*Nettavisen* Nyheter.

- Dette handler om å la oss få dø av noe

ØRJASÆTER: Elin Ørjasæter er en kjent samfunnsdebattant og svært opptatt av hvordan vi skal behandle våre gamle når livet går mot slutten. Foto: Paul Sigve Amundsen (NTB scanpix)

Elin Ørjasæter hilser Prioriteringsutvalget rapport velkommen og håper at samfunnet erkjenner at vi alle faktisk skal få lov å dø av noe.

12.11.14 19:35

Onsdag overleverte Prioriteringsutvalget sin utredning om prioritering i helsetjenesten til helse- og omsorgsminister Bent Høie. Forslagene vil legge føringer på hvem som skal prioriteres i helsevesenet, og hvilke behandlinger og medisiner det offentlige skal dekke.

Utvalget foreslår blant annet at unge syke skal prioriteres foran eldre mennesker med alvorlige sykdommer.

- Prioriteringsutvalget er ikke det første utvalget som tar opp dette. Det som mangler i debatten er faktiske prioriteringer, og at man unngår de mange omkampene med bakgrunn i tilfeldige medieoppslag, sier samfunnsdebattant, forfatter, foredragsholder og førstelektor Elin Ørjasæter til Nettavisen.

Jeg har en far som døde da han var 82 år fordi han falt ned fra et tre. Hver gang jeg forteller det til en mann over 60, så blir han kjempemisunnelig.

Elefanten i rommet
- Alder er elefanten i rommet når det gjelder helsepolitikk. Jens Stoltenberg sier at eldrebølgen er gledelig, men den har en bakside. Eldrebølgen består også av svake, syke mennesker med lav livskvalitet, som det brukes store ressurser på å holde i live. Hvis du går på et middels sykehjem i dag, så går de fleste på livsforlengende medisiner, som for eksempel hjertemedisiner. Hvis du hadde spurt disse menneskene, da de var 50 år og klare i toppen, om de ville ha ønsket livsforlengende behandling, så hadde nok hadde nok mange sagt nei.

- I Tyskland ble det gjennomført en spørreundersøkelse der de spurte om de vil være på sykehjem den dagen de ble gamle. Majoriteten sa at de heller ville tatt selvmord. Nå må jeg ta forbehold om at jeg ikke kjenner kvaliteten på tyske sykehjem, sier Ørjasæter og fortsetter.

- Det verste er følgende: Leger har fortalt meg at de pårørende som er mest opptatt av å forlenge sine foreldres liv, er de som selv er pensjonister og har lite annet å tenke på, for eksempel en datter i 70-årene som er hysterisk opptatt av at hennes mor i 90-årene skal leve så lenge som mulig.

- Far døde lykkelig
Ørjasæter mener en del pasienter på sykehjem ikke får noe bedre liv selv om tiden deres blir fylt med rosemaling og kulturelle foredrag.

- Dette handler om å la oss få lov til å dø av noe, sier hun og håper at debatten kan gjøre at flere mennesker kan få lov til å dø med verdighet.

- Jeg har en far som døde da han var 82 år fordi han falt ned fra et tre. Hver gang jeg forteller det til en mann over 60 så blir han kjempemisunnelig. Jeg kan ikke tenke meg en flottere måte å dø på enn med støvlene på.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.