*Nettavisen* Nyheter.

- Dette hadde jeg ikke trodd

Foto: STAFF (Reuters)

Sjekk valgdagsmålingene her.

07.05.10 06:55

Nøyaktig klokken 23.00 norsk tid stengte valglokalene i Storbritannia. Samtidig ble valgdagsmålingene offentliggjort.

Valgdagsmålingene viser at David Cameron og De konservative fikk 307 seter.

Gordon Brown og Labour fikk 255 seter, mens nykommeren som alle snakker om, Nick Clegg, sørget for at Liberaldemokratene fikk 59 seter, ifølge valgdagsmålingene .

De øvrige partiene fikk til sammen 29 seter.

Les også: Raja heier på Clegg

Overraskende
- Jeg tolker at det er en del feilmarginer, spesielt i forhold til Liberaldemokratene. Men ellers tyder det på at det blir Hung parliament med De konservative som største parti, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

Mustad er i Storbritannia hvor han følger valget tett.

- Det er litt overraskende at Liberaldemokratene fikk så få seter, så hvis dette slår til, så taper de seter i forhold til forrige gang. At de ville gå tilbake litt fra meningsmålingene hadde vi regnet med, men en såpass nedgang hadde vi ikke trodd, sier Mustad.

Valgdagsmålingene er gjennomført ved 130 valglokaler og 16.000 velgere har deltatt. Målingene er gjennomført for TV-kanalene BBC, Sky og ITV.

Søker trygghet
Mustad mener Liberaldemokratenes nedgang skyldes velgernes behov for trygghet i en tid hvor Storbritannia lider av stor utenlandsgjeld og store budsjettunderskudd.

- Når det kommer til selve valget så er det en tendens til å velge det sikre og det trygge, og da snakker vi om de to trygge partiene Labour og De konservative. Det er lettere å flørte med Clegg på tastaturet enn å flørte med Clegg i valglokalene, sier Mustad.

Resultatet fra valgdagsmålingene, som tradisjonelt er riktigere enn meningsmålingene før valget, tyder på at det blir Hung parliament – hvilket betyr at ingen av partiene får de nødvendige 326 setene som kreves for å få rent flertall i Underhuset.

Dermed åpnes det for forhandlinger mellom partiene for å danne flertall.

Cameron valgets vinner?
Clegg kommer trolig ikke i den vippeposisjonen som han hadde ønsket seg, dersom dette blir det endelige resultatet.

- Med 60 seter kan han gi De konservative flertall, men ikke Labour. Så hvis dette blir resultatet, så vil David Cameron si at han er valgets vinner, og prøve å stable sammen en mindretallsregjering som kanskje holder i to uker. Britene har jo ikke noen tradisjon for mindretallsregjeringer eller koalisjonsregjeringer, sier Mustad.

Det betyr i så fall at 13 år med Labour med regjeringsmakt er over.

- Dette blir fryktelig spennende. Jeg kommer ikke til å sove på flere dager, legger han til.

- Tror du Brown tar sin hatt og går?

- Det kommer litt an på. Hvis 255 er det han havner på, så er det for lavt for Labour, sier Mustad.

Utover natten blir det opptelling av stemmene fra de 650 valgkretsene i Storbritannia.

- I morgen tidlig får vi de første indikasjonene på hvilken vei dette vil gå, men først i morgen formiddag får vi det helt klare resultatet, sier Mustad.

Kaotiske dager i vente
De neste dagene kan komme til å være kaotiske i britisk politikk. Ikke siden 1974 har britene vært i en posisjon hvor ingen av partiene har fått rent flertall.

Clegg har tidligere stilt betingelser om nye valgreformer dersom han skal støtte et parti med flertall. Hvis man tar utgangspunkt i valgdagsmålingene har Liberaldemokratene og De konservative nok seter til å få rent flertall, altså 326 seter av 650 seter i Underhuset.

Men det hersker usikkerhet om Clegg er villig til å inngå forhandlinger med Cameron, og det er heller ikke sikkert at Cameron er villig til å godta betingelsene om nye valgreformer.

Årsaken til dette er at dagens valgsystem favoriserer de to største partiene De konservative og Labour, og er derfor udemokratisk under dagens multipartisystem. Det innebærer at vinneren tar alt i hver enkelt valgkrets – som er en svært uproporsjonal fordeling av stemmene når de omgjøres til seter i Underhuset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.