*Nettavisen* Nyheter.

- Dette kan skape kluss i rollene

Regjeringen gikk inn for kjøp av F35. Foto: (AFP)

- Bør følge vanlig prosedyre, sier nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Svein Roald Hansen (Ap) om SVs ønske om å granske regjeringens flykjøp.

Utspillet kommer etter at det ble kjent at SVs stortingsgruppe har vedtatt å be Riksrevisjonen om å granske regjeringens flykjøp.

- Kan gjøre Riksrevisjonen inhabile
- Jeg har ikke lest vedtaket fra SVs gruppemøte, men har forstått det slik at dette dreier seg om at de ønsker at Riksrevisjonen skal gå inn å granske regjeringens flykjøp. Når regjeringen legger fram proposisjonen om kampfly, så skal allerede tallmaterialet ha vært gjennomgått av en ekstern aktør, dette er vanlig prosedyre og vil bli gjort, sier Arbeiderpartiets nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Svein Roald Hansen til Nettavisen.

Han mener også at SVs vedtak kan gi Riksrevisjonen en ny rolle:

- Om Riksrevisjonen kobles inn i forkant vil dette gi dem en ny rolle og gjøre dem inhabile i ettertid. Deres oppgave er å se til at regjeringen gjennomfører Stortingets vedtak, og SVs vedtak om granskning kan skape kluss i rollene, sier Arbeiderpartiets nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Svein Roald Hansen.

Les også: Vil granske kjøp av F35

SVs vedtak baseres på frykt for at Forsvaret skal gå på en ny milliardsmell. Partiets stortingsgruppe fremmer dermed et forslag om at Riksrevisjonen eller andre gransker grunnlagsmateriale for Stortingets avgjørelse om kjøp av 35 amerikanske kampfly av typen F35 Joint Strike Fighter, skriver Aftenposten fredag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko

Dette er det største offentlige innkjøpet noensinne.

Ulike holdninger blant partiene
SV har støttet kjøpet, men ønsker likevel en omkamp. Frp legger tilsvarende fram et nærmest identisk forslag. Både Venstre og Høyre mener det er oppsiktsvekkende at SV ønsker å granske egen regjering. Ap gir uttrykk for at dette er noe som bør følge normal prosedyre og at Riksrevisjonen ikke bør kobles inn på forhånd:

- Jeg kjenner ikke til eksempler hvor Stortinget tidligere har bedt Riksrevisjonen om å ta prosjekter, disse avgjørelsene tar revisjonen selv basert på blant annet risikoanalyser. Jeg forventer at Riksrevisjonen vil gå inn i en så stor sak etter at kjøpet er besluttet og gjennomført, og jeg mener at saken bør behandles på normal måte, sier Hansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag