RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er unødvendig

Sist oppdatert:
Erna Solberg flyr landet rundt med helikopter i valgkampen. - Hun burde heller tatt tog, mener Fremtiden i våre hender.

Høyre-leder Erna Solberg har lagt opp et så tett program i valgkampen, at Høyre ser seg nødt til å frakte henne rundt i Norge med helikopter.

- Det er kort og godt for å få mer effektive reisedager for partilederen, sier Høyres generalsekretær, Lars Arne Ryssdal, til Nettavisen.

Solberg skal på en skikkelig helikopterturné i løpet av tre dager, og skal da besøke en rekke steder i Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Aust-Agder, Vest-Agder og Telemark.

Se hele Ernas reiserute lenger ned i saken.

- Unødvendig for miljøet
Ernas helikopterbruk får Fremtiden i våre hender til å reagere.

- Jeg synes det er litt unødvendig å bruke helikopter. Det er både unødvendig for miljøet, men også fordi det ikke er rikspolitikerne som det skal stemmes på, sier leder Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender til Nettavisen.

Hermstad påpeker at siden det er et lokalutvalg, er det veldig få som har behov for å bli fraktet rundt med helikopter på stedet de velges fra.

Ernas helikopterreiser:

Torsdag 1. september

Hedmark og Oppland: Trysil, Elverum, Hamar, Ringsaker, Lillehammer, Gjøvik, Gran.

Fredag 2. september

Planlagt i Vestlandsfylker: Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Hordaland. Detaljer under avklaring.

Mandag 5. september

Telemark, Aust-Agder, bl.a. Arendal, Vest-Agder, Bl.a. Kristiansand

- Jeg kunne tenke meg at rikspolitikerne ikke hadde det fullt så travelt med å reise landet rundt. Det er lokale folk som skal velges, og de kan faktisk fraktes langt mer miljøvennlig rundt, sier han.

Han tror også rikspolitikerne kunne ha godt av å se stedene de besøker mer fra bakkenivå.

- Det å se et lokalsamfunn fra bakken tror jeg kan være litt gunstig av flere grunner, at de ser hvordan folk reiser og hvilke alternativer de fleste andre har. Det er også en måte å se landet sitt på, at man legger opp til et mer miljøvennlig løp. Man rekker kanskje litt mindre, men man får litt mer kvalitet på hvert sted man besøker, sier Hermstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Burde reist med tog
Lederen i Fremtiden i våre hender mener helt klart at helikopteret burde vært byttet ut med tog.

- Rikspolitikerne burde jo egentlig reist med tog, for å se hvilket sørgelig togtilbud folk som bor rundt i landet har. Det synes jeg de absolutt burde ha tatt seg tid til i valgkampen, sier han, og legger til:

- Tog er selvfølgelig det mest miljøvennlige reisemiddelet. Det er jo også rikspolitikernes ansvar å sørge for at jernbanen ikke avgår en stille død. Når du er på toget vil du dessuten treffe folk, og du vil se lokalsamfunn på en helt annen måte enn når du kommer flaksende med et helikopter, sier Hermstad.

- Valgkamp ikke miljøvennlig
Høyres generalsekretær svarer følgende når vi konfronterer han med at helikopterbruken ikke er særlig miljøvennlig:

- Valgkamp er ikke miljøvennlig. Svært lite av den reisevirksomheten norske politikere i et langstrakt land driver foregår med kollektivtransport. Jeg viser også til at helikopterreiser er noe også andre toppolitikere finner nødvendig, sier Ryssdal til Nettavisen.

Han vektlegger at Høyre nettopp har fokus på reisekostnader og miljø.

- Høyre har fokus på metoder for å redusere reisekostnader og redusere bidrag til CO2-utslipp, I den forbindelse har vi i år investert tungt i videokonferanseutstyr, sier Ryssdal.

- Vi får besøkt flere på kort tid
Han forteller at de ved å bruke helikopter rekker å få besøkt flere av sine lokale kandidater.

- Vi har jo veldig mange gode kandidater rundt omkring, og det er klart at partilederens jobb i valgkampen er å bidra til å få fokus på de lokale kandidatene og lokale saker i valgkampen. Vi rekker ikke over, spesielt ikke nå som valgkampen er blitt kortere en forutsatt, alle de kommunene vi har ordførere eller ønsker å ha ordfører, sier Ryssdal.

- Med helikopter får vi besøkt flere kandidater på kort tid, sier han.

Et av stedene Solberg skal besøke, er Gran på Hadeland den 1. september. Der skal hun holde en appell på torget, men på grunn av at valgkampen er forkortet, må hun droppe et planlagt bedriftsbesøk.

Og dårlig tid har Erna, for besøket skal ifølge avisen Hadeland vare i bare tre kvarter.

Siv fra Arendal til Oslo
Men Erna Solberg er langt fra den eneste politikeren som fraktes rundt med helikopter i valgkampen.

Frp-leder Siv Jensen tok blant annet helikopter tirsdag, fra Arendal til Oslo.

- Sitter i helikopter på vei fra Arendal til Oslo. Nydelig utsikt og en god inspirasjon før kveldens partilederdebatt!, skriver Jensen på sin Facebook-profil.

Statsminister Jens Stoltenberg benytter seg også av helikopter i valgkampen. Lørdag besøkte han blant annet Dølemo i Åmli, der en time var satt av til roseutdeling, besøk på Aps valgkampstand og tale.

- Han har et stramt program, sa PR-ansvarlig Tone Gro Dølemo for Dølemo-marknaden til Fædrelandsvennen.

Rikinger tar regningen?
Også i valgkampen i 2009 benyttet Erna Solberg helikopter. Den gangen var det flere rikinger som stilte opp og fraktet henne gratis rundt omkring.

Det kan også bli tilfelle denne gangen.

- Dette betales av Høyre, men vi er for så vidt i noe dialog med bidragsytere på noe av dette, for å se om det er noe av dette de vil være med på å finansiere, sier Ryssdal, og legger raskt til:

- Men gjør vi det vil det selvsagt fremkomme på listen over bidragsytere vi har på våre nettsider, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere