*Nettavisen* Nyheter.

- Dette kunne like gjerne ha skjedd i Norge

Foto: Scanpix

Sveriges fremste terrorekspert mener det er flaks at ikke flere mennesker ble drept.

12.12.10 15:55

Sverige ble lørdag kveld rystet av en hendelse som det svenske sikkerhetspolitiet Säpo omtaler som en terrorhandling.

En mann sprengte seg selv i luften midt i julehandelen like etter klokken 17.00 i Bryggargatan i Stockholm sentrum. Mannen omkom i eksplosjonen, men ingen andre ble skadd i det som trolig var et selvmordsangrep.

- Dette kunne like gjerne ha skjedd i Norge. Det har ingen geografiske begrensninger. I Danmark blinker det rødt hele tiden, og dere har jo deres egne terrorsaker, sier terrorekspert og professor ved den svenske Försvarshögskolan, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Utenriksdepartementet har ikke utstedt noen nye reiseråd for nordmenn i Sverige etter at terrorhandlingen inntraff.

Les også: Etterforskes som et terrorlovbrudd

Mannen, som ifølge tyske medier var en ung iraker, skal ha hatt seks sammenkoblede rørbomber festet til kroppen. I tillegg skal han ha hatt en ryggsekk fylt med spiker. Men bare én av rørbombene detonerte, ifølge Aftonbladet.

- Katastrofale følger
Ti minutter før det angivelige selvmordsangrepet inntraff, eksploderte en bil like i nærheten, på hjørnet av Drottninggatan og Olof Palmes gata. Bilen som trolig var lastet med propantanker, begynte å brenne, og to personer ble skadd.

- Denne hendelsen kunne ha fått katastrofale følger hvis han hadde lyktes. Det var bare flaks at han mislykkes, sier Ranstorp.

Ifølge svenske aviser kunne utfallet ha vært langt verre dersom mannen hadde detonert bombevesten noen minutter senere i den travle Drottninggatan.

- Det var kjempeflaks at han mislykkes. Det kunne lett ha vært andre personer som ble drept. Da hadde redselen og nivået på denne debatten vært en helt annen, sier Ranstorp.

Svenske politimyndigheter har besluttet å etterforske saken som en terrorhandling.

Uendret trusselnivå
Det svenske trusselnivået ble hevet 1. oktober i år til det høyeste nivået på fem år. Men Säpo vil likevel ikke endre på trusselnivået etter lørdagens hendelse.

- Vår vurdering er at det som inntraff ikke endrer trusselbildet i Sverige, sier Anders Thornberg fra Säpo under en pressekonferanse søndag formiddag.

Svensk politi har imidlertid besluttet å øke beredskapen i hovedstaden.

- Vi kommer til å iverksette en del aktiviteter i Stockholm for å øke vår synlighet ved å ha tilstedeværelse i kjøpesentre og sånt, sier Erik Widstrand ved Stockholm-politiet på pressekonferansen søndag.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vedrørende trusselbildet i Norge. Terrorekspert Ranstorp mener lørdagens hendelse har endret terrorsituasjonen i Sverige.

- Trusselbildet har blitt større i og med at man har oppdaget saker og ting i Sverige. Vi har lenge hatt individer i Sverige som er tilknyttet terrororganisasjoner som al-Qaida, og som reiser til utlandet og deltar på treningsleirer. Men lørdagens hendelse representerer en dimensjon som har vendt seg innover og som er intern, sier Ranstorp.

- 200 potensielle terrorister
Svenske Säpo vil ikke kommentere om de har flere personer i søkelyset i forbindelse med terrorhandlingen. Men Ranstorp mener utførelsen av angrepet kan tyde på at mannen ikke handlet på egen hånd.

- Det finnes mange momenter som peker i den retningen. Det finnes kanskje ikke en terrorcelle, men kanskje individer som har hatt innflytelse på ham, sier Ranstorp.

Ifølge Aftonbladet har Säpo kartlagt 200 potensielle terrorister i Sverige, og 80 prosent av dem har koblinger til hverandre.

Ukjent motiv
Motivet for ugjerningen er ennå ukjent. Men både Säpo og det svenske nyhetsbyrået TT mottok en e-post med trusler mot det svenske folk kort tid før bombene eksploderte.

I e-posten fremmes det trusler om angrep i Sverige fordi landet har sendt soldater til Afghanistan. Om lag 500 svenske soldater tjenestegjør i det krigsherjede landet.

Cirka 10 minutter før bombene gikk av, fikk det svenske nyhetsbyrået TT, samt sikkerhetstjenesten Säpo en e-post med en lydfil;

«Nå skal deres barn, døtre og søstre dø som våre brødre og søstre og barn dør», sa en mann i lydfilen.

Thornberg bekrefter at Säpo mottok et trusselbrev i form av en lydfil på e-post bare ti minutter før selvmordsangrepet inntraff, og opplyser at eksperter er i ferd med å analysere innholdet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag