RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette har potensiale til å bli en stor krise

Deomstranter blokkerer hovedgaten inn til Hongkongs finansdistrikt. - Dette har potensial til å bli en stor krise, sier Christopher Huges fra London School of Economics.
Deomstranter blokkerer hovedgaten inn til Hongkongs finansdistrikt. - Dette har potensial til å bli en stor krise, sier Christopher Huges fra London School of Economics. Foto: Carlos Barria (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Demonstrantene bygger nye barrikader i Hongkong

Titusener av demonstranter holder fortsatt stand i Hongkong, én dag før den kinesiske nasjonaldagen.

Demokratiforkjemperne var i gang med å bygge flere barrikader og samle forsyninger tirsdag formiddag lokal tid.

Mange av dem tilbrakte natten ute i gatene. De fikk være i fred for politiet, men det gikk rykter blant de unge demonstrantene om at myndighetene forbereder et nytt framstøt før den kinesiske nasjonaldagen onsdag.

– Mange mektige folk fra fastlandet vil komme til Hongkong. Regjeringen i Hongkong vil ikke at de skal se dette, så politiet må gjøre noe, sier studenten Sui-ying Cheng (18).

– Vi er ikke redde. Vi blir her i kveld, det er det viktigste, legger hun til.

– Kan bli stor krise

Kravet fra demonstrantene er reelt demokrati i byen som tidligere var en britisk koloni. De har bedt byens øverste leder Leung Chun-ying om å gå av etter at regjeringen i Beijing nektet å godta frie valg i Hongkong i 2017.

I stedet har de sentrale myndighetene besluttet at det skal det oppnevnes en komité som skal godkjenne alle kandidatene til valget.

– Dette har potensial til å bli en stor krise, sier Christopher Huges fra London School of Economics.

Han tror det er en mulighet for at regjeringen i Beijing vil stanse demonstrasjonene i Hongkong på like brutalt vis som i 1989. Da ble flere hundre mennesker drept på Den himmelske freds plass i den kinesiske hovedstaden.

Politiet trakk seg tilbake

Politiet i Hongkong trakk seg tilbake fra gatene i sentrum mandag. Samtidig ble demonstrantene bedt om å gå hjem, men mange nektet å følge det rådet.

Uroen i sentrum av Hongkong den siste uken er den mest omfattende siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina i 1997. Mange av demonstrantene har kun hatt paraplyer til å forsvare seg mot politiets tåregass, og protestene har fått kallenavnet paraplyrevolusjonen.

Mandag kveld minnet demonstrasjonene mest om en gatefest, i stor kontrast til sammenstøtene og tåregassen som preget sentrum dagen før.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere