RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette har aldri skjedd før

Foto: Iran Human Rights
Sist oppdatert:
Folket gjorde opprør under en offentlig henrettelse, og kuttet ned to dødsdømte fra galgen.

Tidlig tirsdag skulle lokalmyndighetene gjennomføre en offentlig henrettelse ved henging i byen Sirjan sørøst i Iran.

Men da henrettelsen startet, gjorde flere hundre demonstranter motstand mot sikkerhetsvaktene og fikk tatt ned de to dødsdømte iranerne fra galgen.

- Vi har ikke hatt noe lignende situasjon før. Idet de blir hengt så begynner folk å kaste stein på sikkerhetsstyrkene. Deretter får de overtaket og får dem ned fra galgen og tar de med seg, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Det vi har hørt, så var det kraftige sammenstøt. En bil ble satt i brann, og det var nærmest krigstilstander, legger han til.

Fortsatt i live
De første meldingene tydet på at én av mennene overlevde. Dette resulterte i en omfattende klappjakt på de involverte, og tirsdag ettermiddag ved 15-tiden kom meldingen om at de to dødsdømte er blitt pågrepet, og fortsatt er i live.

- Nå har det kommet meldinger om at de har blitt pågrepet. Begge to var i live, og de som hjalp dem ble også arrestert i en landsby utenfor Sirjan. Og henrettelsen skal skje igjen i ettermiddag, sier Amiry-Moghaddam.

Nettavisen får også bekreftet dette fra National Council of Resistance of Iran (NCRI), som anser seg selv for å være en iransk eksilregjering med base i Paris.

- Ifølge det statlige nyhetsbyrået ISNA er de to mennene arrestert sammen med fire personer som hjalp dem. Henrettelsen vil gjennomføres senere i dag, og de andre vil bli rettsforfulgt og straffes hardt, sier medlem av NCRI, Shahin Gobadi, til Nettavisen.

Vil kvitte seg med prestestyret
Amiry-Moghaddam mener tirsdagens hendelse er et uttrykk for at det iranske folket vil kvitte seg med det iranske prestestyret. Hendelsen skjedde i en liten by hvor prestestyret generelt har stått sterkere enn i hovedstaden Teheran.

- I mindre byer har regimet mer kontroll. Derfor er dette oppsiktsvekkende. Vi har ikke sett noe lignende hvor folk tar kontroll over hele situasjonen og får disse to ned. Det tyder på at hele regimet er svekket, sier Amiry-Moghaddam.

De to personene som skulle henrettes ved henging er dømt til døden for væpnet ran og besittelse av våpen. Men ved flere tidligere anledninger har personer i Iran blitt dømt til døden uten å få en rettferdig rettssak.

- Vi kan jo ikke få bekreftet hva de egentlig har gjort. Regimet sier de har vært involvert i et væpnet ran, men det er jo regimet som kommer med disse påstandene, sier Amiry-Moghaddam.

Opprørsk stemning
Siden det omstridte presidentvalget 12. juni tidligere i år har situasjonen i Iran vært svært spent og preget av opprørsk stemning blant store deler av befolkningen. Dette skal ifølge Amiry-Moghaddam har ført til at regimet har trappet opp terroren mot folket.

- Det er jo sånn at i de to siste ukene har regimet trappet opp offentlige henrettelser. I januar 2008 kom det en ordre fra øverste hold om å begrense offentlige henrettelser fordi det fikk så mye negativ oppmerksomhet i internasjonale medier, sier Amiry-Moghaddam.

- Men syv personer har blitt henrettet ved offentlig henging i løpet av de to siste ukene. Dette har en sammenheng med de protestene som foregår i Iran. En sånn hendelse som i dag tyder på at folk har fått nok av regimet. De risikerer jo mye når de gjør noe slikt, sier han.

I løpet av 2009 har det vært om lag 300 registrerte henrettelser i Iran. Men mørketallene skal være langt høyere i år enn tidligere år, ifølge Iran Human Rights.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere