- Dette hullet kan føre til en smertefull henrettelse

Et røntgenbilde viser at mye vev ble fjernet fra hjernen til Ernest Lee Johnson da han gjennomgikk en operasjon i 2008.

Et røntgenbilde viser at mye vev ble fjernet fra hjernen til Ernest Lee Johnson da han gjennomgikk en operasjon i 2008. Foto: Dr. Joel Zivot

Ernest Lee Johnson brukte en hammer da han slo i hjel tre personer. Tirsdag skal han henrettes.

04.11.15 13:03

Tre butikkmedarbeidere ble slått i hjel på brutalt vis med en klohammer i den amerikanske delstaten Missouri i 1994. Alle sporene pekte mot Ernest Lee Johnson (55), som ble dømt til døden for trippeldrapet året etter.

Samm kveld denne artikkelen ble publisert, ble det kjent at henrettelsen til Ernest Lee John ble utsatt av høyesterett på delstatsnivå, meldte lokale medier trisdag kveld, lokal tid.

Tirsdag kveld amerikansk tid skal han etter planen henrettes ved injisering av gift i delstatsfengselet Bonne Terre, melder den lokale radiokanalen KSMU.

- Smertefulle anfall
Nå hevder den dødsdømte Johnson at han er spesielt utsatt for giftstoffet, og risikerer smertefulle anfall under selve henrettelsen fordi han mangler mye vev i hjernen.

Johnson fikk i 2008 fjernet deler av en hjernesvulst. En nylig MR-undersøkelse avdekker at opptil 20 prosent av vevet i hjernen også ble fjernet under operasjonen.

Johnson er dømt for overlagt drap på Mary Bratcher (46), Mable Scruggs (57) og Fred Jones (58) i forbindelse med et ran i en nærbutikk i Columbia i 1994.

Han har anket saken en rekke ganger til høyesterett på delstatsnivå - uten å få dødsdommen mot seg opphevet.

Ernest Lee Johnson er dømt for tre overlagte drap. Tirsdag skal han henrettes. Foto: Missouri Department of Corrections

- IQ på 67
I en siste anke har Johnson bedt om å få opphevet dødsdommen fordi han angivelig vil få smertefulle anfall under effektueringen av dødsstraffen. Han har også anket til høyesterett på delstatsnivå med anmodning om at hans liv blir spart, ettersom han angivelig er mentalt tilbakestående, melder nyhetsbyrået AP.

Begge ankene er avvist av riksadvokaten i Missouri.

Advokaten til Johnson, Jeremy Weis, hevder IQ-en til Johnson ble målt til 67 i voksen alder, og at den dødsdømte derfor må anses å være mentalt tilbakestående.

Lege: - Risikerer anfall
En lege som har studert MR-bildene til Johnson etter hjerneoperasjonen, hevder den dødsdømte risikerer anfall under henrettelsen.

«Johnson står overfor en betydelig medisinsk risiko for et alvorlig anfall som et direkte resultat av kombinasjonen av Missouris dødbringende injeksjons-praksis og Johnsons permanente og invalidiserende nervesykdom», skriver legen, Joel Zivot, i en uttalelse.

- Jeg har ingen sympati for ham
Noen av de pårørende har planer om å overvære henrettelsen tirsdag kveld. Mary Bratcher ble brutalt drept da sønnen Rob Bratcher fremdeles gikk i videregående. Han mener bestemt at henrettelsen skal gjennomføres.

- Jeg har ikke så mye sympati for noen som slår i hjel sine ofre med en hammer. Han kjørte en skrutrekker inn i hånden hennes ti ganger, sier Rob Bratcher i en uttalelse, ifølge NBC News.

- Jeg ønsker ikke å fremstå som inhuman, men hvis det er litt smerte, så gjør ikke det noe, sier Bratcher.

- 18 smertefrie henrettelser
Riksadvokatens kontor avfeier påstanden om en smertefull død med følgende uttalelse: «Missouri har utført 18 raske og smertefrie henrettelser siden november, 2013.»

Johnson blir den 26. personen til å bli henrettet i USA så langt i år. Dette blir delstatens syvende henrettelse i år. Texas, som har henrettet tolv personer i år, er den delstaten i USA som har henrett flest folk i 2015. Missouri havner på en annen plass.

Helle Biørnstad er fagansvarlig for dødsstraff ved Amnesty Norge. Foto: Amnesty Norge.

Debatt om giften
I USA har det vært en rekke henrettelser som har medført store komplikasjoner som følge av giften. Blant annet har det vært tilfeller hvor dødsdømte ikke har dødd momentant etter å ha føtt injisert giften. Ved ett tilfelle var det en mann som var i live i nesten to timer etter at han fikk giftsprøyten.

- Det har vært færre henrettelser i USA så langt i år enn tidligere år. Og én av grunnene til det, er denne pågående debatten om sammensetningen av giftstoffer i sprøyten. Det er flere henrettelser som har blitt stanset de siste månedene på grunn av disse grusomme, mislykkede henrettelsene. Det er veldig velkomment med denne diskusjonen, sier fagansvarlig for dødsstraff ved Amnesty Norge, Helle Biørnstad, til Nettavisen.

Etterlyser totalstans
Biørnstad sier det er gjort svært lite forskning på virkningene til giftstoffene som brukes i henrettelser i flere delstater, og etterlyser derfor en totalstans i amerikanske henrettelser. Hun tror imidlertid det er lite sannsynlig at det vil skje, ettersom hver enkelt delstat bestemmer selv om de vil fortsette praksisen.

- Det er likevel positivt at enkelte delstater ser konsekvensene av det de gjør, og gjennomgår praksisen. Dette er bare et lite opphold i mange delstater, sier Biørnstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.