RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette liket var livsfarlig å obdusere

Patolog Nathaniel Cary vitnet under Litvinenko-høringen i London, onsdag.
Patolog Nathaniel Cary vitnet under Litvinenko-høringen i London, onsdag. Foto: Alastair Grant (Ap)
Sist oppdatert:
Patologene måtte ta strenge forholdsregler da de obduserte den russiske spionen.

Den tidligere russiske spionen, Alexandr Litvinenko (44), ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210 da han drakk en kopp te med to russere på en bar i London i november 2006. Han døde noen få uker etter.

Mer enn åtte år senere starter en ni uker lang offisiell gransking i Storbritannia for å undersøke hvorvidt drapet var statsautorisert og beordret av russiske myndigheter.

Patolog Ben Swift fortalte under høringen onsdag at Litvinenko er «den farligste obduksjonen som noensinne er blitt gjennomført,» skriver TheIndependent.

Hans patologkollega Nathaniel Cary, som også vitnet under høringen, sluttet seg til Swifts konklusjon.

Litvinenko led av oppkast og blodig diare da han ble innskrevet på Barnet Hospital. Deretter ble han rammet av beinmargssvikt, nyresvikt, håravfall og flere hjerteanfall. Til slutt døde han av forgiftningen.

Strenge forholdsregler
Patologene måtte ta strenge forholdsregler da de skulle gjennomføre obduksjonen. De brukte blant annet dobbelt lag med heldekkende beskyttelsesdrakter. Uten disse draktene ville patologene blitt utsatt for dødelige radioaktive doser.

Det dødelige radioaktive stoffet polonium 210 ville aldri ha blitt oppdaget om en lege ikke hadde beordret en blod- og vevsprøve av Litvinenko, ble det hevdet under høringen.

Og det var først samme dagen som Litvinenko døde at det britiske atomenergibyrået påviste det dødelige stoffet.

Aleksandr Litvinenko ble forgiftet i 2006. Her er han avbildet på dødsleiet på et sykehus i London.

Ideelt våpen
Sannsynligheten for at et angrep med polonium ville kunne utføres uoppdaget, gjør det til et ideelt våpen, sa Ben Emmerson under høringen. Han er advokaten til Litvinenkos enke.

Litvinenko, som var tidligere agent i FSB (tidligere KGB), ble etter hvert en sterk Putin-kritiker, og under dødsleiet anklaget han den russiske presidenten for å ha beordret forgiftningen.

Hovedmistenkte
Britiske myndigheter har utpekt to mistenkte personer som de knytter til drapet på Litvinenko. De tidligere FSB-agentene Andrei Lugovoi og Dmitri Kovtun traff Litvinenko i London på den aktuelle dagen han ble forgiftet.

Begge hevder de ikke har noe med drapet å gjøre. Britene har bedt om å få utlevert de mistenkte fra Russland, men anmodningen har blitt avvist fra russisk hold.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere