*Nettavisen* Nyheter.

- Dette kan fortsette i måneder

Foto: SONNY TUMBELAKA (Afp)

Merapi viser muskler igjen.

03.11.10 21:31

Indonesias dødelige vulkanfjell Merapi våknet onsdag til liv igjen og sendte mennesker på flukt.

- Dette er et ekstraordinært utbrudd, tre ganger så kraftig som 26. oktober, uttaler en vulkanekspert ifølge Associated Press (AP).

Subandriyo, en talsmann for myndighetenes katastrofehåndtering, sier vulkanen kan fortsette å spy ut aske i måneder, melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Ikke meldt om nye omkomne
Det er så langt ikke meldt om nye dødsfall etter det kraftige utbruddet som varte i over en time. Siden vulkanen våknet til liv for en uke siden, har det vært flere utbrudd, og 38 mennesker har mistet livet, de fleste på grunn av alvorlige brannskader.

Flyktet på motorsykkel
Myndighetene utvidet onsdag faresonen fra 10 kilometertil 15 kilometer unna det glødende krateret.

- Jeg tenkte ikke på noe annet enn å redde kona mi og sønnen min. Vi forlot huset og alt vi har, fortalte Tentrem Wahono (50), som bor i landsbyen Kaliurang, 10 kilometer fra toppen.

Han og familien evakuerte på motorsykkel.

Utbruddet 26. oktober kom mindre enn 24 timer etter et kraftig jordskjelv og en tsunami som rammet en avsidesliggende øygruppe utenfor vestkysten av Sumatra. Her ble hele landsbyer utslettet og minst 428 mennesker er rapportert omkommet. Indonesia ligger på en urolig forkastning og har opplevd flere jordskjelv og vulkanutbrudd.

Hjelpearbeid i ukesvis
Dobbeltkatastrofen har stilt indonesiske myndigheter og hjelpeorganisasjoner overfor store utfordringer. Hjelpearbeidet både etter tsunamien og vulkanutbruddene er ventet å pågå i ukesvis.

Et jordskjelv med styrke 6,1 rammet onsdag kveld lokal tid i farvannet utenfor den østlige provinsen Papua, men det er ikke meldt om alvorlige skader eller tap av liv, ifølge AP.

2911 meter over havet
Indonesia, som ligger på en forkastning kjent som Stillehavets «Ring of Fire», er utsatt for jordskjelv og vulkanutbrudd.

Merapi - Gunung Merapi (ildfjellet) på indonesisk, ligger midt på øya Java, like ved byen Yogyakarta. De historiske tempelanleggene Borobudur og Prambanan ligger i nærheten. Vulkanfjellet ligger 2911 meter over havet. Tusener av mennesker bor i skråningene langs vulkanen; noen landsbyer er så høyt oppe på vulkanen som 1.700 meter.

Se video fra Yogyakarta-provinsen under

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.