RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PRIDE PARADE: Israelere danser under Gay Pride Parade i Tel Aviv tidligere denne måneden. Dette er helt klart den største Pride-paraden i hele Midtøsten, hvor temaet homofili er svært tabubelagt.
PRIDE PARADE: Israelere danser under Gay Pride Parade i Tel Aviv tidligere denne måneden. Dette er helt klart den største Pride-paraden i hele Midtøsten, hvor temaet homofili er svært tabubelagt. Foto: Oded Balilty (Ap)

- Dette får du neppe se i Gaza

Sist oppdatert:
En israeler og en palestiner møtes for å drøfte situasjonen for homofile i konservative Midtøsten.

I disse dager avholdes det Pride-festivaler i storbyer over hele verden, inkludert Oslo. Men det er ikke alle steder hvor lesbiske, homofile, bifile og transepersoner (lhbt) kan være åpne om sin legning.

Midtøsten er en av regionene hvor det er lite eller ingen aksept for lhbt-personer, verken sosialt eller juridisk.

I den anledning har Israels ambassade i Norge invitert til en paneldebatt onsdag ettermiddag hvor tema er lhbt-personers rettigheter, eller mangel på sådan, i Midtøsten.

- Ut av skapet
Israelske Avi Soffer er én av paneldeltagerne. Han sier at Israel har kommet langt når det gjelder rettigheter for lhbt-personer.

- Jeg har vært en lhbt-aktivist i nesten 30 år, og sett enorme endringer i Israel. Men så lenge det er unge mennesker som kommer ut av skapet, så er det nødvendig med folk som meg, sier Avi Soffer til Nettavisen.

Han sier åpenheten i Israel har vært merkbar.

- I Israel så er det stadig flere og yngre mennesker som tør å komme ut av skapet. Barn helt ned i 14-årsalderen tør nå å komme ut av skapet.

- Det er to kamper som kjempes. Den ene kampen er på det personlige plan. Det er ikke så enkelt å stå fram som homofil, lesbisk, bifil eller transeperson når man er ung. Den andre kampen er på det juridiske nivået, å endre lovene, sier han.

Forbudt å inngå ekteskap
I den israelske hæren og nasjonalforsamlingen kan homofile være åpne rundt sin seksuelle legning. Offisielt er det forbudt for homofile å inngå ekteskap i Israel, men staten Israel anerkjenner ekteskap mellom homofile som inngås i utlandet.

Det at det ikke inngås ekteskap mellom homofile i Israel, skyldes også fraværet av borgerlige vielser. De fleste ekteskap foregår innenfor religiøse trossamfunn som jødedommen, kristendommen eller islam, som anser homofili for å være en synd.

- Mest brukte skjellsordet
Homofile par har i henhold til israelsk lov ikke anledning til å adoptere barn. I 2009 var det imidlertid et gjennombrudd på denne fronten, da et homofilt par fikk lov til å adoptere deres 30 år gamle sønn. Saken ble en viktig symbolsak for homofiles rettigheter.

- Situasjonen i Israel er bedre enn de fleste europeiske land, og den er definitivt bedre enn i de fleste delstater i USA. Men det er ikke nok for oss. Vi vil gjøre ting bedre. Det mest brukte skjellsordet i verden er fortsatt «homo». Når gutter sparker fotball, og en gutt tabber seg ut på banen, så blir han gjerne kalt «homo», sier Soffer.

«Pink washing»
Israels fremskritt innen rettigheter for lhbt-personer møter også kritikk fra flere hold. Kritiske røster hevder nemlig at Israel promoterer landets liberale holdninger overfor lhbt, for å avlede oppmerksomheten bort fra pågående menneskerettighetsbrudd begått i Gaza og Vestbredden. Den påståtte strategien er blitt omtalt som «Pink washing».

- Israel er det eneste landet i Midøsten som respekterer og inkluderer homofile og lhbt-personer. Tel Aviv ble i 2011 kåret til verdens beste by for homofile av den internasjonale nettsiden for rosa-turisme, Gay Cities. Under årests Gay Pride i Tel Aviv tidligere i måneden, ble det rapportert om en rekordhøy deltagelse på over 150,000 personer, sier informasjonsansvarlig ved den israelske ambassaden i Oslo, Beate Mikkelsen, til Nettavisen.

