- Dette har aldri skjedd i USA før

James Woods fra Arizona stiller som kandidat til Representantenes hus. Han er en blind ateist, og er den eneste i en amerikansk valgkamp som noensinne har fornektet Gud.

James Woods fra Arizona stiller som kandidat til Representantenes hus. Han er en blind ateist, og er den eneste i en amerikansk valgkamp som noensinne har fornektet Gud. Foto: James Woods for Congress

James Woods er mer upopulær enn homofile, lesber, muslimer, mormoner, jøder, latinamerikanere, katolikker, afroamerikanere og kvinner.

I amerikansk politikk har det etter hvert blitt stor takhøyde for de aller fleste menneskegrupper. Det ble understreket da Barack Obama ble valgt til landets første svarte president i 2008. Og om to år kan kanskje USA oppleve å velge sin første kvinnelige president – Hillary Clinton.

I november er det valg i Den amerikanske kongressen. Både Senatet og Representantenes hus har homofile, muslimske, mormonske, jødiske, latinamerikanske, katolske, afroamerikanske og kvinnelige politikere.

Men per i dag finnes det ingen åpne gudsfornektere i Kongressen. Det til tross for at 20 prosent av USAs befolkning ikke har noen religiøs tilknytning, ifølge en undersøkelse utført av Pew Research Center.

Én åpen ateist
Hittil har det bare vært én person som har vært åpen om sin ateisme i Kongressen. Peter Stark kom «ut av skapet» som ateist i 2007, men tapte gjenvalget i 2012 etter å ha tjenestegjort 40 år i Representantenes hus.

Tilsynelatende er det enklere som politiker i USA å få aksept for sin homoseksuelle legning enn å være ateist. Politikeren Barney Frank har vært åpen homofil siden 1987, men først etter å ha forlatt Representantenes hus gikk han ut og sa han var ateist, ifølge Huffington Post.

En Gallup-undersøkelse i USA viser at kun 54 prosent ville ha stemt på en godt kvalifisert presidentkandidat som er ateist. Dette er langt lavere andel enn for andre kategorier som muslimer (58 prosent), homofile eller lesbiske (68), mormoner (80), jøder (91), latinamerikaner (92), katolikker (94), kvinner (95) og svarte (96).

James Woods er også en åpen tilhenger av abort. Han hisset på seg en rekke abortmotstandere da han sendte kondomer til en anti-abort-organisasjon. Foto: James Woods (Instagram)

Historiens første ateist
James Woods (35) er den første personen i amerikansk historie som stiller som kandidat til Representantenes hus som åpen ateist, ifølge amerikanske medier. Demokraten ønsker å representere 5. valgdistrikt i delstaten Arizona.

Som 26-åring ble han rammet av nyresvikt og ble permanent blind etter å ha fått en alvorlig infeksjon. Fremfor å søke tørst hos Jesus, bestemte han seg for å vie livet sitt til offentlig tjeneste, skriver The New York Magazine.

Hvis Woods vinner valget, blir han det første blinde medlemmet i Kongressen på hundre år. Han omtaler seg selv som både ateist og humanist.

- Jeg har vært en ateist mesteparten av livet mitt, men det å være vitne til forferdelige ting folk må gjennom har ført til at humanisme har blitt veldig viktig for meg, har han uttalt i et intervju.

Forbyr ateister
I USA er ateisme så upopulært at hele syv delstater forbyr valg av ateister til offentlige embeter. Dette strider med lovgivningen på føderalt nivå, hvor den amerikanske grunnloven konkluderer med at det ikke er krav om religiøs tilhørlighet for å stille til offentlig tjeneste.

«Når folk med tro sår tvil om moralen til folk uten tro, hvordan forsoner de seg da med de utallige forbrytelsene som er begått i religionens navn gjennom historien, som for eksempel Den spanske inkvisisjon og i moderne tid ISIS?» skriver professor Carlos Moreno ved Emory University School of Medicine i en kronikk på CNN.

Foto: Ifs (IFS)

Kan miste flertall
Mellomvalget blir svært viktig for president Barack Obama, og vil ha mye å si for hans to gjenværende år i Det hvite hus.

USA-ekspert Svein Melby sier at spenningsmomentet under mellomvalget ligger i senatsvalget.

- Det er ingen tvil om at Republikanerne beholder flertallet i Representantenes hus. Det er det demokratiske flertallet i Senatet som er i fokus. Kan de beholde det, eller tipper det over til Republikaneres favør? Det vil være veldig avgjørende for Obamas agenda. Hvis Republikanerne får flertall, blir det enda vanskeligere for ham å få gjennomslag for politikken sin, sier seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

- De siste seriøse prognosene tilsier at Republikanerne trenger en nettogevinst på seks plasser for at det skal tippe i retning for dem. Ifølge noen prognoser er det 50 prosent sjanse for at det vil skje, sier Melby.

Det er i underkant av ti delstater som er det Melby omtaler som «åpne delstater», hvor det ikke er politikere som stiller til gjenvalg.

- Og det er seks delstater som i utgangspunktet er republikanske delstater som det per i dag sitter demokratiske senatorer. Det er disse delstatene som er sårbare.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.