RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette kan ha vært iscenesatt

ISCENESATT: Rettsmedisinske eksperter tror halshoggingsvideoen kan være iscenesatt.
ISCENESATT: Rettsmedisinske eksperter tror halshoggingsvideoen kan være iscenesatt. Foto: Reuters Tv (Reuters)
- Hvor er blodet? undrer rettsmedisinske eksperter.

I forrige uke frigjorde terrorgruppen Den islamske staten (IS) en video der den amerikanske journalisten James Foley (40) tilsynelatende blir halshogget foran åpent kamera.

Nå mener rettsmedisinske eksperter at videoen kan være iscenesatt, og at selve drapet og halshoggingen skjedde da kameraet var skrudd av, ifølge en rettsmedisinsk undersøkelse.

Bøddelen på videoen, som har britisk aksent, kan i virkelighet være en stråmann, og at det var noen andre som faktisk utførte selve drapshandlingen, skriver den britiske avisen The Times.

- Ikke noe synlig blod
Et internasjonal rettsmedisinsk firma, som utfører oppdrag for blant annet britisk politi, har på vegne av The Times undersøkt og studert videomaterialet.

- Jeg tror den er iscenesatt, sier en av ekspertene som ønsker å være anonyme.

- Jeg tror at henrettelsen skjedde først etter at kameraet var skudd av.

Ekspertene trekker fram flere elementer i videoen som ifølge dem sår tvil om at selve likvideringen skjedde foran åpent kamera. For det første, er det ikke noe synlig blod i videoen, til tross for at bøddelen skjærer over strupen flere ganger.

For det andre, er lydene som angivelig stammer fra Foley, ikke forenlig med det som ville vært forventet under slike forhold.

Den rettsmedisinske eksperten påpeker videre at det ikke er noe synlig snitt i halsen til Foley.

- Engelsktalende publikum
I den fire minutter lange videoen kan en se at bøddelen tilsynelatende skjærer i halsen til Foley seks ganger før bildet går i svart. Den neste sekvensen viser Foleys hodeløse lik.

Aymenn al-Tamimi ved den New York-baserte tenketanken Middle East Forum, sier at det kan ha vært et bevisst valg av IS å erstatte bøddelen med en britisk stråmann.

- De viser at det er en engelsk fyr fordi han er engelsktalende for et engelsktalende publikum, sier han til The Times.

Britiske medier skrev i helgen at etterretningstjenesten i Storbritannia har identifisert bøddelen på videoen, og at han er en 23 år gammel rap-artist fra London. Dette er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere