*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er verdens beste julegave

Foto: Ole-Johnny Myhrvold (Glåmdalen)

Etter mange måneders kamp for sin datter Mia mot Kongsvinger kommune, vant til slutt Hege Strand fram.

26.12.12 21:25

– Dette er verdens beste julegave. Nå har ikke kommunen lenger noe valg – nå må de gi datteren min den hjelpen hun har krav på, sier Hege Strand til avisa Glåmdalen.

Hun er mor til Mia på snart to år som går i Puttara FUS barnehage i Kongsvinger. Mia har en sjelden kromosomfeil som gjør henne senere utviklet.

Tidligere i sommer fortalte Glåmdalen om Mia og flere familier i Kongsvinger som mener at barna deres med spesielle behov ikke får hjelpen de trenger fra kommunen.

Få dager før julaften har Hege Strand fått et brev i postkassen som slår fast at Kongsvinger kommune igjen bryter Opplæringsloven.

Klaget og vant for andre gang
En utredning fra GPPS (Glåmdal pedagogisk-psykologisk senter) i desember 2011 konkluderte med at Mia trengte hjelp 37,5 timer i uken - altså assistent med spesialpedagogisk hjelp hele tiden mens hun er i barnehagen.

Dette godtok ikke kommunen og ba om ny vurdering fra GPPS. Tre måneder senere ble det fattet vedtak som anbefaler seks timer spesialpedagogisk hjelp i uken uten assistent.

Strand klaget saken inn til Fylkesmannen og fikk i august medhold.

– En usikker fremtid
Deretter ble datteren vurdert på nytt av en ny saksbehandler som konkluderte med at Mia skal ha ti timer med spesialpedagogisk hjelp i uken og kun med en anbefaling om assistent.

Dette fattet kommunen vedtak på i september, og senere klaget igjen Strand inn saken til Fylkeskommunen.

Mens saken har pågått har Puttara barnehage gitt Mia den oppfølgingen som først ble anbefalt av GPPS i desember 2011, nemlig midlertidig spesialpedagogisk hjelp på 37,5 timer i uken.

Dette er gjennom øremerkede midler og refusjonsgaranti for spesialpedagogisk hjelp fra kommunen. Dermed har moren hevdet at hennes datter har en svært usikker fremtid i barnehagen.

Nå ett år etter at GPPS slo fast at Mia skal ha hjelp hele tiden mens hun er i barnehagen, har Strand igjen vunnet mot Kongsvinger kommune.

Les også: Mia (1,5) vant mot kommunen

– Mangelfullt
Fylkesmannen i Hedmark konkluderer med at Kongsvinger kommunes vedtak er mangelfullt og at kommunen ikke har tatt hensyn til uttalelser fra verken barnelege, fysioterapeut eller fra andre instanser som følger opp Mia.

Innen 1. februar 2013 skal kommunen utarbeide en plan som gir Mia Strand et helhetlig tilbud, krever Fylkesmannen. Dette skal være i tråd med den sakkyndige vurderingen fra desember 2011.

Fylkesmannen begrunner dette med at tidlig innsats er svært viktig.

– Barnet er i en tidlig utviklingsfase både språklig, sosialt, konjunktivt og fysiomotorisk. Tidlig innsats i form av ekstra støtte på dette tidspunktet vil bidra til å forebygge og redusere senere problemer, og hun er avhengig av tett oppfølgning og stimulering, heter det i brevet.

Ifølge vedtaket pålegger også Fylkesmannen at det skal fattes vedtak på at hun skal ha assistent, ikke bare gis en anbefaling om det. Fylkesmannen mener det er kommunens ansvar at Mia får assistent utover den spesialpedagogiske hjelpen.

Rådgiver for skole og oppvekst i Kongsvinger kommune, Bjarne Thesen, sier til Glåmdalen at kommunen ikke har mottatt brevet før de tok juleferie. Normalt tar det to til tre virkedager etter at den klagende part har mottatt vedtaket.

Thesen sier han vil kommentere saken på nyåret på generelt grunnlag da det er taushetsplikt.

Tidlig innsats
Hege Strand er oppgitt over at Glåmdal pedagogisk-psykologisk senter, som skal være uavhengig, kun har laget en anbefaling om assistent, og at de mener dette er en sak mellom barnehagen og kommunen.

Strand mener helt klart at dette er kommunens ansvar, og at den gjør seg selv en bjørnetjeneste ved ikke å sette inn tiltak i tidlig alder. Men hun tør ikke å senke skuldrene helt før hun har vedtaket fra kommunen svart på hvitt.

– Jeg er så letta! Nå må kommunen gjøre jobben sin slik at datteren min får den hjelpen hun hele tiden har hatt krav på, sier Hege Strand.

Denne saken er levert av Glåmdalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.