RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Britta Pedersen (Afp)

- Dette må aldri skje igjen

Sist oppdatert:
Byggingen av den forhatte muren ble påbegynt for nøyaktig 50 år siden.

Tyskland markert lørdag at det er nøyaktig 50 år siden det kommuniststyrte Øst-Tyskland ble fysiske atskilt fra Vest-Tyskland med byggingen av Berlin-muren.

- Muren er historie, men vi må aldri glemme det, sier Berlins borgermester Klaus Wowereit under seremonien.

Ett minutts stillhet
Byen avholdt ett minutts stillhet klokken tolv lørdag for å minnes dem som døde under forsøket på å ta seg over den forhatte muren.

Det var østtyske soldater som startet byggingen av muren tidlig om morgenen 13. august, 1961. Sperringene mellom øst og vest besto først av piggtrådgjerder, men ble etter hvert erstattet med muren.

160 kilometer lang
Muren var 160 kilometer lang og hadde 300 kontrollposter. 50-årsmarkeringen ble avholdt i gaten Bernauer, som ble delt av muren.

- Det er vårt felles ansvar å holde minnene i live og videreføre dem til neste generasjon, for å ivareta frihet og demokrati, samt gjøre alt i vår makt for å sørge for at slik urettferdighet aldri skjer igjen, sier borgermester Klaus Wowereit, melder BBC.

Forbundskansler Angela Merkel, som selv vokste opp i Øst-Tyskland, deltok også på 50-årsmarkeringen lørdag.

Minst 136 drept
Tallet på antall mennesker som ble drept under rømningsforsøk over muren, er omdiskutert. Det offisielle tallet er 136, men det uoffisielle tallet ligger på over 700.

Det første drapsofferet antas å være Guenter Liftin, som ble drept 24. august 1961. Det siste offeret var trolig Chris Gueffroy som døde 6. februar 1989.

Selv om muren falt i 1989, mener mange at det fortsatt er et symbolsk, økonomisk skille mellom vest og øst, mellom rike og fattige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere