawar i desember i fjor, hvor over 140 barn ble drept, varslet pakistanske myndigheter en opptrapping av terrordømte fanger. Siden den gang har antall henrettelser skutt i været.

- Det er en veldig urovekkende utvikling i Pakistan med over 200 henrettelser siden desember. Det bekymrer oss, sier Bjørnstad.

Strid om alderen
I henhold til det pakistanske lovverket kan ingen dømmes til døden for forbrytelser de begikk før de fylte 18 år. Ifølge Husseins familie var han bare 15 år gammel da drapet ble begått – men dette har vært vanskelig å bevise, siden han kommer fra en fattig familie og ikke har noen fødselsattest.

Da regjeringen iverksatte en gransking for å undersøke Husseins alder, ble konklusjonen at han slett ikke var 15 år i 2004, men 23. Resultatet av granskingen er imidlertid ikke blitt offisielt offentliggjort.

Kritikk
Rettssaken mot Hussein er blitt kritisert både av FN og en rekke menneskerettighetsgrupper. Ifølge FN er ikke rettsprosessen blitt gjennomført i tråd med internasjonale standarder.

Pakistan begynte igjen å henrette dødsdømte i desember i fjor etter en seks år lang pause. Bakgrunnen var en terroraksjon mot en skole hvor over 150 mennesker, hvorav de fleste var barn, ble drept.

Siden da er om lag 180 dødsdømte fanger blitt henrettet ved henging i Pakistan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.