*Nettavisen* Nyheter.

- Dette har vært en fryktelig tung dag

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Politisjefene blir sittende, men innrømmer at 22. juli-kommisjonens konklusjoner er vanskelig lesning.

13.08.12 23:30

OSLO KONGRESSENTER (Nettavisen): Mye gikk galt for politiet da terroren rammet Norge, mener den uavhengige 22. juli-kommisjonen. Teknikken sviktet, politiet samhandlet dårlig og politiets planer ble ikke fulgt.

Ydmyke for kritikken holdt politidirektør Øystein Mæland, politimester Sissel Hammer og politimester Anstein Gjengedal mandag ettermiddag en pressekonferanse på Oslo Kongressenter der de kommenterte kritikken mot politiet.

- Vi har vært forberedt på kritikk. Kommisjonens hovedfunn er vanskelig lesning for alle som gjorde sitt beste i situasjonen, innledet politidirektøren.

- Kjenner på det tunge ansvaret
Mæland vedgikk at en raskere aksjon på Utøya var mulig og at gjerningsmannen kunne ha vært pågrepet tidligere.

- Jeg kjenner på det tunge ansvaret for det som gikk galt i politiet, sa politidirektøren.

Mæland bekreftet at terrorberedskap i sin fulle bredde ikke ble iverksatt. Han beskrev det som en svikt.

- Etter to uker som politidirektør hadde jeg ikke kjennskap til alle ulike planverk på dette området, sa han.

- Har mange læringspunkter
Politimester i Nordre Buskerud politidistrikt Sissel Hammer beskrev mandagen som en tung dag.

- Det er en fryktelig tung dag, og det er det nok for mine mannskaper også, svarte hun på Nettavisens spørsmål.

Hun sier det er en rekke forbedringspunkter politidistriktet nå tar fatt i:

- Vi må bli bedre på samhandling, vi må bli bedre på kommunikasjon. Vi har mange læringspunkter å gå videre med, sa hun.

- Blir sittende
Hun sa det var en tung bør for henne å følge opp dette ansvaret, men at hun ikke har planer om å trekke seg nå.

- Jeg blir sittende så lenge jeg har tillit. Det som er viktig for meg nå er å ta læring, bringe erfaring videre og gjøre norsk politi bedre, sa hun.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, beklaget at tipset om skiltnummeret til Breiviks bil ikke ble spredt før etter 20 minutter. Dette kan ha vært en av årsakene til at politiet ble forbikjørt av Breivik på vei til Utøya flere ganger.

- Dette skulle vi ha håndtert på en bedre måte, og fått ut informasjonen langt tidligere enn det som har blitt gjort, sa han.

Overså muligheter
Dersom skuta MS «Thorbjørn» var blitt sikret som ressurs i den tidlige fasen, kunne den første politipatruljen fra Hønefoss vært på øya allerede klokken 18.00, og mange liv ville ha blitt spart.

Selv uten denne ville de første politifolkene kunne ha vært på Utøya cirka klokka 18.15 dersom den lokale aksjonsplanen hadde vært gjennomført. Det var også mange båtmuligheter tilgjengelige uten at innsatsstyrkene fikk vite om det.

- God og bred gjennomgang
- Jeg opplever at kommisjonen har laget en veldig god og bred gjennomgang, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til Nettavisen i en kommentar. Han var til stede på SAS Radisson mandag da 22. juli-kommisjonen presenterte sin rapport, som på flere områder er knusende for politiet.

Johannessen sier belastningen for enkelte tjenestemenn vil være stor, men at mye av kritikken er som ventet. Kommisjonen beskriver blant hva de gjorde og ikke gjorde de første polititjenestemennene som ankom landsiden ved Tyrifjorden etter at alarmen hadde gått og hvordan den første delen av politiaksjonen er «historien om ressursene som ikke fant hverandre».

HTML EMBED

- Tøft for enkeltindivider
- Dette er tøft for politiet samlet sett og for enkeltindivider, men det viktige nå er å ta dette videre i læring, ressurser og opplæring. Her er det blant annet avdekket hvordan mangler som blir avdekket under øvelser ikke blir fulgt opp og rettet, sier Johannessen.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.