*Nettavisen* Nyheter.

- Dette håndtrykket husker jeg best

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg forteller hva som har gjort størst inntrykk.

21.05.14 13:36

Thorvald Stoltenberg begynte å jobbe i Utenriksdepartementet i 1958, og var blant annet visekonsul i San Francisco og ambassadesekretær i Beograd før han ble internasjonal sekretær i LO.

Han ble så statssekretær i flere AP-regjeringer på 70-tallet før han ble forsvarsminister i 1979, og senere utenriksminister i 1987. Fra 1993 til 1996 var han fredsmegler på Balkan, og var president i Norges Røde Kors fra 1999 til 2008.

Nettavisen, i samarbeid med BundeGruppen, arrangerer nå en kåring av verdens viktigste håndtrykk. I juryen sitter Thorvald Stoltenberg sammen med Gunnar Stavrum fra Nettavisen, deleier i Grieg-gruppen Elisabeth Grieg, partner i Wikborg Rein Ola Øverseth Nisja og konsernsjef i Bundegruppen Odd-Erik Bunde.

Håndtrykk er tillit

I samarbeid med kåringen spurte vi Thorvald Stoltenberg om hans forhold til håndtrykk.

- Tillit.

Da vi spurte Thorvald Stoltenberg om hva et godt håndtrykk symboliserer fikk vi et enkelt svar. Det handler om tillit, og som han selv sier det å stole på et menneske er viktig:

Les også: Hva slags håndtrykk er du?

Klikk på bildet for å forstørre.

Thorvald Stoltenberg (t.v.), Elisabeth Grieg, Ola Øverseth Nisja og Odd-Erik Bunde.

- I utgangspunktet stoler jeg på alle mennesker, så kan jeg naturligvis bli skuffet etter hvert. Folk er jo fra forskjellige kulturer, hvor det er andre tillitsbegrep. Det handler også om å være tålmodig i en relasjon - og alltid finne frem til løsninger.


Klikk på bildet for å forstørre.

Den nye utenriksministeren Jonas Gahr Støre sammen med presidenten i Norges Røde Kors, Thorvald Stoltenberg. Året er 2005. Foto: Henning Lillegård/Alloverpress

Er det typisk norsk?

I Norge har vi en egen lov som sier at avtaler inngått med håndtrykk - og muntlig - er bindene. Sier det noe om nordmenn spesielt?

- Jeg tror neppe det handler om folkeslag, men at ord og handling fra gammelt av hadde stor betydning. Det man sa og ble enige om muntlig, ble avsluttet med et håndtrykk som et punktum på en inngått avtale.

Som representant for Norge - tilpasset du ditt håndtrykk til forskjellige kulturer og land?

- Nei, et håndtrykk er et håndtrykk. Forandrer seg ikke fra person til person.

I løpet av et langt, offentlig liv er det en person Thorvald Stoltenberg gjerne ville tatt i hånden som han ikke har fått mulighet til?

- Det er ikke et savn jeg har på dette området. Jeg har fått tilfredsstilt mine behov ved å ta gode håndtrykk med alle de jeg har møtt i inn-og utland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Thorvald stoltenberg og kona Karin i 2007 Foto: Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet / ALL OVER PRESS


Det håndtrykket Thorvald Stoltenberg husker best

Som både utenriksminister og forsvarsminister forhandlet Thorvald Stoltenberg fram mange avtaler, og hadde mange håndtrykk. Det er likevel ett håndtrykk han husker bedre enn alle andre:

- Ja, det var kjæresten min i 1947. Hun tok av seg hansken, og tok meg i hånden. Karin ble min kone.

Karin Stoltenberg, født Heiberg, døde 17.oktober 2012 - 80 år gammel.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.