*Nettavisen* Nyheter.

- Dette må du varsle om

Foto: Mattilsynet

Mattilsynet vil ha flere meldinger om dyremishandling.

15.07.13 20:39

Hvert år får Mattilsynet rundt 5000 bekymringsmeldinger om dyr som lider. Det kan være alt fra forhold som ikke er i strid med regelverket, til alvorlige brudd på dyrevelferdsloven.

- Midlertidig forvaring er vårt umiddelbare virkemiddel, deretter må vi innen rimelig tid bestemme hva som skal skje videre. Tilbakeføring av dyr, omplassering dersom eier tillater eller avlivning, sier Ole-Herman Tronerud, veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet, til Nettavisen.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisen!

Får tips for sent

Seniorrådgiveren anslår at rundt 100 saker i året ender med midlertidig forvaring.

- Av dem er det omtrent 15 prosent som leveres tilbake og 30 prosent som blir omplassert. Resten blir dessverre avlivet. Som regel er dette kjæledyr. Vi finner andre løsninger for produksjonsdyr, sier Tronerud i Mattilsynet.

Antallet bekymringsmeldinger har vært stabilt de siste årene. Tronerud ønsker ikke å spekulere i årsaken.

- Enten så er det fordi vi ikke får melding eller så er det der tallene ligger. Mattilsynet får tips, men får det noen ganger for sent til å unngå dyretragedier. Når det gjelder dyrplageri er vi er avhengig av tips siden det ikke føres noen jevnlig form for tilsyn med kjæledyr, sier han.

«Slemme» naboer

I mange av sakene er det endret livssituasjon som kan være forklaringen. Under en skilsmisse eller ved psykiske lidelser kan kjæledyrene bli skadelidende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mattilsynet

- Kanskje naboene burde tenkt at nå bør jeg følge litt ekstra med og hjelpe til. Ofte ser vi at det er en tragedie bak, men det er ingen unnskyldning. Vi prøver å si til publikum at vi heller vil ha en melding for mye enn en for lite, sier Tronerud i Mattilsynet.

Ikke alle melderne til Mattilsynet har edle hensikter. Mange av bekymringsmeldingene bli kategorisert som «tullball» - en som vil naboen vondt, ifølge Mattilsynet.

- Vi får ofte mangelfull informasjon. Det er viktig at meldere husker å angi sted. Mange av sakene vi får tips om løses over telefon eller ved en inspeksjon, sier Tronerud.

Kan få fengselsstraff

I juni fikk Mattilsynet rundt 600 bekymringsmeldinger. Seniorrådgiveren forteller at det er mange dyr som ikke fanges opp av statistikken til Mattilsynet. Sakene blir løst av dyrevernorganisasjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mattilsynet

- Enhver har plikt å melde fra om dyr som lider. Vi vil gjerne ha flere som passer på og holder folk litt i ørene. Det er ikke farlig å få et tilsyn fra Mattilsynet. Likegyldighet er dyrenes verste fiende. Hvis dyr har dødd eller der hvor vi ser det har en hensikt går vi til politianmeldelse, sier han.

Konsekvensen kan da bli bøter og fengsel. Man kan også fradømmes retten til å ha dyr. Likevel er det ikke alt som fanges opp av loven.

- Et lovlig dyrehold trenger ikke å være det beste dyrehold da regelverket ofte stiller minimumskrav, fortsetter Tronerud i Mattilsynet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mattilsynet

Har du nyhetstips? Tips Nettavisen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.