*Nettavisen* Nyheter.

- Dette kan skape 10 mill. nye jobber

Foto: Trond Viken / UD / HANDOUT (Scanpix)

En ny klimaavtale kan øke verdens samlede bruttonasjonalprodukt med 0,8 prosent.

21.09.09 09:43

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair mener han har bevis på at en ny global klimaavtale vil kunne skape ti millioner nye arbeidsplasser innen 2020, dersom utviklingsland forplikter seg til avtalen.

Blair frigjorde nylig en rapport som viser at en global klimaavtale vil kunne øke det globale bruttonasjonalproduktet med 0,8 prosent fram til 2020, melder nyhetsbyrået AP.

Økonomiske fordeler
Om lag 100 verdensledere samles i New York denne uken for å diskutere klimakrisen i forkant av klimatoppmøtet i København i desember måned. Den nye klimaavtalen skal erstatte Kyoto-avtalen, som utløper i 2012.

- Jeg mener det er helt avgjørende at vi får på plass en avtale i København. Jeg tror det er mulig, og hensikten med rapporten er å vise at det er enorme økonomiske fordeler på det langsiktige plan hvis vi får til denne globale avtalen, sa han til journalister i New York søndag kveld.

Rapporten til Blair er blant annet basert på arbeidet utført av økonomer ved Cambridge University.

Men Blair innrømmer at utgiftene med å utvikle og investere i ny teknologi som vind-, sol- og atomenergi, er skremmende med finanskrisen som bakteppe.

- Politisk blir det tøft for folk fordi de kortsiktige virkningene fører til at mennesker må gjøre grep som er vanskelig. Men på langsiktig plan kan dette skape en enorm gevinst, sa han.

Klimaverstinger
Men det gjenstår å se hva klimaverstinger som USA, India og Kina bestemmer seg for å gjøre.

Barack Obama-administrasjonen har kunngjort et mål om å redusere klimautslippene til 1990-nivå innen 2020. Men lovforslaget er ennå ikke vedtatt i Den amerikanske kongressen.

I tillegg er det knyttet stor spenning til hva Kina vil forplikte seg til. Kineserne skal kunngjøre sine klimaplaner i løpet av denne uken. Blant annet har de varslet at 15 prosent av energiforbruket i Kina vil bestå av fornybar energi innen 2020.

Statsminister Jens Stoltenberg, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og utenriksminister Jonas Gahr Støre er i New York denne uken i forbindelse med FNs generalforsamling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.