- Det har vært fremsatt kritikk om at Israel bruker denne arenaen til å «rosa-vaske» sitt omdømme. Jeg mener at en slik kritikk er respektløs overfor temaet og et hån mot de menneskene som møter både fysisk og psykisk vold, og i enkelte tilfeller blir drept, på grunn av sin legning. Israel er som et hvilket som helst annet land med interne og eksterne utfordringer, men vi tror at åpen og ærlig dialog er den riktige veien å gå, sier Mikkelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Israelsk lhbt-aktivist, Avi Soffer .


Tabubelagt
I resten av Midtøsten er homofili tabubelagt. På Vestbredden gjelder fortsatt en jordansk lov fra 1951 som forbyr seksuell aktivitet mellom to mennesker av samme kjønn. På Gazastripen er det også forbudt med homoseksuell aktivitet i henhold til en lov som ble innført av britiske myndigheter i 1936.

- Det er ikke nedfelt noen lover eller rettigheter for lhbt-personer i De palestinske områder. Der løper homofile for sine liv. Jeg kan ikke bevege meg i De palestinske områdene om jeg ønsker å overleve i mer enn to minutter, hevder Soffer.

Det finnes imidlertid to palestinske organisasjoner som kjemper for lhbt-personers rettigheter i De palestinske områdene, Al Qaws og Aswat.

- I realiteten er disse organisasjonene israelske fordi de ikke kan operere i palestinske områder, men må operere under israelsk demokrati, sier han.

- Pride-parade i Gaza
- Hvordan er situasjonen for lhbt-personer i Gaza og på Vestbredden, Soffer?

- Deres situasjon er forferdelig. De blir henrettet. Gaza kontrolleres av Hamas, og Hamas kaster «dem» ut fra fjerde etasje. Alle har gått under jorden. Man kan ikke være lhbt eller feminist i Gaza.

- Jeg kan ikke se for meg noen Pride-parade i Gaza i nær framtid, legger han til.

- I deler av Vestbredden er situasjonen den samme. Hjertet mitt går til dem. Det blir stadig mer ekstremt. Det er et veldig ortodokst samfunn i hele regionen. Bare se på Syria og Egypt. I Egypt er 70 homoseksuelle blitt arrestert de siste årene, sier han.

Lhbt-aktivister i Egypt hevder at så mange som 77 lhbt-personer har blitt arrestert siden november 2012 på grunn av sin legning.

Transepersoner
En av paneldeltagerne i kveldens debatt er transseksuelle Shiva fra Iran. Soffer sier at transepersoner er svært utsatt, selv i miljøer hvor en burde ha forventet større aksept.

- Det svakeste leddet i samlebetegnelsen lhbt er t-en. Selv innenfor lhbt-miljøet holdes t-en litt utenfor. Jeg forstår at situasjonen for transepersoner også er ganske dårlig her i Norge, sier Soffer.

Den tredje paneldeltageren under kveldens debatt er en homofil palestiner fra Dubai. Han ble ifølge seg selv utvist fra De arabiske emirater etter å ha gitt sin mannlige kjæreste en klem og et kyss på offentlig sted i Dubai. Han har søkt asyl i Norge på grunnlag av å være forfulgt i hjemlandet på grunn av sin seksuelle legning.

- Jeg hadde en kanadisk kjæreste som jobbet som flyvert. Vi møttes på en parkeringsplass, hvor han ga meg en klem. En politimann så at vi klemte hverandre. Ryktene begynte å spre seg på jobben, sier mannen til Nettavisen.

- Få måneder etter fikk jeg sparken. Jeg fikk oppgitt økonomiske problemer som grunn, men jeg var den eneste som mistet jobben. Etter dette ble jeg innkalt til et møte hos sikkerhetspolitiet. De sa at jeg måtte forlate landet av sikkerhetsmessige hensyn. Derfor kom jeg hit, sier palestineren. Asylsaken er ennå ikke ferdigbehandlet.

(Red. anm.: Nettavisen har i ettertid anonymisert den omtalte palestineren for å imøtekomme hans vurdering av egen sikkerhet. Asylsøknaden ble avslått.)

Lhbt-aktivistene Nevruz Ebru Aksu fra Tyrkia og Geir Juell Skogseth fra Norge deltar også i paneldebatten.

Debatten avholdes på Kulturhistorisk museum i forbindelse med Euro Pride Oslo fra klokken 15.45 onsdag ettermiddag, og er åpent for publikum.

Kilder: Associated Press, Time, Wikipedia, The Guardian, Haarertz.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere