- Dette har gjort meg enda mer gira

Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Likestillingsminister Solveig Horne sier at stormen mot henne har gjort henne enda mer gira på jobben.

17.10.13 21:38

- Nå er jeg skikkelig gira, for nå håper jeg at jeg skal få lov til å begynne å jobbe med politikk og bli utfordret på tingene vi nå skal gjennomføre, sier nybakt likestillingsminister Solveig Horne til Nettavisen torsdag kveld.

I 48 timer har hun har drevet brannslukking i forhold til tidligere uttalelser, og poengtert at hun nå er minister for heterofile, homofile og transpersoner, og at hun går til jobben med en klar og tydelig regjeringserklæring i ryggen.

- Nå håper jeg at jeg blir dømt på det jeg skal gjøre fremover, sier Horne.

- Får vi høre flere uttalelser som du har kommet med tidligere?

- Jeg håper man har gravd fram det meste, men det kan jeg ikke være sikker på. Jeg har vært en klar og tydelig opposisjonspolitiker i åtte år og da må man spissformulere seg for å komme på.

- Foreldre og barnehagen bestemmer
Det startet med en tre år gammel Twitter-melding der Horne spurte: «lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?». Meldingen kom i forbindelse med denne artikkelen i Vårt Land om at regjeringen gjennom stiftelsen Reform ville lære barnehagebarn en kjønnsnøytral samlivsideologi.

På Slottsplassen tirsdag sa Horne til Nettavisen at hun gjerne tar debatten senere.

- Jeg registrerer at hun sa i går at man må våge å ta debatten, og vi er med på å ta debatten. Men hva slags debatt om homofili er det Solveig Horne inviterer til, spør Helga Pedersen i Nettavisen torsdag.

- At barn i barnehagen gjennom barnelitteratur blir kjent med noe som er en del av den norske hverdagen og virkeligheten, har jeg ingen problemer med, sier Pedersen.

I dag sier Solveig Horne at det ikke er statsråden som skal bestemme om barna skal lære om kjønnsnøytral samlivsideologi i barnehagen gjennom homoeventyr.

- Den gang stilte jeg spørsmål om det var rett pengebruk. Jeg stilte et spørsmål. Jeg mener at det er barnehagene og foreldrene sammen skal avgjøre om barna skal få en slik læring, sier Horne.

- Ville Frp brukt penger på denne typen informasjonsmateriell?

- Det er veldig mye godt informasjonsmateriell som lages til bruk i barnehager, men akkurat i denne saken er det barnehagen og foreldrene som må bestemme, sier hun.

- Alltid overgriperens ansvar
Horne har også måttet svare på uttalelser hun kom med etter en periode med flere russevoldtekter i 2011. En sexolog hadde sagt at jenter som ikke vil ha sex må være tydelige. Flere politikere hadde kritiserte sexologen og sagt at det aldri er offerets skyld. Horne hadde derimot ikke vært like kategorisk.

«Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både gutter og jenter har like mye ansvar», sa Horne til NRK den gangen.

- Det er alltid, alltid overgriperen som har det fulle og hele ansvaret for en voldtekt, sier Horne. Hun sier at jenter skal få kle seg som de vil, men at også jentene må utvise forsiktighet og for eksempel gå to og to hjem fra fest.

- Håper vi ikke mister friskheten
Horne sier at hun og flere andre i Fremskrittspartiet hadde snakket sammen om at de kunne møte tidligere spissformulerte uttalelser når de kom i posisjon.

- Ja, vi har snakket om det, men jeg var ikke forberedt på dette, sier Horne.

- Folk har kjent Frp som et frittalende opposisjonsparti i 40 år. Nå må vi klare å vise at vi også kan gjennomføre politikken vi har snakket om, sier hun.

- Vil vi nå møte et mer avslepet og forsiktig Frp?

- Nei, jeg håper ikke vi mister friskheten som vi har hatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.