RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MANDEL NGAN (Afp)

- Dette har vært en suksesshistorie

Sist oppdatert:
Obama kan være stolt av minst én ting når han holder talen om rikets tilstand tirsdag kveld.

Ingen president i USA har blitt gjenvalgt med en arbeidsledighet på over 7,4 prosent siden nedgangstiden på 1930-tallet.

Det lover ikke godt for president Barack Obama. Arbeidsledigheten har vært på godt over 7,4 prosent i løpet av de tre årene han har sittet ved makten i Det hvite hus. Ledigheten nådde et høydepunkt på ti prosent i oktober 2010. Nå er den nede på 8,5 prosent, som er det laveste siden februar 2009. Da hadde Obama tjenestegjort i Det ovale kontor i knappe halvannen måned.

Med en statsgjeld på 15 billioner dollar, et kollapset boligmarked og høye ledighetstall er det lett å argumentere for at Obama ikke har maktet å løse landets enorme problemer i løpet av den første presidentperioden.

- En tynn bedring
Men det er også positive tegn å spore i den amerikanske økonomien.

Bruttonasjonalproduktet begynner sakte å krype oppover, kjøpekraften er på vei tilbake og aksjemarkedet har doblet seg siden det var på sitt laveste høsten 2008.

Dette kan bli viktige punkter når Obama holder talen om rikets tilstand tirsdag kveld.

- Økonomien er noe bedre og ledighetstallene har gått nedover til 8,5 prosent, så det er tegn til en tynn bedring. Så han vil nok bruke alt det som er positivt, for alt det er verdt, sier professor emeritus i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

Mange av dagens problemer i USA har Obama arvet fra sin forgjenger George W. Bush. Men etter tre år i presidentstolen skal en være forsiktig med å skylde på forgjengeren.

- Det skal bli interessant å se i hvilken grad han vil legge skylden på republikanerne. Man vil helst ikke være negativ i en sånn tale. Det er viktig i et valgår ikke å virke furtende, sier Moen.

- En suksesshistorie
Til tross for en sårbar økonomi vil Obama kunne spille på at han har reddet bilindustrien, forhindret en økonomisk kollaps og holdt skattene lave for middelklassen.

Den amerikanske bilindustrien, som Obama gikk inn og reddet, ser også ut til å vise tegn til bedring. Både General Motors og Chrysler er i ferd med å investere store penger i nye prosjekter.

- Det har vært stille rundt bilindustrien som nærmest har vært en suksesshistorie. Både General Motors og Chrysler er på børsen og de har store overskudd. Og det er langt på vei på grunn av denne redningspakken, vil jeg tro, sier Moen.

- Jeg synes kanskje Obama-administrasjonen ikke har vært flinke til å selge dette. Det har druknet litt i alt det andre, sier Moen.

- Forandring er farlig
Obamas slagord for valgkampen i 2008 var «Change» (forandring/endring). Nå vil han trolig forsøke å spille på at en ny forandring er for risikabelt, ifølge en politisk analytiker.

- Han vil forsøke å selge at forandring er farlig. Han kommer til å si: «Politikken min fungerer, så gi meg mer tid. Det tok ikke fire år å havne i denne klemma, og det vil ta mer enn fire år å komme seg ut av det», sier politisk rådgiver og demokrat i Washington, Morris Reid, ifølge The Telegraph.

- Men har forandringen vært god nok for amerikanske velgere, Moen?

- Nei, det er problemet. Man vil gjerne at ting skal skje over natten. Hvis det ikke blir noen markant bedring, så vil man skifte koster, selv om disse kostene ikke har noe program, sier Moen.

- Økonomien er viktigst
Til tross for noen bedringer i økonomien så er ikke Moen overbevist om at Obama vil bli gjenvalgt når amerikanerne går til urnene 6. november senere i år.

- Det er veldig avhengig av økonomien. Jeg synes det er et trist beite republikanerne stiller med. Men det spiller ikke noe rolle så lenge økonomien går dårlig. Ledigheten må ned på åtte prosent og økonomien må opp.

- Folk er ikke opptatt av makroøkonomi, men er opptatt av sin egen lommebok. De må få følelsen av at ledigheten er mindre og økonomien er bedre, selv om den kanskje ikke er det, sier han.

Fokusere på nasjonsbygging
USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen sier at Rikets tilstand-talen er spesielt viktig nå som det er valgår.

- Den er svært viktig. Det kommer an på hvor mye man kan ta opp i en sånn tale. Noen år har utenrikspolitikken vært viktig, men jeg tipper at innenrikspolitikken spiller hovedrollen i dag, sier førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, Alf Tomas Tønnessen, til Nettavisen.

- Jeg håper og tror at han vil fokusere på nasjonsbygging for å oppgradere amerikansk infrastruktur, og få lærere tilbake inn i klasserommet. Han vil kanskje trekke sammenligninger med Eisenhowers veibygging på 1950-tallet, og Kennedy i forhold til teknologi og romfart og hvordan dette banet vei for internett, sier Tønnessen.

- Stemple ham som uamerikansk
Den republikanske nominasjonsprosessen fikk et brått vendepunkt i forrige uke da Newt Gingrich gjorde et brakvalg i delstaten South Carolina. Dermed er det ikke lenger sikkert at storfavoritten Romney stiller som Obamas utfordrer til høsten.

- Gingrich og Romney kommer til å ønske å stemple Obama som uamerikansk og at han står for en altfor sterk stat som vil kvele næringslivet. Det er viktig at han ikke snakker for mye om statlige løsninger, men at næringslivet vil få spillerom og at han holder en sentrumsorientert profil i talen om Rikets tilstand, sier Tønnessen.

Obama vil også trolig vektlegge at USA har maktet å svekke Al-Qaida ved å uskadeliggjøre Osama bin Laden.

- Det er fort glemt. Jeg tror han må minne velgerne på det, og det gjør han nok. Det var noe som George Bush prøvde på i alle år, men ikke klarte, sier Moen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere