RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Google Maps

- Dette går jeg ikke med på

Sist oppdatert:
Frp raser mot at 17.000 asylsøkere skal innkvarteres på Sinsen - og får støtte fra KrF.

Fra nyttår skal alle asylsøkere som kommer til Norge - cirka 17.000 hvert år - innom et «ankomsttransittmottak» like ved Sinsenkrysset i Oslo.

Les Stavrums kommentar: Lysbakken in the ghetto

- Det er en helt uforsvarlig politikk å legge transittmottak i Sinsenveien. Det er belastet fra før med rus, psykiatri og kommunale boliger, sier leder i helse- og sosialkomiteen i Oslo, Mazyar Keshvari (Frp) til Nettavisen.

Han er fortørnet:

- Å utvide asylmottaket slik kan ikke jeg gå med på i det hele tatt. Det vil gi de som kommer, en verst mulig start på livet, sier Keshvari.

UDI begrunner flyttingen fra Tanum i Bærum til Refstad i bydel Bjerke i Oslo med at den vil gjøre behandlingen av asylsøknadene enklere og mener naboene har liten grunn til å bekymre seg.

- Lukkede mottak
- Skal asylsøkerne lykkes, må de få en reell sjanse her i landet - da nytter det ikke å ta bolig i et så belastet strøk, mener han.

Frp-politikeren er ikke i tvil om hva som er den beste løsningen:

- For å løse problemene med at asylsøkere forsvinner, vil jeg anbefale lukkede mottak, men det får vi ikke støtte av regjeringen til.

Hva synes du? Bli med i debatten her

- Ut av Oslo!
- Hvor bør da et slikt mottak legges?

- Det er best å legge mottaket ut av Oslo, fordi byen har flest legale og illegale asylsøker, og mange av dem forsvinner, sier Keshavari.

- Sånn sett er Gardermoen mye mer fornuftig, legger han til.

Som helsepolitiker mener Keshvari det er viktig å se på integrering og innvandring under ett og han mener det er så mye som er uløst innenfor barnevernet, krisesentrene, generell psykiatri og blant overfallsvoldtektene.

Voldsom trafikkøkning
- Vi må få en sjanse til å løse integreringen, det gjør vi ikke på denne måten!

For beboerne frykter han også en voldsom trafikkøkning:

-Det blir mye, mye mer trafikk! 17.000 er ikke småtteri i norsk målestokk.

KrF: - Utenfor boområder
KrFs Hans Olav Syversen er også bekymret.

- Jeg synes det er all grunn til å ta beboere på alvor uten å påstå at man har skjulte motiver. Primært bør et transittmottak plasseres utenfor etablerte boområder fordi det er stor gjennomstrømning og dermed mindre egnet i boligstrøk.

- Det må også forutsettes at helsetilbudet til asylsøkere ikke går på bekostning av den lokale befolkningen, legger han til.

Hvis vedtaket er irreversibelt, anbefaler han at:

- Det vil være lurt av UDI å ha mye kontakt med lokalbefolkningen dersom det er et irreversibelt vedtak – slik kan man forebygge problemer og opprette god kontaktflyt dersom noe oppstår, sier KrF-politikeren.

Nettavisen avventer tilbakemelding fra politikere i de øvrige partiene på denne saken.

- Enklere saksbehandling
Kommunikasjonsrådgiver Sigurd Skjefstad i UDI bekrefter at de ønsker seg ankomsttransittmottak i Oslo permanent, men at valget av Refstad er midlertidig. Han sier asylsøkerne som kommer til dette transittmottaket i snitt vil være der en uke. I mellomtiden skal de blant annet gjennomgå en helsesjekk. Ved å legge transittmottaket sentralt i Oslo vil behandlingen av asylsøknadene kunne gå fortere, ifølge Skjefstad.

- I dag går det mye tid til transport inn til Oslo sentrum. Økt nærhet saksbehandlerne i UDI og Politiets utlendingsenhet vil kunne få opp tempoet i behandlingen av asylsøknadene, sier han om det ønskede ankomsttransittstedet sentralt i Oslo.

En til fem uker
Skjefstad peker på transittmottakene regnes som lite problematiske. Det bekrefter også Norsk Folkehjelp som driver dagens transittmottak på Tanum i Bærum. Mottaket i Bærum har 22 ansatte og kapasitet til å ta mot 330 asylsøkere samtidig. I praksis er det alle asylsøkerne som kommer til Norge som kommer hit, i fjor var det 17.000. De som kommer er i snitt innom i en uke, noen i tre til fem uker, ifølge UDI og Norsk Folkehjelp. På Tanum var det i snitt 217 beboere i fjor.


Vis Flytter transittmottak i et større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere