*Nettavisen* Nyheter.

- Dette gjorde meg til en overgriper

Foto: Castro, Pablo (Scanpix)

Erik Andersen fortalte retten om dominobrikkene som gjorde ham til overgriper.

04.11.09 09:47

FOLLO TINGRETT (Nettavisen): Mandag startet rettssaken mot den såkalte Lommemannen, Erik Andersen. Selv har Andersen erkjent 13 av 66 tiltalepunkter.

Les: Dette erkjenner Andersen

Hans forsvarer, Gunhild Lærum, er klar på at tiltalen omhandler flere overgripere.

Det sa også Andersen da han startet sin forklaring i retten mandag.

Les: - Jeg har forbrutt meg mot det kjæreste vi har

- Mitt behov var ladet med godhet
- Jeg er klar over at jeg helt sikkert har terget på meg mange folk. Jeg har oppført meg som en drittsekk.

- Mitt behov for relasjon har kun vært ladet med godhet. Konklusjonen jeg har lest er at det har vært ondt, Sa Erik Andersen i Follo tingrett mandag.

- Men det jeg har gjort mot disse barna har ikke vært av ondskap men av skrøpelighet. De som ved kroppsspråket sitt har sagt at de ikke ville ha noe å gjøre med meg, har fått gå uten at jeg har forsøkt å stoppe dem. Det er viktig for meg å fortelle.

Avviser voldtekt
- Relasjonsbiten har vært veldig viktig for meg. Derfor sårer det meg at jeg skal få voldtektsanklager mot meg, for det er jeg ikke i stand til å gjøre. Det har aldri vært intensjonen min å tvinge noen slik det er beskrevet.

I sitt innledingsforedrag sa forsvarer Lærum at voldtektene strider mot hele modusen til Andersen. Hun poengterte at påtalemyndigheten bruker en omvendt logikk om gjerningspersonens utvikling: Fra voldtekt i 1999 til mildere former for overgrep etter tusenårsskifte.

- Vanligvis er det slik at overgripere blir mer aggressive og ikke mindre, sa hun.

Brikkene
I retten fortalte han om brikkene som gjorde at han ble overgriperen. Tidligere på dagen hadde han også fortalt at han er bifil, men at han levde i et svært maskulint miljø der han skjulte lysten på gutter.

I retten kom det fram at denne bifile legningen ikke hadde vært noe tema før for to dager siden i samtale med sakkyndige.

Den første brikken kaller Andersen «kronisk stress og depresjon». Han startet lakkeringsverksted i 1974, og tok aldri fri.

Hans jobb med lakkering ga ham migrene og astma.

- Jeg var på arbeid uansett hvor dårlig jeg var. På 80-tallet ble jeg hentet og innlagt på sykehus. Dagen etter utskrivelse gikk jeg rett tilbake til jobben for å gjøre ferdig bilene, sa Andersen.

I 2002 ble han skilt og faren døde. Mye av stabiliteten i hans liv brøt sammen.

Den andre brikken var kjedsomhet. Da familien var borte, tok han lange bilturer, og lange fotturer i naturen.

- Jeg har kjørt mange steder, og vært mange steder, uten at det har betydd at jeg har begått eller ønsket å begå overgrep. På noen av turene har jeg dessverre fått et behov for spenning, sa Andersen.

Den tredje brikken var behov for spenning og adrenalin.

- Spenningen ved det å gjøre det jeg har gjort, gjorde at jeg der og da følte en avslappethet. Jeg følte at adrenalinet var som et slags stoff. sa Andersen i retten.

Den fjerde brikken var behovet for relasjon.

- Jeg hadde et relasjonsbehov for den typen mennesker som ikke krevde noe av meg. Som var lette å ha med å gjøre, som var snille å gode, tillitsfulle. Da har jeg dessverre gått på en årsklasse av gutter som var forholdsvis lett å lure.

- For min del kunne vedkommende gjerne ha vært lovlig. Men for det første hadde jeg ikke fått en 16 åring til å gjøre det jeg ba ham om, og for det andre var det ingen ulovlighet i det som gjorde at det ikke var noen spenning i det, sa Andersen.

Valgte bort jenter
Andersen forklarte også at han valgte bort jenter fordi han var opplært til å tenke at jenter er mer skrøpelige enn gutter.

- Fra barndommen min har jeg fått det inn med teskje at jenter roter du ikke med. Jenter er skjøre, og de kan bli gravide. Men gutter derimot tålte mer av det vi kaller grisete, sa Andersen.

- Jeg tenkte at gutter tålte litt. Jeg tenkte den gang, i mitt hode, at dette ikke var så farlig.

Den femte brikken var det seksuelle i handlingene. Andersen sa at det ikke var selve det seksuelle som var viktig, men relasjonen og at det var ulovlig.

- Jeg har aldri hatt et ønske om å ta disse guttene med meg, for jeg er ikke interessert i den sexbiten med dem. Det var hovedsakelig for å få en relasjon med noen som ikke stilte krav til meg.

- Dermed fikk jeg en banal fiks idé i hodet mitt om å kontakte unge gutter og be om hjelp til å lete etter noe - en nøkkel for eksempel - og som de ivrig ville være med å gjøre.

- Jeg forstår godt hvor sint og forbannet disse guttene måtte være etterpå når de så at de hadde blitt lurt.

Vil fortelle om overgrep
Tirsdag vil Andersen fortelle om overgrep han har blitt utsatt for i sin barndom, og som har vært med å gjøre ham til en overgriper. I den forbindelse sa han dette:

- Jeg har en bønn til media om at de tar fram og tørker støv av «Vær varsom plakaten», for jeg ønsker ikke å dra fram flere enn meg selv i det jeg skal snakke om.

- Jeg ønsker ikke hevn over personene som har forgrepet seg på meg. Men det er viktig å fortelle om det for å fortelle at jeg er et vanlig menneske med vanlige skrøpelige sider som gjør at jeg har kommet hit.

Nedenfor kan du se en oversikt over overgrepene Erik Andersen er tiltalt for.

Du kan se hvilke av sakene Andersen erkjenner befatning med her.

HTML EMBED

Vis Lommemannen i et større kart

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag