*Nettavisen* Nyheter.

- Dette kan bli en nisje i en kriminell økonomi

Foto: AHMAD MASOOD (Reuters)

Et av verdens fattigste og krigstrøtte land har trolig mineralverdier for 6,4 billioner kroner.

16.06.10 07:17

Denne uken opplyste Det amerikanske forsvaret at Afghanistan trolig har enorme forekomster av mineraler som gull, kopper, kvikksølv og jernmalm i det krigsherjede Afghanistan. Amerikanerne anslår verdien til én billion dollar, som tilsvarer 6,4 billioner kroner.

Til sammenligning ligger fjorårets afghanske bruttonasjonalprodukt på tolv milliarder dollar, (76,8 milliarder kroner), etter at vestlig bistand er trukket fra.

Noen amerikanske eksperter tror mineralforekomstene kan forvandle det krigsherjede landet til et av verdens viktigste sentre for mineralutvinning.

Landet skal også ha store mengder med litium, som er et metall som brukes i produksjonen av batterier til bærbare PC-er og mobiltelefoner.

Ifølge et notat fra Pentagon (det amerikanske forsvarsdepartementet, red.anm.) kan Afghanistan bli det nye Saudi-Arabia innen litium.

Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken mener mineralene kan by på både fordeler og ulemper for det afghanske folk.

- Dette er en god nyhet fordi det har et potensial for et land som har et minimalt statsbudsjett og minimalt med ressurser. På lang sikt kan dette få samfunnet til å blomstre og tilby velferd til landets borgere. Men på kort sikt er det grunn til bekymring, sier Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), til Nettavisen.

Kriminell økonomi
Noen analytikere tror jakten på landets mineralrikdommer kan ende med en maktkamp mellom sentralmyndighetene i Kabul og stammelederne i de mineralrike regionene.

- Det å ha så mange naturressurser for et land som er i grunnleggende konflikt, kan bli en spore til det som er en kriminalisert økonomi. Det ser ut som at noen av mineralene krever lite kompetanse for å utvinne, og da er det en betydelig fare for at dette blir en nisje i en allerede eksisterende kriminell økonomi, sier Harpviken.

Afghanistan har en omfattende illegal opiumsproduksjon som forsyner verden med 90 prosent av heroinen som selges på det internasjonale markedet. Mye av narkotikapengene går til å finansiere krigføringen til Taliban og andre opprørsgrupper. Håpet hadde vært at mineralindustrien vil kunne erstatte den omstridte opiumsproduksjonen.

- Det er jo drømmescenarioet, og det kan potensielt gjøre det. Men det er jo ikke bare å erstatte opiumsproduksjonen med dette. Det er noe mer kompleks enn det. Man håper at dette ikke skal komme under kontroll av dem som i dag kontrollerer opiumsproduksjon, sier Harpviken.

De største mineralrikdommene ligger nemlig plassert i de farligste områdene i Afghanistan, langs grensen til Pakistan der Taliban har sitt fotfeste.

Både amerikanske og afghanske myndigheter innser at det vil ta tid å etablere en gruvevirksomhet i et land som ikke har noen tidligere erfaring med gruvedrift.

Dessuten kan det bli vanskelig å få utenlandske selskaper til å investere som følge av den skjøre sikkerhetssituasjonen.

- Klorer seg fast i regionen
Harpviken stusser over at det nettopp er det amerikanske forsvaret som kunngjorde nyheten. Flere internasjonale medier har allerede spekulert på at amerikanerne mente det var på høy tid å bringe noen gode nyheter fra Afghanistan, ettersom den feilslåtte militærstrategien mister mer og mer støtte i Nato-landene.

Men nyheten blir trolig tatt imot med skepsis i Afghanistan.

- Det er mange som mistenker USA for å klore seg fast i regionen, og dette styrker den mistanken, sier Harpviken.

Men så langt er myndighetene offisielt positive til mineralfunnet.

- Jeg mener dette er veldig, veldig gode nyheter for det afghanske folket. Dette er en økonomisk interesse som vil gavne alle afghanere og Afghanistan på lang sikt, sa talsmann for president Hamid Karzai, Waheed Omar, under en pressekonferanse mandag.

Funnene er basert på en omfattende undersøkelse som ble gjennomført i 2007. Men hittil har rapporten blitt holdt tett inn til brystet.

Kilder: The Times, Daily Mail, The New York Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.